Interviu cu bodybuilderul și antreprenorul arădean Emil Adrian Bălan

lamofalca 1

12669089 10208712768317263 1230374875 o

Emil Adrian Bălan are 26 de ani și este un bodybuilder din Arad. El are propria lui afacere, este un om ieșit din comun de simțit și are țeluri frumoase. În timpul pe care l-am petrecut împreună, am aflat despre viața lui de sportiv, cu sacrificiile pe care le-a făcut și cât i-a fost de greu să se afirme dar și despre cariera lui de antreprenor din România.

mandri.ro: Cum arată o zi de-a ta?

Emil Bălan: Încerc să-mi organizez ziua fie de dimineața, fie de cu o zi înainte. Nu mănânc dimineața, nu e neapărat un lucru bun sau rău doar că așa sunt eu obișnuit. Încep să mănânc mai târziu și am ultima masă devreme. Mă antrenez, nu zilnic dar în funcție de grupele de mușchi. Fac înot, bodybuilding, am făcut și kick-box; încerc să fac cât mai multe feluri de sport într-o sptămână.

mandri.ro: Cu ce sport ai început?

Emil: Am fost atras de sport de mic iar de la 14, 15 ani am fost atras de bodybuilding însă din păcate nu am reușit să evoluez pe cât de mult mi-aș fi dorit în sportul acesta în Arad.

mandri.ro: De ce?

Emil: Pentru că nu ți se oferă opțiuni. Până în urmă cu câțiva ani nici prea aveam acces la internet, nu găsești informații în reviste pentru că nu prea sunt. Nu știi cum să te informezi despre alimentație și suplimente. Cred că este o problemă în România în general pentru că nici nu avem foarte mulți sportivi de acest tip, nici în România, nici în Arad. Eu a trebuit să mă autoeduc. În Arad sunt 3 bodybuilderi: Eugen Cantor care are peste 60 ani, Lucian Pantea și Francisc Andrasony care acum și-a reluat activitatea, însă în ziua de azi nu se mai aplică neapărat ce se aplica ieri, în special cand vine vorba de alimentație și suplimente în bodybuilding.

mandri.ro: Ai apărut în revista Men’s Health. Spune-ne puțin despre această experiență

Emil: Da, am apărut dar nu în revista din România. Pentru România am optat la concursul de înscriere însă este mușamalizat. Ei practic aleg o persoană căreia nu i se aleg concurenți pe măsură. Eu am pățit-o 2 ani la rând, am contestat însă ei mi-au spus că nu e adevărat. Sunt participanți care își fac poze cu fotografi profesioniști, shooting-uri care costă, însă au fost concurenți care și-au făcut poză cu telefonul în oglindă și au câștigat. La mine pe pagină este o fotografie cu mine făcând reclamă la cea mai bună și cea mai veche firmă producătoare de suplimente nutritive, Weider, firmă care a cumpărat poze de la mine ca să poată să pună pe ambalaje și pe afișe în Italia, Spania, Quatar, Germania, etc.

mandri.ro: Când ți-ai dat seama că arăți bine?

Emil: Mă credeți că am probleme legate de încrederea în mine? Dar cred că e și în regulă, prefer să fiu competent decât să fiu încrezător. Dacă ești pe o motocicletă e mai bine să știi ceea ce faci decât să fii sigur că ceea ce faci e bine. Un prieten fotograf m-a încurajat că arăt mai bine decât mulți dintre cei cărora le face poze. Stăteam la plajă și a venit în vizită, întâmplător cu aparatul foto când a insistat să facem niște poze și să mă înscriu în federație. La primul concurs la care am participat în Ungaria am luat locul 3 și cred că de acolo a pornit totul.

mandri.ro: Ce concursuri ai câștigat?

Emil: În Timișoara am câștigat locul I la Male Modeling, în Serbia la locul I la Men’s Athelic Physique, în Ungaria locul al III-lea la un concurs sponsorizat de Sci-tech Nutrition iar în Austria am luat locul al III-lea la un concurs.

12650520 10208712768477267 164787656 n

mandri.ro: Mai ai de gând să participi la concursuri?

Emil: Momentan nu. Am de gând să continui antrenamentele și să-mi fac un site în care să fac program de training online, cu videoclipuri, pe grupe de mușchi. Dar nu pentru piața din România, prefer în străinătate, am simțit că am fost mult mai apreciat în străinătate decât aici și cred că aș avea mai mult succes în alte țări.

mandri.ro: Ce părere ai despre sportul din România?

Emil: Cred că problema românilor vine în primul rând de la excesele pe care le facem. În special excesul de carne: este o problemă majoră la noi și ne lipsește educația din acest punct de vedere. Apoi ar mai fi și lipsa de federații care să te ajute, cluburi pentru care nu se găsesc sponsorizări, săli nedotate sau chiar și manageri care nu au legătură cu sportul sau directori de federații pe care nu le știu conduce. Din păcate pentru mulți, visele se sting prea devreme.

mandri.ro: Cum percepe lumea bodybuildingul?

Emil: Multă lume apreciază corpul unui bodybuilder, alții te condamnă pentru cum arăți. Acest sport presupune multă muncă, suplimente nutritive, felul în care elti tu construit și sacrificii. Mulți au impresia că e vorba doar de suplimente și în viziunea lor acesta este un lucru de condamnat. Dar sunt si riscuri. Pentru a depăși un anumit nivel trebuie să luăm aceste suplimente, care sunt prefabricate și sunt făcute din niște substanțe despre care nu știm prea multe. Chiar dacă ele trec prin tot felul de teste și sunt aprobate de diferite asociații medicale, nu sunt neapărat foarte sănătoase.

  Noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul Prima Casă, din 1 ianuarie

mandri.ro: Ce ai schimba la bodybuildingul din România?

Emil: Aș schimba persoanele care se ocupă de federații. Să nu poată nimeni ajunge pe posturi de conducere daca nu sunt sportivi la rândul lor. Aș mai schimba percepția negativă a românilor despre persoanele care fac bodybuilding.

mandri.ro: Ce muzică preferi să asculți când te antrenezi?

Emil: RAP. Pentru că și vine de la Rythm and Poetry, ascult cu plăcere și mă simt minunat când mă antrenez.

12656223 10208712768437266 2077205732 o

mandri.ro: Sfaturi pentru un corp mai frumos?

Emil: Să renunți la zahăr, dulciuri, pâine, snacksuri, produse de patiserie, măcar reduse dacă nu eliminate. Uitați, există un tip de „pâine” făcută doar din semințe, înlocuiește oarecum ca și gust pâinea însă mănânci jumătate de felie și te saturi la o masă. Apoi, dacă toată lumea ar respecta regula aceea în care mănânci bine dimineața și tot mai puțin pe parcursul zilei, multă lume ar slăbi considerabil. Nu se face mișcare din păcate, copiii sunt tot mai grăsuți și foarte înalți din cauza mâncării procesate și a lipsei de sport din școli și efectiv din educație.

mandri.ro: Ca și cetățean al Aradului, ce ne poți spune despre oraș?

Emil: Un top al lucrurilor care mă deranjează cel mai mult în Arad: pe locul 3, pistele de bicicliști. Pe locul 2, mașinile parcate în fața primăriei, lângă statuie. Am sunat la poliție și mi s-a spus că nu au ce face pentru că nu este semn „Parcarea interzisă”. Pe baza acestui lucru, aș putea să mă duc să stau la plajă sau să fac un foc de tabără acolo pentru că nu există semn care să interzică aceste lucruri. Iar pe primul loc ar fi pasarela de la ștrand, pentru că toate podurile din Arad sunt într-o stare jalnică: Podul Traian e renovat, nu refăcut, cel de la ștrand e veșnic spart și cel de la Micălaca la fel. Se iau permise într-o veselie în locuri unde limitarea e de 30km/h. Corect! Însă autoritățile ar trebui să se îndrepte spre problemele mai mari din oraș și în România, în general.

mandri.ro: Spune-ne despre cariera ta de antreprenor.

Emil: Încet încet, cariera mea sportivă s-a intersectat cu partea aceasta de antreprenoriat pentru că părinții sunt și ei antreprenori și toată viața au activat în domeniul alimentar, lucru care îmi ușura de fapt accesul la mâncare de tip junk food. Am făcut sport dar am vrut să fac un hobby din sport, nu doar să merg să mă plimb sau să merg la sală. În 2011 mi-am vândut mașina și mi-am deschis prima mea șaormerie iar în primul an de zile m-am ocupat de tot: livrări, aprovizionare, de toate. După anul acela a început să-mi meargă bine însă după mâncatul de șaorme am hotărât să mă concentrez mai mult pe cariera sportivă. Am eliminat zahărul din casă și mâncarea nesănătoasă.

mandri.ro: Care sunt câteva lucruri fără de care nu ai putea să trăiești.

Emil: Confortul meu. Nu sunt presat de timp și stau bine și din punct de vedere financiar. Apoi cred că n-aș putea să trăiesc fără viața socială și prietenii pe care îi am acum. Nu sunt foarte dependent de lucrurile fizice, m-am întrebat dacă aș putea să trăiesc fără sport și cred că nu mi-ar fi atât de greu să renunț la el. Îmi place să arăt bine și pentru că alții mă complimentează, cred că subconștient toți suntem așa.

mandri.ro: Care este cel mai mare succes profesional al tău?

Emil: Mă mândresc cel mai mult cu afacerea mea chiar și mai mult decât cu faptul că am apărut în reviste; deși nu am inventat eu roata simt că am adus la un alt nivel vânzarea de șaorme din punct de vedere al calității și al curățeniei în Arad. Acest lucru mi s-a confirmat când au început să se deschidă alte restaurante de tip fast-food care arătau identic. Nu am avut fast-food, am avut de-a dreptul restaurant. Îi spunea Food Revolution. Restaurantul avea geam de sus până jos între bucătărie și sala unde se mânca, se putea vedea exact ce marfă intră, cum lucrează personalul, cum e depozitată mâncarea. Să nu mai vorbesc de curățenie. Întotdeauna am ținut mult la acest aspect.

mandri.ro: Cine te inspira?

Emil: Părinții. Tatăl e sportiv iar mama mea e un antreprenor desăvârșit. Mama îmi spune că am depășit-o demult și că eu o inspir pe ea.

mandri.ro: Ce planuri de viitor ai?

Emil: Voi continua cu sportul însă îmi doresc să reușesc să și informez lumea cu privire la sport și alimentație. Profesional, încerc să mă adaptez vremurilor: dacă într-o zi carnea nu va mai fi de interes, mă voi reorienta. Iar personal, îmi doresc să mă căsătoresc și să fac copii. Voi încerca să îmi educ frumos copiii ca să știe să-și ia propriile decizii, prezentându-le cât mai multe oportunități.

12665890 10208712768517268 1495612328 n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici