Proteste fără precedent în Polonia

haos

Proteste fără precedent în Polonia, acolo unde sute de manifestanţi au înconjurat clădirea Parlamentului din Varşovia. Oamenii acuză partidul aflat la putere că a aprobat în mod ilegal bugetul pe anul viitor, dar şi că a aprobat o lege ce restricţionează accesul presei la şedinţele Parlamentului.

Sute de manifestanţi au înconjurat în cursul serii parlamentul de la Varşovia şi au blocat ieşirea liderilor politici ai ţării, printre care premierul Beata Szydlo şi liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski. În cele din urmă, la ora trei dimineaţa, poliţiştii au folosit forţa pentru a crea un culoar prin care a ieşit maşina prim-ministrului. Partidele de opoziţie acuză faptul că forţele de ordine au dispersat oamenii cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Protestele au izbucnit după ce opoziţia a acuzat că deputaţii au aprobat în mod ilegal bugetul pe anul 2017. Asta după ce votul pe buget a fost mutat în altă sală, din cauza faptului că tribuna sălii principale era ocupată de politicienii din opoziţie. Jurnaliştii nu au avut acces la această şedinţă, despre care unii spun că nu a avut cvorumul necesar.

Tensiunile au fost create de proiectul anunţat în această săptămână pentru limitarea accesului jurnaliştilor la şedinţele Parlamentului, începând cu anul 2017. Astfel, doar câţiva reporteri vor avea acces la şedinţe, iar filmatul şi fotografiatul vor fi interzise. În plus, jurnaliştii vor sta în altă clădire pentru a nu avea acces direct la deputaţi.

“Limitarea accesului reporterilor în multe Parlamente, în special în Parlamentul European, pe care voi îl consideraţi un model, este mult mai profundă decât ce plănuim noi. Aici este vorba doar despre restabilirea ordinii”, spune Kaczynski.

  O nouă metodă de înșelătorie se practică în vestul țării

De la venirea la putere, anul trecut, Partidul Lege şi Justiţie a înăsprit controlul asupra presei și asupra justiţiei, lucru ce a provocat de multe ori tensiuni cu Parlamentul European.

sursa: www.realitatea.net

Categorie: mandri.ro
Tags: amploare, fara precedent, polonia, protestatari, proteste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici