Doua elicoptere au fost trimise dupa cei 72 de turisti blocati la 2000m altitudine. IMAGINI LIVE cu operatiunea de salvare

DSC00031

Doua elicoptere apartinand Inspectoratului General de Aviatie vor evacua miercuri persoanele aflate la Balea, a declarat secretarul de stat in MAI, medicul Raed Arafat.

 

UPDATE 11:47 Un numar de 17 turisti de la Balea Lac au fost deja transportati in siguranta cu un elicopter de la MAI, care a efectuat deja miercuri doua zboruri, de la altitudinea de peste 2.000 de metri din Masivul Fagaras pana undeva in camp, aproape de localitatea Cartisoara, situata la catva zeci de kilometri de Cascada Balea, potrivit ISU.

In total, 72 de turisti trebuie evacuati cu doua elicoptere MAI.

UPDATE 10:47 Primul elicopter a aterizat, miercuri, la Balea Lac, in apropierea cabanelor si a telecabinei, pentru evacuarea turistilor ramasi blocati in zona de marti, relateaza corespondentul AGERPRES.

UPDATE 10:32 Cele doua elicoptere care vor participa la misiunea de recuperare a turistilor de la Balea au decolat miercuri din Cluj si Bucureşti, informeaza MAI.

UPDATE 10:15 Primul elicopter care va participa la misiunea de recuperare a turistilor de la Balea a decolat din Cluj, informeaza MAI.

Potrivit sursei citate, in cel mai scurt timp urmeaza sa decoleze si cel de-al doilea elicopter, din Bucuresti.
“Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru ca nu se va putea repara cabina in cursul zilei de astazi si nu stim daca maine se va repara. Alta solutie nu este. Sunt mai multi turisti dintre care un numar de copii si nu sunt echipati ca sa fie coborati in mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum sa ii coboram decat cu elicopterele. Doua elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie”, a precizat Raed Arafat, pentru Agerpres.

Cei 72 de turisti vor fi evacuati de doua elicoptere care urmeaza sa aterizeze la peste 2.000 de metri altitudine, la Balea Lac, si vor fi transportati in apropierea localitatii Cartisoara, situata in proximitatea zonei turistice Balea, potrivit unei decizii luate de autoritatile sibiene, intr-o sedinta urgenta convocata de prefectul judetului, Ovidiu Sitterli.

“In urma analizei, pentru evacuarea persoanelor in conditii de siguranta din zona mentionata s-a stabilit sa se solicite sprijin Inspectoratului General de Aviatie, iar doua elicoptere vor evacua persoanelor din zona Balea in zona localitatii Cartisoara, unde Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Sibiu va monta un cort incalzit. Echipaje SMURD vor fi dispuse in zona localitatii Cartisoara pentru a evalua starea medicala a persoanelor, iar la nevoie, vor asigura transportul acestora la spital”, se arata intr-un comunicat remis miercuri, de catre ISU Sibiu.

  Liceele arădene de top sancționate cu o clasă?!

 

61764602

 

primele imagini cu salvarea celor 70 de turisti de la balea lac s a intervenit cu elicopterele pentru ca nu eram siguri cat dureaza repararea telecabinei raed arafat despre salvarea de pe munte 172705

Cei 72 de turisti, care au ramas blocati marti, la Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine in Muntii Fagarasului, din cauza ca s-a blocat telecabina si nu au mai putut cobori, au fost cazati la doua cabane si li s-a asigurat gratis si o masa calda, precizase marti Lidia Badila, purtatoarea de cuvant a societatii care administreaza telecabina.

“Telecabina nu mai poate cobori in seara aceasta. Le-am asigurat gratis cazarea si masa celor 70 de turisti aflati sus, la Balea Lac. Nimeni nu s-a aflat in telecabina cand aceasta s-a blocat”, a explicat Badila.

Potrivit acesteia, telecabina de la Balea s-a defectat marti, la ora 13,00.

Cativa turisti aflati la Balea au coborat totusi marti seara, cu snowmobilele, pe Transfagarasan, desi soseaua este inchisa din cauza zapezii foarte mari si a riscului de avalanse, a precizat seful Salvamont Sibiu, Adrian David.

Telecabina de la Balea Lac are o defectiune in sala motoarelor, a explicat miercuri Lidia Badila. Potrivit acesteia, va fi chemata chema o echipa de specialisti de la Brasov, pentru remedierea situatiei.

Este pentru prima data in ultimii ani cand telecabina de la Balea nu functioneaza din cauza problemelor tehnice.

Telecabina de la Balea este singurul mijloc de transport in aceasta perioada, care face legatura pe cablu, pe o distanta de 3.700 de metri, intre Balea Cascada si Balea Lac, in conditiile in care Transfagarasanul este inchis din cauza zapezii foarte mari si a riscului de avalanse.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: balea lac, cabana, elicopter, mandri aradeni, recuperare, turisti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici