10 lucruri de care să ţii cont dacă trebuie să te muţi într-o altă ţară

Sidney
Născută şi crescută în Bucureşti, am început între 20 şi 30 de ani să cochetez cu ideea de a locui măcar o perioadă într-o metropolă. Probabil văzusem prea multe filme americane sau prinsesem gustul călătoriilor, când la 30 de ani m-am decis să mă mut în Sydney scrie life.ro

Evident, nu am avut prea multe şanse de reuşită, întrucât meseria de jurnalist nu este chiar dezirabilă pe continentul Aussie. Să fii fost brutar, cofetar, electrician sau orice altă meserie ar fi fost mult mai simplu, decât editor de lifestyle la o revistă! Şi totuşi, m-am ambiţionat, iar la 35 de ani, în prag de Brexit, m-am decis să mă mut în Londra. Pasionată de musicall-uri, piese de teatru, muzică, artă, modă şi arhitectură, capitală Marii Britanii mi s-a părut ideală pentru a trăi la intensitate maximă, fără să mă plâng mereu că mă plictisesc, că sunt prea multe măşini parcate pe trotuar sau că fac slalom printre gunoaie, în centru… Şi totuşi, nu am luat în considerare câteva aspecte importante, de care trebuie cu toţii să fim conştienţi atunci când vrem să ne facem bagajele şi să ne mutăm în altă ţară sau pe alt continent:

1. Distanţa! Este cea care ne separă de familie, de prieteni, de locurile dragi. În cazul în care alegi să emigrezi pe acelaşi continent, lucrurile se simplifică, datorită curselor aeriene low-cost care au ajuns să fie uneori mai ieftine decât trenurile. Totuşi cu orele petrecute pe drum, până la aeroport sau de la aeroport acasă, timpul de călătorie aproape se dublează! În rest, poţi compensa distanţa faţă de cei dragi cu telefoane lungi, mesaje pe What’s Up sau convorbiri pe Skype, de ce nu… clasicele scrisori scrise de mâna sau vederile?! Dacă vei emigra pe alt continent, ţine cont de faptul că va trebui să îţi planifici vacanţele acasă din timp, să îţi petreci concediul nu în altă ţară, ci acasă, şi să plăteşţi o mică avere pe biletele de avion!

main2

2.Un job! Oricât de simplu ar părea să îţi găseşţi un job în altă ţară poate fi o adevărată provocare. Dacă ai abilităţi în zona de IT sau în domeniul bancar, s-ar putea să ai mari şanse de reuşită de a pleca din ţară cu un job asigurat. Altfel, poţi opta să te înscrii la cursurile unui Master sau ale unui doctorat pentru a-ţi asigura o diplomă în ţara în care te vei stabili, pentru a-ţi creşte şansele de angajare. Dacă nu ai la îndemână aceste opţiuni, trebuie să fii pregătit moral să faci job-uri temporare care nu sunt în domeniul tău de activitate. De exemplu, să fii chelner, femeie de serviciu, să faci babysitting, să plimbi câini, să livrezi mâncare! Cam neplăcut, nu-i aşa?!

3. Închirierea unui apartament! Cel mai simplu ar fi să găseşţi un prieten sau o rudă care să îţi ofere pentru o perioadă o cameră sau măcar canapeaua din sufragerie pentru a dormi până îţi găseşţi propria ta garsonieră sau apartament. În marile oraşe ale lumii, locuinţele sunt mici, iar chiriile mari, aşa că, la început, s-ar putea să fii nevoit să renunţi la confortul de acasă şi să te resetezi mental pentru a putea găşi o casă. Mai mult, majoritatea proprietarilor îţi vor cere dovada că ai un loc de muncă, contul din bancă, scrisori de recomandare… Cu alte cuvinte, nu prea este viabilă ideea de a veni cu o bocceluţa în vârf de băţ, asta dacă nu vrei să te muţi într-o cutie de carton în gară! Pentru început, este bine să îţi găseşţi o garsonieră sau un apartament cu un dormitory, a cărui chirie să nu depăşească o treime din veniturile tale, până te vei acomoda cu zona şi cu condiţiile.

main3

4. Economiile! Este foarte important, pentru început, să vii cu bani de acasă! Nu se ştie niciodată în ce situaţie te vei afla în care nu va fi nimeni apropiat să te ajute. Dacă iei în considerare ideea unei mutări, începe să economiseşţi măcar un an înainte sau… trage la Loto 6 numere norocoase din 49! Fii adeptul minimalismului, pentru început, mulţumeşte-te cu mai puţine haine şi lucruri personale pentru a-ţi uşura viaţa!

  Sebastian Bulumac a fost la vot alături de familie, prieteni şi parteneri

5. Reţeaua de prieteni sau de cunoştinţe! Este foarte important că atunci când te muţi în alt loc să îţi ţii moralul ridicat! Trebuie să te interesezi cu ce oameni, cunoştinţe, prieteni sau prieteni ai prietenilor te poţi întâlni, discuta, socializa. O setare pe Facebook te ajută să îi treci prioritar în lista pe cei care se află în acelaşi oraş cu ţine, în aşa fel încât să le vezi postările înaintea celorlalţi prieteni. Desigur, toată lumea va fi la început foarte prietenoasă şi nerăbdătoare să te revadă, dar în realitate, vei constata că vor trece luni de zile până când veţi reuşi cu adevărat să va întâlniţi! Fii deschis către prietenii noi, multiculturale!

main6

6. Nu renunţa din prima! Te vei enerva, te vei încorda, vei avea multe monologuri, te vei suci şi răzgândi, şi te vei întreba de foarte multe ori de ce nu te întorci acasă la cei dragi, la confort, la lucrurile cunoscute… Vei ajunge chiar la concluzia că eşţi bipolar! Cert este că nu trebuie să uiţi de cei ai plecat, ce te nemulţumea, atunci când ai luat decizia de a pleca, care îţi erau aşteptările?! Ideal ar fi să scrii pe o tablă, cu cretă, plusurile şi minusurile şi să ţii acest obiect la vedere pentru a nu uita de la ce premise ai plecat! Ideea este că vei lăsa multe lucruri frumoase în spate, dar orizontul ţi se va deschide către experienţe noi. În plus, te vei cunoaşte mai bine, iar după o anumită perioadă vei lua o decizie în cunoştinţă de cauză, fără a te întreba: Ce ar fi fost, dacă?!

7. Reinventează-te! Este drept că la început te vei simţi mic şi pierdut într-o mare metropolă printre valurile de oameni de la metrou, dar vei avea şansa să îţi faci o coafură nouă, să te îmbraci cât se poate de fistichiu, să mănânci în restaurante mici şi exotice, să descoperi o culturi şi spaţii noi! Într-un oraş mare, nimeni nu te cunoaşte şi nimeni nu te judecă, deci ai în sfârşit posibilitatea să fii tu însuţi! Îmbrăţişează schimbarea! Vei fii uimit ce vei descoperi despre tine, după o anumită perioadă!

8. Pleacă cu un prieten sau cu jumătatea ta! Este mai uşor în doi decât singur să te muţi într-o altă ţară sau pe un alt continent. Evident, nu va fii uşor! Vor începe discuţii, certuri, răsturnări de situaţie. În cel mai fericit caz, va veţi întări relaţia, în cel mai rău caz o veţi lua pe drumuri separate! Până la final tot răul va fi spre bine!

9. Nu idealiza! Pleacă cu aşteptări realiste. Indiferent ce se întâmplă, când schimbi locul, schimbi şi norocul! Este drept că îţi vei imagina ceva, iar la faţă locului vei descoperi cu totul altceva. Important este să fii realist, să îţi evaluezi corect situaţia şi să te adaptezi. Nu uita cine eşţi, dar mai ales cine vrei să fii! Setarea unui scop şi a priorităţilor este foarte importantă în astfel de situaţii. Altfel, te vei pierde pe drum, iar după o perioadă vei constata că efortul depus nu a meritat!

10. Abordează situaţia cu umor! Indiferent ce se întâmplă, nu uita să te distrezi, să te bucuri de fiecare clipă în această aventură memorabilă! Este simplu să pici în butoiul cu melancolie, dar adevărul este că nu te ajută cu nimic. Fii curios, pune multe întrebări, caută locuri şi experienţe noi, fii amabil cu oamenii din jur, adresează-le complimente, leagă o discuţie cu domnul din metrou care în ciuda vârstei înaintate poartă şosete colorate sau cântă “La mulţi ani” unui necunoscut împreună cu prietenii lui! S-ar putea să te uimească cât de bine te vor face să te simţi aceste experienţe!

Mai vrei să te întorci acasă? Oricând va fi o familie iubitoare sau prieteni curioşi care te vor aştepta şi te vor admira pentru curajul pe care l-ai avut că ai plecat. Şi nu uita, de fapt, toată lumea te invidiază în secret pentru curajul de a-ţi depăşi limitele!

 

Categorie: arad
Tags: australia, chelner, curaj, familie, sydney

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici