Cine este şeicul Nimr al-Nimr, executat sâmbătă în Arabia Saudită

free sheikh nimr

Executarea şeicului şiit Nimr al-Nimr în Arabia Saudită a declanşat un val de furie în Bahrein, Iran şi Irak.

Născut în provincia majoritar șiită Ash Sharqiyah (Provincia de Est — n.r.), cea mai extinsă din Arabia Saudită și de unde provine majoritatea petrolului din această țară, Al-Nimr s-a mutat în Iran (majoritar șiit — n.r.), în 1980, unde a rămas timp de aproape 10 ani, studiind islamul șiit.

După întoarcerea în Arabia Saudită, a devenit popular printre coreligionari datorită discursurilor sale înflăcărate în care acuza guvernul sunit de discriminare împotriva minorității șiite din țară. Al-Nimr a cerut drepturi sporite pentru minoritatea șiită, care reprezintă circa 15% din populația saudită, majoritar sunită.

Șeicul Al-Nimr a susținut protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, inspirat de revoltele populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă.

A fost arestat de câteva ori pentru activismul său antiguvernamental. Ultima sa arestare, în 2012, s-a soldat cu proteste violente în orașul său natal, Qatif.

“Sunt convins că detenția sau moartea mea vor fi motiv de acțiune”, ar fi spus el într-o predică rostită într-o moschee, înainte de arestarea sa.

În 2014, un tribunal saudit l-a condamnat la moarte pe Al-Nimr, acesta fiind acuzat de nesupunere față de conducătorul țării și de incitare la conflict religios. În octombrie, un alt tribunal a confirmat sentința împotriva bărbatului de 55 de ani.

  Giratoriul suspendat, noua modă în infrastructura din România

Cu acel prilej, liderii șiiți din Iran, Irak și Liban au avertizat autoritățile saudite să nu-l execute pe Al-Nimr. Totodată, organizațiile care militează pentru drepturile omului au făcut apel la eliberarea lui, apreciind că procesul său a fost “profund invalid”, scrie Agerpres.
Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici