Noua lege a asociațiilor de proprietari. Cine trebuie să plătească pentru reparaţiile din bloc sau de pe terasă. Locatarii care sunt scutiţi

eee jpg

Noua lege a asociațiilor de proprietari explică extrem de clar cine trebuie să plătească pentru reparațiile din bloc. Locatarii care sunt scutiți

Noua lege a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare în urmă cu doar câțiva ani. Actul normativ tranșează definitiv chestiunea care îi privește pe locatarii care trebuie să plătească pentru reparațiile din bloc sau de pe terasă.

Noua lege a asociațiilor de proprietari. Locatarii care trebuie să plătească pentru reparațiile din bloc sau de pe terasă

De-a lungul timpului, chestiunile de ordin financiar au dat naștere mereu la discuții și chiar conflicte între proprietarii care locuiesc într-un bloc. Toți cetățenii vor să locuiască într-un imobil fără probleme. În același timp, când vine vorba de scos bani din buzunar, sentimentul nu mai este la fel de uniform. Și totuși ce responsabilitate au proprietarii din blocuri? Și mai ales, ce fel de obligații au proprietarii de apartamente?

Între locatarii unui bloc s-au iscat multe contradicții pe tema lucrărilor de reparații și întreținere a părților comune a clădiri. Nu de puține ori au existat situații în care proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare ale imobilului nu au vrut să dea bani pentru repararea terasei blocului. Asta pentru că nu existau reglementări reparații terase și nici stipulări exacte pentru scutiri plăți reparații la bloc.

Totuși, cei aflați în această situație trebuie să fie conștienți că legea nu mai este de partea lor. Mai exact, legislația recentă îi obligă să participe financiar la această acțiune, indiferent de etajul la care locuiesc.

În septembrie 2018, vechea legislație privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost înlocuită. A intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

  Veste proastă pentru români: Se scumpeşte factura la curentul electric

Actul normativ clarifică chestiunile care țin de obligațiilor celor care locuiesc într-un bloc. Textul legii, citat de Avocatnet.ro, spune că ”proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”.

Mai exact, repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face ”cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc”. Schimbări legislative asociații de proprietari au tot existat, dar aceasta a venit cu puncte exacte care au lămurit multe mistere.

De notat că există o categorie de locatari care nu trebuie să plătească pentru reparaţiile din bloc sau de pe terasă. E vorba de chiriași. Legea nr. 196/2018 nu are în nicio formulare referitoare la cele două fonduri (reparații și de rulment), termenul de ”chiriaș”, ci doar de ”proprietar”.

Locatarii unui bloc, obligați să aibă un fond de reparații

Anual, aceeași lege mai prevede ca proprietarii să aprobe un fond de reparații al blocului. Atenție, nu discutăm despre taxe asociații proprietari. Acest fond  este necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Fondurile se vor folosi pentru reabilitarea termică, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Așadar, de aici se vor face tot felul de plăți pentru reparații blocuri.

Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018 definește părțile comune. Acestea pot fi locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, ascensorul, interfonul, fațadele, acoperișul sau terasele.

Sursa fanatik.ro

 

Categorie: mandri.ro
Tags: ascociatia propietarilor, lege, reparatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici