Cuba: Enigma „atacurilor acustice” împotriva diplomaților americani, încă nedezlegată

Cazul obscur al „atacurilor acustice” împotriva unor diplomați americani în Cuba, care a dus la tensionarea relațiilor bilaterale de peste nouă luni, pare încă departe de a fi dezlegat, în contextul în care diferite piste explorate duc la blocaj, comentează miercuri France Presse, citată de agerpres.ro

 Agresiuni punctuale, sabotaj, accident? Aproximativ 30 de diplomați americani, dar și canadieni, precum și familiile lor au prezentat simptome îngrijorătoare de origine necunoscută în aceeași perioadă.

Un scenariu demn de un roman de spionaj care alimentează zvonurile și reînvie în memorie cele mai extravagante conspirații din perioada Războiului Rece.

Primele fapte suspecte au fost semnalate la sfârșitul anului 2016, dar guvernul american a așteptat luna august 2017 pentru a vorbi despre simptome fizicemisterioase constatate la câțiva angajați ai ambasadei.

Unii aveau migrene, greață, dar și leziuni ușoare cerebrale de origine traumatică și o pierdere definitivă de auz, a dezvăluit sindicatul personalului diplomatic al SUA (American Foreign Service Association – AFSA).

La 14 septembrie, numărul angajaților afectați era de 21, iar ultimul incidentconstatat datează din luna august, potrivit Washingtonului.

De partea canadiană, o sursă apropiată ambasadei precizează, sub rezerva anonimatului, că mai mult de cinci familii au fost afectate, inclusiv numeroși copii, dar că nu s-a înregistrat până acum niciun caz grav.

Oficiali americani au declarat în presă că suspectează utilizarea unor dispozitive acustice menite să aducă atingere integrității fizice a diplomaților. Havana a negat oficial orice implicare și a declanșat o anchetă.

La 23 mai, fără a aștepta să se mai clarifice lucrurile, SUA au trecut la primele represalii și au expulzat discret doi diplomați cubanezi. Washingtonul nu consideră Cuba vinovată, dar responsabilă ca țară gazdă.

Secretarul de stat american Rex Tillerson chiar a invocat o posibilă închidere a Ambasadei SUA în Cuba. Ca răspuns, Havana a avertizat împotriva oricărei „politizări” a cazului.

Marți, Tillerson s-a întâlnit cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez pentru o discuție fermă și sinceră pe această temă, a precizat Departamentul de Stat, fără a oferi detalii suplimentare.

Ancheta nu a oferit încă nimic oficial, dar atâtea familii afectate în același timp nu este ceva banal. Nu poate fi o întâmplare, afirmă o sursă apropiata ambasadei canadiene.

Evocată la Washington, emisia țintită de unde dăunătoare provine de la un dispozitiv nereperat, un lucru destul de plauzibil din punct de vedere tehnic, susține Denis Bedat, specialist în bioelectromagnetică.

  MEDIC DE LA JUDETEAN TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA! EXPLOZIE de bolnavi de CANCER in ROMANIA !!!

„Undele ultrasonice, care se află dincolo de capacitatea acustică a ființei umane, pot fi difuzate cu un amplificator. Nu este nevoie ca dispozitivul să fie de mari dimensiuni și poate fi amplasat în interiorul sau în exteriorul unei case, explică expertul francez.

El amintește în acest sens de Active Denial System (ADS), un tun ce emite microunde creat în SUA, pentru dispersarea manifestațiilor. El trimite unde electromagnetice care dispersează persoanele vizate, cauzându-le o senzație de căldură insuportabilă.

Potrivit surselor americane citate de presa locală, președintele cubanez Raul Castro i-a împărtășit șefului misiunii diplomatice americane că este surprins în legătură cu acest caz și – un eveniment foarte rar a autorizat FBI-ul și poliția canadiană să vină să facă cercetări la Havana.

Numeroși observatori pun la îndoială că Havana ar fi riscat astfel de manevre la sfârșitul anului 2016, când relația dintre cei doi foști inamici din perioada Războiului Rece era în plină încălzire. Ulterior, relațiile dintre Cuba și SUA s-au deteriorat după venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Același lucru este valabil și în privința Canadei, prima sursă de turiști în insulă, cu care Havana are relații tradițional bune. Potrivit diplomaților canadieni, Ottawa nu suspectează că în spatele incidentului ar fi înalți responsabili cubanezi.

De atunci, speculațiile circulă pe ambele maluri ale strâmtorii din Florida. Unii vorbesc despre o inițiativă privată a unor agenți cubanezi, alții despre manevre ale unor țări terțe în încercarea de a înrăutăți relațiile dintre Cuba și nord-americani, cum ar fi Rusia sau Coreea de Nord.

Dar ipoteza cea mai relevantă este aceea a unor posibile consecințe ale unui sistem de ascultare defect sau slab controlat, o variantă luată în considerare având în vedere reputația “urechilor mari” cubaneze.

Cu toate acestea, această ipoteză este infirmată de mai mulți experți, care subliniază că un sistem de ascultare nu este făcut să emită. Și, potrivit mass-media americane, anchetatorii FBI au eșuat în timpul minuțioaselor căutări la domiciliile victimelor.

„Nu avem un răspuns definitiv cu privire la originea sau cauza incidentelor, a declarat marți un oficial al Departamentului de Stat, în timp ce Havana a anunțat că a luat măsuri suplimentare pentru a proteja diplomații americani și familiile lor.

Cu toate acestea, constată o sursă apropiată ambasadei canadiene, problema este că există oameni care nu se simt bine și încă nu știm de ce” .

Foto: Guliver/GettyImages

Categorie: mandri.ro
Tags: bioelectromagnetică., cuba, familii, fbi, importante
Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici