Medicul arăden Otilia Ţigănaş ne explică cum este cu mâncatul fără sare

Niciun comentariu

Medicul arăden, Otilia Ţigănaş, a postat un material pe blogul personal, în care vorbeşte, din nou, despre consumul de sare în mâncare.

Să mâncați fără sare!

Zise medicul de la oraș grăbit, fiindcă alți zece bolnavi stau la ușă, iar sistemul cardurilor dă din nou rateuri.

 

Este pacientul meu, consătean. Hășmaș.

 

Și “mâncați fără sare” i s-a recomandat la oraș, (cum ziceam), acu trei săptămâni.

 

Azi a trecut pe la mine. Eu, medic de familie la țară. Medicul care îl cunoaște ca și când i-ar fi frate. De 25 de ani îl cunoaște!

 

Nici la mine nu mergea sistemul, normal că nu, dar știa tot satul că nu mere, deci nu s-or bulucit la consultații. Aveam timp berechet.

 

Pacientul a slăbit, este tras la față, trist și deprimat.

 

Săpăm adânc în poveste. Ce e cu el… întreb răbdător.

 

Păi, uite povestea.

 

Una dintre schemele medicamentoase inițiate la oraș, conține ȘI cortizon.

 

Da, așa-i, dacă te tratezi cu cortizon, trebuie să stopezi sarea în exces, să mănânci cu ceva mai nesărat, ca să eviți edemele. Asta ca să nu rețină corpul tău, apă.

 

Omul meu, însă, e conștiincios. Respectă milimetric indicațiile. I s-a zis “NESĂRAT”, atunci el s-a organizat cu familia să gătească TOTAL fără sare. O zi, două, trei zile… uff… deja trei săptămâni. Dar mâncarea e de nemâncat, slăbești, ți se scurge energia, fiindcă zilnic pare că lingi un perete de rigips, în loc să mănânci.

 

Am decis să îi explic pacientului ce și cum. Iar vouă să vă scriu.

 

Asta NU ÎNAINTE DE A-L SUNA pe medicul celălalt, (inițiatorul cortizonului!), ca să mă asigur că nu a recomandat TOTAL fără sare! (Lipsa colaborării dintre noi doctorii, este cel mai mare rău pe care vi-l putem face! Să jucăm scena „genialilor individuali” pe umerii voștri!)

 

Bun.

 

Sun, (mă cunosc bine cu medicul celălalt), am avut dreptate să mă îngrijorez, era vorba de “mai nesărat”, nu de sinucigașul DELOC.

 

Situațiile în care e necesar să mănânci TOTAL fără sare, sunt rarisime și scurte. Când e treabă de viață/moarte, aici mă refer mai ales la insuficiența cardiacă gravă. Sigur, există și alte situații limită.

 

În rest, în majoritatea cazurilor când auziți spus- “fără sare”, de fapt e “cu sare foarte puțină”. Mai frecvent atunci când ai în schemă cortizon/derivați, sau antiinflamatorii nesteroide. Citeţte continuarea pe www.otiliatiganas.ro.

 

Category: Arad
Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu