Reporterul Associated Press care a scris că racheta căzută în Polonia este rusească a fost concediat

660C85FF AD89 4285 8538 4AA99B98071A

Reporterul agenției americane Associated Press care scrisese că racheta căzută în Polonia săptămâna trecută era rusă a fost dat afara scrie Washington Post.

Associated Press a concediat luni un reporter care a furnizat informații eronate despre o lovitură cu rachete în Polonia săptămâna trecută ceea ce a dus la o alertă de știri difuzate pe scară largă care sugerau în mod eronat că Rusia este responsabilă pentru incident.

James LaPorta, în vârstă de 35 de ani, a fost concediat după o scurtă anchetă, au confirmat oamenii de la organizația de știri pentru The Washington Post.

Explozia din 15 noiembrie de la Przewodow, un sat polonez de lângă granița cu Ucraina, a ucis două persoane și a declanșat anxietate la nivel mondial. Câteva ore mai târziu, Associated Press a emis o alertă de știri în care afirmă că „un oficial superior al serviciilor de informații americane a declarat că rachete rusești au intrat în Polonia, membru NATO, ucigând două persoane”.

Informația respectivă a fost aparent incorectă. Oficialii din Polonia și Uniunea Europeană au spus ulterior că au crezut că o singură rachetă trasă de forțele ucrainene a deviat cursul și a aterizat peste granița Poloniei.

Dar alerta inițială AP, trimisă mii de instituții de știri din întreaga lume, a sugerat o nouă escaladare a invaziei Rusiei în Ucraina. Polonia este membră NATO, iar un atac rusesc asupra teritoriului său ar fi putut invoca un răspuns militar occidental în conformitate cu prevederile de autoapărare reciprocă ale organizației. Alte agenții de știri au transmis rapid știrile.

O zi mai târziu, AP și-a înlocuit povestea, citând oficialul american nenumit cu o notă de corecție. Acesta a spus că sursa sa anonimă a fost greșită și că „raportările ulterioare au arătat că rachetele sunt fabricate din Rusia și cel mai probabil au fost lansate de Ucraina în apărarea împotriva unui atac rusesc”.

Reporterul James LaPorta a refuzat să comenteze. Fost marin american care a servit în Afganistan, s-a alăturat AP în aprilie 2020 după câțiva ani ca reporter independent. A acoperit afaceri militare și probleme de securitate națională pentru serviciul de știri.

  A ars casa cântăreţului Bombonel Cotoc din Frumuşeni

Oficialii de la Associated Press au refuzat să-l identifice pe LaPorta ca sursă a alertei. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al AP Lauren Easton a declarat: „Standardele editoriale și practicile riguroase ale Associated Press sunt esențiale pentru misiunea AP ca organizație independentă de știri. Pentru a ne asigura că raportările noastre sunt exacte, corecte și bazate pe fapte, respectăm și aplicăm aceste standarde, inclusiv în ceea ce privește utilizarea surselor anonime. Atunci când standardele noastre sunt încălcate, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a proteja integritatea reportajului de știri. Nu luăm aceste decizii cu ușurință și nici nu se bazează pe incidente izolate.”

Comunicările interne ale AP vizualizate de WasingtonPost arată o oarecare confuzie și neînțelegere în timpul pregătirii raportului eronat.

LaPorta a împărtășit afirmația oficialului american într-un mesaj electronic în jurul orei 13:30 ora estică a Americii. Un editor a întrebat imediat dacă AP ar trebui să emită o alertă cu privire la știrea sa, „sau am avea nevoie de confirmare de la o altă sursă și/sau din Polonia?”

După discuții suplimentare, un al doilea editor a spus că „ar vota” pentru publicarea unei alerte, adăugând: „Nu îmi pot imagina că un oficial al serviciilor de informații americane ar greși în acest sens”.

Dar o persoană de la Associated Press familiarizată cu conversațiile mai ample din jurul poveștii din acea zi a spus că LaPorta le-a spus, de asemenea, editorilor săi că un manager senior a verificat deja sursa pontului lui LaPorta – lăsând impresia că sursa poveștii a fost aprobată. În timp ce acel editor a semnat știrile anterioare folosind sursa lui LaPorta, editorul respectiv nu a analizat știrea cu rachetele.

Easton a spus că organizația nu a anticipat nicio măsură de disciplină pentru editorii implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici