Veşti bune pentru românii cu credite în lei. Costul leilor a scăzut la un minim istoric

18

UPDATE – Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut astăzi la 0,98% fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an, informează Ziarul Financiar.  

Astfel, se creează condiţiile ieftinire creditelor în lei din luna martie, când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă. Robor a deschis prima şedinţă din 2016 la nivelul de 1% iar ulterior, astăzi, în a treia şedinţă să bată un nou record.

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%.
————————————————————————
Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, deschide anul 2016 la minimul istoric de 1% pe an după ce în ultimele şedinţe din 2015 s-a poziţionat pe o pantă descendentă. Astfel dacă această evoluţie va continua, Robor va cădea sub pragul de 1% pe an, nivel care nu a mai fost atins pe piaţa monetară interbancară în istoria postdecembristă a României, scrie zf.ro.

Scăderea Robor creează premisele ieftinirii din luna martie a creditelor acordate în monedă românească întrucât atunci majoritatea băncilor îşi actualizează ratele la credite, operaţiune realizată trimestrial. În decembrie 2015, la precedenta rundă de actualizare a ratelor, Robor se afla în jurul nivelului de 1,1% pe an.

Părerile analiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte evoluţia costului leilor în 2016.

„La sfârşitul acestui an ne aşteptăm de asemenea la o valoare sub dobânda de politică monetară pe care o vedem în scădere cu 0,25 puncte procentuale ca urmare a continuării procesului de relaxare“, a explicat Rozalia Pal, economis­tul-şef al Garanti Bank. Potrivit previziunilor economistului-şef al Garanti Bank, dobânda-cheie a BNR va încheia acest an la 1,5% pe an, faţă de 1,75% în prezent, nivel minim istoric.

  Povestea celui mai valoros pictor român, ale cărui lucrări se vând pe sute de milioane de euro

Pe de altă parte, economiştii de la ING Bank se aşteaptă ca Robor cu scadenţa la trei luni să crească de la 1% spre 1,75% la finele acestui an, pe fondul unui control mai strict al lichidităţii de către Banca Naţională.

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%.

Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.

Sursa: antena3.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: cost scazut, credite, credite lei, lei credite, rata scazuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici