Ion Cristoiu, despre neimplicarea președintelui în problemele de interes național: Ordonanța de urgență poate fi dată cu ajutorul lui Iohannis

Cristoiu 3

Jurnalistul ion Cristoiu a vorbit în postarea zilnică de pe blogul personal despre președintele Klaus Iohannis, care a lasă impresia că discursurile pe care le susține nu sunt făcute de el.

Cristoiu a amintit și de neimplicarea președintelui în „chestiunile fierbinţi”, cum ar fi „necesitatea istorică, de interes naţional, ca alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi”.

Jurnalustul a dat două argumente „cruciale pentru revenirea la două tururi:
1) Ar fi singura posibilitate de a scoate din fruntea localităţilor personaje pe care numeroasele mandate de pînă acum le-au făcut identice cu corupţia şi scleroza.
2) Ar fi o şansă pentru partidele mici şi cele nou înfiinţate de a da năvală pe o scenă plitică încremenită de ani întregi în aceeaşi structură deja osificată.”

Cristoiu a mai expus cele două argumente și într-o postare anterioară, motiv pentru care, le-a mai adăugat și pe următoarele: „1) Primarul ales ar întruchipa voinţa unei mari părţi a electoratului şi mai ales voinţa mai multor electorate şi nu doar a unuia singur, şi acela redus.
2) Alegerea într-un singur tur reduce scrutinul local la un exerciţiu de rutină.”

În cazul în care vor exista două tururi, perioada dintre acestea, va fi una „de maximă febrilitate electorală”, determinându-i pe cetăței să participe într-un număr tot mai mare.

Însă, Dacian Cioloș a refuzat să modifice actuala lege prin Ordonanță de urgență, din cauza faptului că „măsura a fost cerută de unul dintre competitori – PNL – şi nu oricum, ci disperat că pierde localele”.

„Alegerea într-un singur tur a fost rezultatul unui acord politic între principalii competitori:PNL şi PSD”, a preciat Ion Cristoiu. Însă, după un an de la acest acord, „unul dintre competitori, PNL se trezeşte şi denunţă Acordul cerînd lui Dacian Cioloş să scoată castanele din focul în care le-a vîrît chiar PNL”.

  Gimnastul arădean Adelin Kotrong revine în activitate după o pauză de trei ani

„Şi totuşi Ordonanţa de urgenţă poate fi dată”, doar dacă se va înceia un acord politic între partide.

Iar „realizarea acestui Acord cade în sarcina exclusivă a lui Klaus Iohannis”, care ar trebui să „convoace partidele politice la consultare la Cotroceni pentru a le convinge, în numele interesului naţional să încheie un Acord politic privind revenirea la două tururi.”

 

 

Sursa: www.b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici