România, jignită de un oficial european: Ţara hoţilor de maşini

Hotii pot fura orice marca in 30 de secunde.Uite cum opereaza

În contextul discuţiei la nivel european despre criza refugiaţilor şi posibilităţile de oprire a fluxului de migranţi, purtătoarea de cuvânt a Frontex, agenţia europeană respnsabilă de protecţia graniţelor externe ale UE, jigneşte România, sugerând că ar fi raiul hoţilor de maşini. Potrivit acesteia, este la fel de greu să interceptezi navele cu migranţi cum este să găseşti o maşină în România.

Obstacole legale şi geografice împiedică controlul eficient al frontierelor Greciei, a subliniat Frontex luni, în timp ce partenerii europeni reproşau Atenei că lasă să intre în UE prea mulţi migranţi.

Când navele sale întâlnesc migranţi pe mare, pentru Frontex este pur şi simplu imposibil din punct de vedere legal să-i retrimită acasă. ‘Întotdeauna a fost la fel, este principiul nerespingerii’, a indicat pentru AFP Ewa Moncure, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei europene pentru gestionarea frontierelor exterioare ale UE, cu sediul în Varşovia, la revenirea dintr-o călătorie în Lesbos, una dintre insulele greceşti confruntate cu afluxul de migranţi.

‘Este foarte uşor de ajuns în Grecia pe mare. Aceasta nu este un câmp pe care se poate pune un gard’, a subliniat ea. Or, ‘potrivit dreptului internaţional, orice persoană care traversează o frontieră europeană are posibilitatea de a depune o cerere de azil’, a amintit ea, potrivit Agerpres.

Grecia s-a aflat luni – în cursul unei reuniuni a miniştrilor de interne ai UE la Amsterdam – sub presiunea partenerilor săi europeni pentru a-şi controla mai bine frontiera cu Turcia, principala poartă de intrare a migranţilor în UE.

Dar navele şi colaboratorii Frontex, când găsesc pe mare migranţi, ‘nu pot decât să-i ducă în Grecia’, a subliniat Moncure. ‘În plină mare este imposibil să fie interogaţi, cu atât mai mult cu cât adesea ei nu au documente de identitate.’ ‘Doar cei primiţi de turci sunt retrimişi în Turcia’, a precizat ea.

  BRAȘOV: Vârstnic, BĂTUT de tineri: IMAGINI de GROAZĂ-VIDEO

‘Şi doar traficanţii fac cale întoarsă când văd navele Frontex pentru că ei riscă închisoarea. Migranţii nu riscă nimic – în afară de faptul că îşi pun în pericol viaţa pe mare – cei mai mulţi vor să ceară azil, alţii vor pur şi simplu să ajungă în Europa.’

Pe de altă parte, a continuat purtătoarea de cuvânt a Frontex, este cvasiimposibil de supravegheat frontierele greceşti, pentru că ţara are o coastă foarte lungă şi sute de insule, dintre care unele nelocuite şi apropiate de coastele turceşti.

Situaţia este aceeaşi pentru coasta libiană, lungă de o mie de kilometri, de unde migranţii navighează spre Italia. ‘A încerca să interceptezi acolo o barcă cu refugiaţi este ca şi cum ai căuta o maşină într-o ţară ca România’, a susţinut Ewa Moncure.

În plus, cei care pleacă din Libia călătoresc în apele internaţionale, unde dreptul le protejează libertatea de a naviga şi interzice grănicerilor să intercepteze o ambarcaţiune, în afară de cazul de a-i acorda ajutor.

Problema respectivă ‘nu există între Turcia şi Grecia, unde navele Frontex se află întotdeauna în apele teritoriale ale uneia sau alteia dintre aceste ţări’.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici