Ziua Judoului Arădean și etapa de EuroLigă, sub semnul memoriei maestrului Mihai Botez

Niciun comentariu

Pe 31 mai 1922 se năștea Mihai Botez, cel care avea să devină părintele judo­ului românesc. Prin mâna lui Mişa bacsi au trecut sute de arădeni care s­au disciplinat prin sport, mulți dintre ei devenind campioni pe tatami. Fie că a fost vorba despre judo, sau arte marțiale. Valorosul om și sportiv a plecat dintre noi pe 9 decembrie 2011, iar de atunci discipolii lui organizează în fiecare an un Memorial ce îi poartă numele.

Astfel, pe 11 iunie se va organiza al cincilea Memorial al lui Mihai Botez. Anul trecut, foștii săi elevi și discipoli au organizat, chiar de Ziua Copilului, un eveniment de familie, numit „Ziua Porților Deschise”. În schimb, pentru această  vară, organizatorii au pregătit un puternic turneu organizat, în două părți: Ziua Judo- ului Arădean, respectiv prima etapă din Liga Euroregională la judo rezervată sportivilor Under 16 ani.  Competițiile se vor desfășura în Sala de sport a Universității Aurel Vlaicu din Micalaca.

Așadar, prima parte a evenimentului va fi constituită din celebrarea celui care a fost Mihai Botez, cu demonstrații și un concurs de judo pentru categoriile Under 12 și Under 14. După aceea, va avea loc prima rundă a Ligii Euroregionale, care va fi constituită din alte trei etape: pe 3septembrie la Subotica (Serbia), pe 10 septembrie, la Szeged (Ungaria) și pe 29 octombrie, la Osijek (Croația). La aceste întreceri vor participa sportivi din România, Ungaria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Moldova, Cehia, Bosnia, Muntenegru și Croația.

judoconf

Iată cum a fost prefațat evenimentul de peste 9 zile de organizatori:

 

Silviu Turc (principal organizator al evenimentului): „De 5 ani de zile suflarea judoului arădean organizează ziua judoului arădean, o zi în care sărbătorim memoria lui Mihai Botez. Anul trecut s-a ținut sub o altă formă, Ziua Porților Deschise. Ne-am bucurat că am avut peste 250 de copii în sală, aceasta fiind o dovadă în plus că Mihai Botez a lăsat ceva în urmă vizavi de acest sport. Anul acesta, ne-a dat încurcat puțin programarea Campionatelor Naționale. Competiția noastre era programată pe altă dată, dar am fost nevoiți să revenim pentru data de 11 iunie, la Sala de Sport a Universității Aurel Vlaicu. Am încercat să organizăm acest eveniment la Sala Polivalentă, dar, din păcate, am înțeles că  este o altă competiție acolo. La fel ca și în anii precedenți, există un mare interes pentru această competiție, atât din țară cât și din străinătate. Din păcate, avem o problemă cu faptul că la o săptămână distanță de evenimentul nostru vor fi naționalele de judo Under 11, și poate unii nu ne vor onora cu prezența de teama unei accidentări. Chiar și așa, estimăm un număr de 500 de sportivi mai ales că e și prima etapă din Euroligă, o competiție ce a ajuns deja la a patra ediție. Avem un mare sprijin din partea cluburilor sportive din Arad care au pus umărul la organizarea acestei competiții, de asemenea vrem să mulțumim și Asociației Județene de Judo. Pentru sprijinirea acestui sport este binevenit oricine, dar, din păcate, conexiunile cu oamenii care pot și vor să ne ajute se pierd undeva. Nivelul de competiție este unul foarte ridicat, după evenimentul de acum doi ani am primit foarte multe referințe bune, iar acest turneu este unul căutat pentru participare din străinătate. Și anul acesta vom oferi un premiu de 500 de euro pentru echipa care va avea cele mai multe puncte la Ziua Judo-ului Arădean, acum doi ani CSS Gloria a câștigat acest premiu. Concluzionând, judo-ul arădean are trecut, prezent și, sperăm noi, un viitor frumos”.

Mihai Telechi (maestrul emerit al sportului, antrenor la CSȘ Gloria):  „Competiția va fi organizată pe trei suprafețe de tatami, la categoriile de vârstă U 12, U 14, iar Euroliga la U 16. La Euroligă va fi cu siguranță o participare masivă, cu mulți sportivi. Sigur, exista această problemă cu Campionatele Naționale care vor avea loc după o săptămână, dar sperăm ca sportivii să ne onoreze cu prezența, pentru că este un test util. Pentru CSS Gloria a fost un an foarte bun până acum, am obținut rezultate bune și sper să o ținem în acest ritm în continuare. Avem speranțe să obținem medalii la această competiție, avem sportivi valoroși”

Arpad Nagy (antrenor CSM Arad, CSȘ Gloria, Sambo Pecica): „Era mai bine dacă am fi putut organiza Euroliga în septembrie, dar partenerii noștri din Serbia, Ungaria și Croația au decis să o facem acum în iunie. Ne încurcă puțin organizarea naționalelor de copii pentru că sunt la o săptămână distanță după noi și unii profesori poate nu vor dori să riște accidentări. În etapa de U 16 de Euroligă va fi o prezență foarte mare din Serbia,  Ungaria, dar și din țară. Sigur, avem speranțe la medalii pentru Ziua Judo-ului Arădean, în timp ce Euroliga mai are încă trei etape, ce se vor desfășura în septembrie și octombrie și de abia atunci se va finaliza clasamentul”.

 

Pavel Milovan (CS Seishi Budo Arad):Mulțumesc din suflet pentru această invitație, pentru mine e onoare să pot să particip la acest eveniment. Voi fi prezent acolo cu elevii din dojo-ul meu, cel care duce mai departe linia maestrului Botez pe ramura de ju jitsu autoapărare. Vom face o demonstrație în deschidere de aproape o oră, vom arăta ce practicăm, vom arăta ce am învățat de la maestrul Botez. rebuie să ne unim foarte mult forțele, atât fizic cât și spiritual ca  să ținem într-o vibrație bună și o zonă de non violență sportul.  Judo-ul cu ju jitsu sunt stiluri gemene, nu poate una fără alta. Ju jitsul, ca și judou,  trebuie doar practicat, nu explicat .Am transformat autoapărarea într-un mod de viață, pentru că nu putem fără antrenament. Sunt foarte onorat că putem să participăm la acest eveniment”.

afisjudo

Mitul „Mihai Botez”, ignorat de autoritățile locale

Aradul i-a oferit în urmă cu zece ani titlu de cetățean de onoare al orașului celui care este considerat părintele judo-ului în România. Cu toate acestea, se pare că cei care conduc destinele urbei noastre s-au oprit doar la acea distincție, trecându-l în uitare pe Mihai Botez. „Bustul marelui maestru este finalizat din 2013. De atunci tot încercăm să obținem aprobarea pentru montarea acestui bust în fața Casei Sindicatelor, dar, din păcate, nu reușim acest lucru”, au fost cuvintele lui Milovan Pavel, completat de Silviu Turc: „Pe 31 mai Mihai Botez ar fi împlinit 94 de ani. Am fost sprijiniți în trecut de către Tiberiu Dekany, suntem și acum în relații bune și ne sprijină. Dar nu reușim să obținem toate autorizațiile necesare pentru montarea și dezvelirea acestui bust. Nu înțeleg cum, după zece ani de când Mihai Botez a primit titlul de cetățean de onoare al Aradului, orașul nu mai face nimic în memoria lui. Se vorbea atunci despre acest bust, despre o stradă din Arad care să îi poarte numele, dar totul a fost dat uitării. De asemenea, pentru organizarea acestui eveniment nu am primit sprijin, totul este făcut de către noi și oamenii cu suflet mare din Arad”.

Despre problemele cu care se confruntă atât judo-ul românesc dar și cel arădean în special a vorbit și Mihai Telechi: „Federația de Judo nu ne ajută cu nimic, nu suntem într-o situație strălucită. De cele mai multe ori sportivii merg la competiții pe banii lor, ai părinților sau ai sponsorilor. Nu sunt lucruri în regulă, Brazilia sau alte țări vin cu un număr mare de sportivi în România, pentru că știu că sunt competiții puternice și au suport financiar important”.

 

medaliejudo

Inovații importante cu ocazia competiției de pe 11 iunie

Cu ocazia evenimentului de pe 11 iunie, organizatorii arădeni vor ridica ștacheta la un alt nivel. „Anul acesta ridicăm standardul foarte sus. Cu ajutorul colegilor din județ vom face o sală extraordinară și alături de colegii din Timișoara vom implementa un nou sistem, sper să nu o dăm în bară. Va fi un sistem de arbitraj omologat la Cupe Europene sau Olimpiadă. Pratic, sportivii vor vedea pe monitoare cine urmează să intre pe tatami, nu se va mai anunța la microfon. Saltele vor fi supravegheate video, pentru a elimina orice fel de discuție. Este pentru prima dată când se încearcă așa ceva la Arad”, a explicat profesorul Arpad Nagy.

Și tot ca o noutate, medaliile oferite de organizatori vor fi sub forma kimonourilor de judo: „Medaliile pe care le vom oferi sunt ceva inedit, sunt făcute dintr-un marterial special. Ele vor fi decernate  atât participanților la ziua judoului arădean cât și pentru cei care participă la Euroligă, însă  trebuie muncit pentru ele”.

Category: Arad
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu