VIDEO Desene vechi de 10.000 de ani, descoperite într-o peşteră din Apuseni

DSCF3844 Custom

O comoară a naturii stă ascunsă într-o zonă izolată din Munţii Apuseni. Peştera Cizmei e un loc unic în Estul Europei: pe pereţii ei sunt desene făcute în urmă cu zece mii de ani. Grota ar putea să atragă un val de turişti, dar nimeni nu se ocupă să îi facă publicitate pentru că, oficial, nimeni nu o administrează.

Peştera Cizmei a fost descoperită în 1975 de un grup de speologi. Are o galerie superioară de 14 metri şi se termină cu un puţ.

În inima grotei, pereţii sunt acoperiţi de cercuri, simple sau concentrice, linii orizontale şi verticale. Se distinge chiar şi un copac. Sunt urme lăsate de oamenii care s-au adăpostit acolo, în urmă cu 10 mii de ani. Atât de bine desenate, încât e posibil să fi fost făcute cu un fel de compas.

Cercul, un simbol solar, e frecvent întâlnit în desenele preistorice. Asemenea gravuri au mai fost găsite în ţări din vestul continentului, ca Marea Britanie sau Irlanda, scrie tvr.

Până la intrarea în peşteră, trebuie escaladat un perete montan foarte abrupt. Totuşi, au ajuns acolo şi vânători de vestigii istorice. Sunt urme care arată că cineva a încercat să taie bucăţi din stânca unde se află inscripţiile.

Peştera Cizmei a fost cândva în administrarea Romsilva. De când zona a fost declarată arie protejată, oficial, nu se mai ocupă nimeni de grotă. În realitate, o îngrijeşte un club de speologi.

Primăria promite că, dacă va primi peştera în administrare, va angaja un paznic şi o va transforma în obiectiv turistic.

Sursa: www.gandul.info / Foto: www.speozarandbrad.ro

  Dolarul a scăzut la minimul ultimelor 11 luni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici