Pensie NESIMȚITĂ plătită de statul român: 7.000 de euro pe lună; topul celor mai mari pensii în octombrie 2019

colectarea fondului scolii ar putea fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani 346843

Cea mai mare pensie din sistemul public de stat calculată pentru luna octombrie 2019 de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) are un cuantum brut de 33.235 lei, iar beneficiarul aparţine de una din Casele locale de Pensii din Bucureşti, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) cerute de Agerpres.

Peste 1,8 miliarde de euro plătesc contribuabilii români în 2018 pentru sistemul de pensii speciale. În 2017, au plătit „doar“ 1,5 miliarde euro. Nicio țară civilizată din spațiul Uniunii  Europene nu a creat un astfel de sistem de privilegii, care permite ca un „pensionar special“ să  câștige cât 25-30 de pensii medii din sistemul public.

Într-un top al celor mai mari pensii publice plătite pentru octombrie 2019 din sistemul public de pensii, întocmit de sursa citată, toţi primii cinci beneficiari încasează pensiile de la Casele locale de Pensii din Bucureşti, precizează MMPS.

Cea de-a doua pensie ca mărime plătită de CNPP pentru luna octombrie are un cuantum brut de 28.572 lei, următoarea are un cuantum brut de 28.470 lei, cea de-a patra 25.939 lei, iar cea de-a cincea are un cuantum brut de 25.862 lei.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate în care au lucrat aceşti cinci beneficiari de pensii publice, CNPP transmite că nu deţine astfel de informaţii în baza de date.

“Referitor la funcţiile exercitate (de cei 5 beneficiari, n.r.) nu putem face precizări întrucât în baza de date a instituţiei noastre nu există un criteriu de selecţie după locul de muncă, meseria sau funcţia persoanei care are calitatea de persoană asigurată. Toate aceste informaţii nu au nicio relevanţă în statisticile şi rapoartele generate, care urmăresc elementele parametrice care determină cuantumul pensiilor (vârstă, gen, stagii de cotizare, venituri asigurate, punctajul mediu anual etc)”, se menţionează în răspunsul transmis de Ministerul Muncii.

Sursa precizează că datele transmise nu cuprind “informaţii referitoare la sistemele neintegrate sistemului public de pensii (sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaţilor, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naţionale, respectiv a Serviciului Român de Informaţii)”.

În 2018, din bugetul total de 18,1 miliarde de lei al Ministerului Apărării, mai puțin de 3,58 miliarde se duc către pensiile speciale.

  O nouă metodă de înșelătorie se practică în vestul țării

La Ministerul de Interne, din 14,5 miliarde, peste 25%, adică 3,9 miliarde sunt pentru „asistență socială“ – adică aceleași pensii speciale. La SRI, din totalul cheltuielilor de 2,3 miliarde de lei, nu mai puțin de 623 milioane lei sunt aceste plăți. Camera Deputaților a prevăzut 28,5 milioane de lei pentru indemnizațiile speciale ale foștilor parlamentari și ale funcționarilor parlamentari care s-au retras din activitate. La Senat, pentru aceeași destinație sunt prevăzuți
12 milioane de lei. Legea a permis ca de pensia specială să beneficieze și șoferii sau femeile de serviciu din Parlament. Mai beneficiază de pensii speciale: peste 800 de foști diplomați, circa 1.400 de aviatori, peste 3.300 de avocați și magistrați, peste 1.700 de pensionari din „personalul auxiliar al instanțelor judecătorești“ și peste 500 de angajați ai Curții de Conturi. În total, „civilii“primesc, pentru pensiile speciale, de la bugetul de stat, o subvenție de peste 55 de milioane de lei.  Bugetul tuturor pensiilor speciale în 2018este de aproape 8,36 miliarde de lei! Adică costul minim estimat pentru autostrada Pitești-Sibiu.

Pe de altă parte, în judeţul Hunedoara există cea mai mare pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.817 lei, urmată de judeţul Braşov, unde pensia publică medie este de 1.631 lei, Gorj – 1.509 lei, Galaţi – 1.478 lei, şi Prahova – 1.458 lei.

La polul opus, judeţul Botoşani are cea mai mică pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.092 lei, urmată de judeţul Giurgiu – 1.100 lei, Vrancea – 1.120 lei, Vaslui – 1.130 lei şi Satu Mare – 1.136 lei.

În Capitală, cea mai mare pensie medie există în Sectorul 1, cu un nivel de 2.015 lei, iar cea mai mică pensie medie se înregistrează în sectorul 5, cu o valoare de 1.471 lei, în timp ce pensia medie pe întreg Municipiul Bucureşti este de 1.734 lei, potrivit datelor transmise de MMPS.

Media pensiei publice la nivel naţional era în octombrie 2019 de 1.371 lei, existând un total de 4.668.080 beneficiari, potrivit datelor publicate de Inspecţia Casa Naţională de Pensii Publice.

Categorie: mandri.ro
Tags: bani, pensii nesimtite, pensii speciale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici