Începând cu data de 31 martie, se vor aplica noi condiții de călătorie pentru cetățenii români odată cu aderarea la zona Schengen pentru călătoriile aeriene și maritime

aeroport jpg

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, a dezvăluit sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, noile condiții pentru călătoriile cetățenilor români către țările din Spațiul Schengen, începând cu data de 31 martie, pe cale aeriană și maritimă.

Călătorii români nu vor mai fi necesitați să se oprească la tonetele de control ale Poliției de Frontieră; în schimb, ei vor fi direcționați direct spre porțile de îmbarcare. Cu toate acestea, Inspectorul General al Poliției de Frontieră a subliniat că polițiștii de frontieră vor continua să fie prezenți în aeroporturi pentru a efectua verificări surpriză.

”Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul dintre cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi eliminate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen. De la această dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime vor fi ridicate, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. Din 31 martie, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Mai exact, nu vor mai fi nevoiți să se oprească la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Subliniez că nu vor exista obligaţii suplimentare pentru pasageri”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, într-o conferință de presă susținută duminică.

În continuare, polițiștii de frontieră vor rămâne prezenți în aeroporturi și vor efectua verificări în cazul în care ridică suspiciuni.

”Totuși, polițiștii de frontieră vor continua să fie prezenți în incinta aeroporturilor și vor desfășura acțiuni polițienești aleatorii și neanunțate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, precum și pentru a preveni și combate posibile infracțiuni. Aceste acțiuni polițienești vor fi efectuate pe baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. În cazul unei astfel de situații, polițistul va putea să solicite stabilirea identității persoanei și efectuarea unor verificări în bazele de date operative. Pentru aceste scopuri, polițiștii vor dispune de dispozitive mobile de control.

Dacă suspiciunile nu se confirmă, persoana în cauză va putea continua călătoria. În caz contrar, dacă suspiciunile se confirmă, călătoria persoanei va fi întreruptă, iar vor fi aplicate măsuri legale corespunzătoare. Persoanele urmărite la nivel național sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente, iar pentru cei care se constată că au comis infracțiuni – cum ar fi deținerea de substanțe interzise, folosirea de documente false sau falsificate sau fiind migranți ilegali – vor fi întocmite actele premergătoare cercetării penale”, a subliniat Cornel-Laurian Stoica.”

Au fost, de asemenea, prezentate și condițiile de călătorie pentru minori, începând cu data de 31 martie.

”În ceea ce privește cetățenii români minori, aceștia, la fel ca și adulții, nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră și vor fi direcționați direct către poarta de îmbarcare. Nu va fi necesar niciun aviz suplimentar pentru minori, ei putând călători în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent”, a precizat Stoica.

  Coloană de camioane de peste zece kilometri la NĂDLAC!

El a subliniat că documentele necesare la ieșirea din țară pentru cetățenii români minori rămân aceleași ca și înainte.

“Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană, sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți; acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei. Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinți; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește”, a explicat Stoica.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, polițiștii de frontieră pot efectua verificări aleatorii în incinta aeroportului.

“Dacă polițiștii de frontieră constată că aceștia nu sunt în posesia documentelor necesare, nu li se va permite ieșirea din țară. În ceea ce privește însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, aceștia nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, deoarece acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Cu toate acestea, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul. Aceste infracțiuni includ: omorul; infracțiunile contra libertății și integrității sexuale; infracțiunile privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsirea de libertate în mod ilegal; infracțiunile privind traficul de droguri sau precursori; traficul de țesuturi sau organe umane; și infracțiunile de terorism”, a precizat inspectorul general al Poliției de Frontieră.

 

Pentru călătoriile către state non-Schengen, atât pentru adulți, cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

“Vreau să vă asigur că Poliția de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu data de 31 martie. Pe lângă reorganizarea dispozitivului și a măsurilor de ordin organizatoric, care vizează protecția cetățenilor, în special a cetățenilor români minori, au fost luate și măsuri pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetățenii care călătoresc în statele non-Schengen. Una dintre aceste măsuri a constat în relocarea porților automate de control, pe care le vedeți în spatele meu. Acestea reprezintă o soluție modernă care permite procesarea unui număr mare de cetățeni europeni care călătoresc către state din afara Spațiului Schengen într-un interval scurt de timp. Ele sunt de un real ajutor, având în vedere fluxul mare de călători de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Numai anul trecut, acesta a fost tranzitat de aproximativ 15 milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi în sezonul estival”, a explicat inspectorul general al Poliției de Frontieră, Cornel-Laurian Stoica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici