Medicul arădean Otilia Ţigănaş ne dezvăluie greşelile care se fac în tratamentul hipertensiunii arteriale

otilia bb 1

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, revine pe blogul personal cu o postare în care vorbeşte despre hipertenisunea arterială.

Iată greșeli frecvente care se fac în tratamentul hipertensiunii arteriale.

De către pacienți.

1.A lua tabletele doar când „crește tensiunea”. Un fel de “la nevoie”. GREȘIT!! Tratamentul medicamentos al hipertensiunii se administrează constant, mărunt, zilnic, cam la aceleași ore. E ca spălatul dimineața. Când nu te speli doar dacă ești murdar pe față, după ce te controlezi în oglindă, ci te speli din reflex/obișnuință, conștiincios, zi de zi.

2.“N-am luat azi tabletele, fiindcă țin post și n-am vrut să le iau pe stomacul gol!” GREȘIT!! N-ai treabă nici cu postul și nici cu stomacul gol/sau plin. Înghiți boabele fără pauze, atunci când trebuie și gata. PUNCT. Și nu mă face să repet. Haha

3.“N-am luat azi tabletele, știind că vin la medic, ca să vedem adevărul. Cum e tensiuna mea fără pilule.” GREȘIT!! Tocmai că vrem să vedem cum e tensiunea ta cu pilulele pe care ți le-am recomandat la ultima vizită! Dacă în ziua venirii la cabinet n-ai luat pilulele, ne derutezi total.

4.“Nu vreau să încep cu boabe pentru tensiune, fiindcă apoi devin dependent de ele și nu le mai pot opri”. GREȘIT!! Boabele pentru tensiune sunt în avantajul corpului tău, nu-s țigară sau pileală sau heroină. Fac bine, nu rău. Dacă-s folosite corect.

5.„Tot iau boabele astea de șase luni, dar nu mă simt deloc mai bine.” Boabele nu ți le-am dat ca să te simți mai bine, ci ca să nu faci infarct, paralizie, sau să ajungi – cu vremea – să nu poți urca trei trepte, fiindcă te sufoci obosit. Tratamentul medicamentos al hipertensiunii PREVINE complicațiile, nu-ți induc stare de bine. De altfel, hipertensiunea e parșivă: nu te doare, nu te împunge, nu te zvârcolește. Numai` lucrează tăcut, ca rugina, până te ucide. Eii, de-ar fi ea – tensiunea mare – ca o carie la măsea. Cum am fugi noi la doctor, urgent!

6.“Nu-s prea multe boabele? Mai bine dați-mi una singură și tare!” Nu, nu-s prea multe, e ca la salata beuf. Câte puțin din mai multe legume atent dozate, e mai gustos decât un morcov tare. Tare și singur. Nu există “tare” sau „slab”, lucru valabil și la antibiotice. Există doar schemă potrivită, sau nu.

  Un alpinist arădean pe Himalaya

7.“Mi-au dat la Timișoara, la cardiologie, tabletele astea și nu vreau în ruptul capului să schimb ceva!”. GREȘIT! Schema de tratament în cardiologie,(incluzând hipertensiunea), este una mobilă. Nu-i bătută-n cuie!! Ea se ajusetează în timp, în funcție de rezultate, de ecoul în alt organe (cum ar fi rinichiul, vasele, sau constantele biologice din sânge), și de efectele adverse. Vrei musai Timișoara? Nu-ți plac eu? Nu-i bai. Du-te periodic acolo, atunci, pentru evaluare, numa` nu sta cu anii blocat în aceeași schemă extrem de delicată.

8.“N-am mai luat tablete, le-am oprit, fiindcă tensiune era bună.” GREȘ deja LA FOC AUTOMAT!!

-Tocmai fiindcă era bună, nu trebuia oprit.

-Dintr-o schemă cardiologică, nu toate tabletele sunt „pentru tensiune”. Deci sigur ai oprit și ce nu trebuia.

-Dacă se justifică reducerea unor doze, asta nu se face brusc, oprind totul, ci progresiv, răbdător, în timp. În parteneriat cu medicul tău.

9.“Am o tensiuneeee! Așa-i de mare, că nici un medic n-a putut s-o scadă!”

Sigur… există-n literatura de specialitate sintagma: “hipertensiune arterială esențială rezistentă la tratament”. În deceniile mele de cabinet, eu încă n-am prins “o din asta”. Și toată ziua numa` asta fac: tratamentul hipertensiunii arteriale.

Din acest motiv, prefer să cred că o “hipertensiune rezistentă la tratament” este vina a cel puțin uneia dintre părțile cuplului medic-pacient. În general, a pacientului. Care nu ia boabele – deși zice că el ia, care confundă pastilele din cutii, care se mută din doctor în doctor la fiecare puseu hipertensiv (adică creștere a tensiunii) și mereu o ia de la zero cu câte unul, și… când să fie bine… iară mere la altul… etc.

10.”Am luat boabe ca ale vecinei, că și ea are tensiune, ba o mai înțeapă în piept, și se simte tare bine cu ele!”. GREȘIT!! Schema de tratament cardiologic este extrem de fină și complicată. Acu` n-om fi noi toți tâmpiți, medicii, să citim tone de materiale, ghiduri, studii, să stăm cu orele la simpozioane pe subiect, când totul e atât de simplu: iei ce ia și vecina, și gata-i lucrarea.

Așadar. Tratamentul prelungit, corect cardiologic, se face la indicația medicului. NUMAI așa!! Vă rog, nu luați după ureche, e nasol. Mai bine o răchie-n plus, zău, decât un medicament greșit.

Categorie: arad
Tags: greseli tratament, hiperteniune arteriala, stiri arad, tiganas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici