UPDATE: 40 de morţi într-un atac armat într-o mare sală de concerte din Moscova. Atacatorii aveau ţinută de camuflaj şi au folosit mitraliere – VIDEO / Securitate întărită la aeroport şi în gări / MAE rus vorbeşte de un „atac terorist”/ Reacţia Casei Albe

rsia

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme de luptă, au dat buzna vineri într-o mare sală de concerte din Moscova şi au tras cu arme automate asupra mulţimii, ucigând şi rănind un număr nespecificat de persoane, relatează presa rusă.

UPDATE – Forţele de ordine din Rusia anunţă că sunt “în căutarea” atacatorilor responsabili de atacul armat şi incendiul de la sala de concerte din Moscova, soldat cu cel puţin patruzeci de morţi.

“Unităţi speciale ale Gărzii Naţionale Ruse lucrează la locul atacului terorist de la Crocus City Hall. Acestea îi caută pe criminali şi evacuează cetăţenii din clădire”, a anunţat Rosgvardia, pe contul său de Telegram.

UPDATE – Centrul rus independent de investigaţii Agenstvo relatează că unele dintre ieşirile de urgenţă erau blocate, ceea ce a întârziat evacuarea clădirii.

REACŢII DIN UCRAINA

UPDATE – Într-un mesaj pe Telegram, Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu atacul terorist de la Moscova, scrie Le Monde. “Ucraina nu a folosit niciodată metode teroriste de război”, a adăugat el. Pentru Ucraina, “este important să desfăşurăm operaţiuni de luptă eficiente, acţiuni ofensive pentru a distruge armata regulată rusă” şi a pune capăt invaziei, a adăugat oficialul.

La rândul său, Legiunea Libertatea Rusiei, un grup de luptători ruşi anti-Kremlin cu sediul în Ucraina, a negat orice implicare. “Subliniem că Legiunea nu luptă împotriva civililor ruşi”, a declarat grupul, care acuză “regimul terorist al lui Putin”.

REACŢIA CASEI ALBE

UPDATE – Casa Albă a declarat vineri că imaginile cu atacul armat din capitala rusă sunt greu de privit. “Imaginile sunt pur şi simplu oribile şi greu de privit, iar gândurile noastre vor fi, evident, alături de victimele acestui atac armat teribil, teribil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

PRIMUL BILANŢ OFICIAL: 40 DE MORŢI ŞI PESTE 100 DE RĂNIŢI

UPDATE – 40 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, potrivit datelor preliminare, în urma atacului , potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de agenţia de stat TASS.

Serviciile speciale desfăşoară acţiuni operative şi de căutare. Se întreprind măsuri de ajutorare a răniţilor, potrivit FSB.

Rusia a înăsprit securitatea în aeroporturi şi gări şi în întreaga capitală – o zonă urbană vastă de peste 21 de milioane de locuitori.

Putin nu a comentat încă în public, în timp ce Ministerul rus de Externe a declarat că a fost un “atac terorist sângeros”.

NOU BILANŢ: CEL PUŢIN 14 MORŢI, ZECI DE RĂNIŢI

UPDATE – Cel puţin 14 persoane au murit şi alte zeci sunt rănite într-unul dintre cele mai grave atacuri asupra Rusiei din ultimii ani, potrivit unui nou bilanţ citat de Reuters.

Postul de ştiri BRIEF a anunţat că 14 persoane au fost ucise. Un alt organ de presă, Baza, a raportat ulterior că 18 persoane au fost ucise şi 43 rănite.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că sunt luate toate măsurile necesare. Şi acesta a spus că sunt victime, dar nu a precizat câte.

Nu este imediat clar cine sunt atacatorii.

Agenţiile de presă ruseşti au declarat că 70 de echipaje de ambulanţă au fost trimise la faţa locului.

Flăcările şi coloane de fum negru s-au ridicat deasupra sălii de concerte, potrivit imaginilor şi înregistrărilor video.

Presa rusă a raportat o a doua explozie la locul de desfăşurare a evenimentului şi au existat informaţii potrivit cărora unii dintre atacatori s-ar fi baricadat undeva în clădire.

Împuşcăturile ar fi început la un concert al trupei “Picnic”.

CE POVESTESC MARTORII

“Dintr-o dată s-au auzit bubuituri în spatele nostru – împuşcături. O rafală de focuri de armă – nu ştiu ce”, a declarat pentru Reuters un martor care a cerut să nu fie numit. “A început o debandadă, toată lumea a fugit spre scara rulantă”, a spus martorul. “Toată lumea ţipa, toată lumea fugea”, a povestit el.

Împuşcăturile au început la câteva zile după ce preşedintele Vladimir Putin a fost reales pentru un nou mandat de şase ani şi în timp ce Rusia continuă războiul cu Ucraina.

UPDATE – Aeroportul internaţional Vnukovo din Moscova sporeşte măsurile de securitate în urma atacului de la sala de concerte din Krasnogorsk de vineri seară. De asemenea, gările din capitală îşi sporesc securitatea, potrivit agenţiilor de presă ruseşti, preluate de BBC.

MAE RUS: CRIMĂ MONSTRUOASĂ

UPDATE –  Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut comunităţii internaţionale să condamne “crima monstruoasă” în urma atacurilor armate de la sala de concerte de lângă Moscova, relatează Reuters.

UPDATE – Liderul cecen Ramzan Kadîrov a dat publicităţii o declaraţie în care spune: “Condamn cu fermitate astfel de acte de violenţă, brutalitate şi nesăbuinţă împotriva civililor”, relatează BBC.

Kadîrov este un aliat al preşedintelui Putin, iar declaraţia lui vine în condiţiile în care unii experţi sunt de părere că în spatele atacului ar putea fi islamişti ceceni, care au o tradiţie în atacuri sângeroase împotriva Rusiei.

BILANŢ NEOFICIAL: 12 MORŢI ŞI 35 DE RĂNIŢI

UPDATE – Cotidianul italian La Repubblica , care citează presa rusă, afirmă că cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 35 rănite.

UPDATE – Potrivit Reuters, un grup de până la cinci bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în haine de camuflaj, au deschis focul cu arme automate asupra oamenilor din sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova.

  Atac jihadist în Burkina Faso: Președintele francez denunță "un atac odios și laș"

Nu a fost imediat clar câte persoane au fost rănite şi cine sunt atacatorii, dar agenţiile de ştiri ruseşti au declarat că 50 de echipaje de ambulanţă au fost trimise la faţa locului.

Într-un videoclip neverificat postat pe reţelele sociale, bărbaţi cu arme automate trag în mod repetat asupra unor civili care ţipau, inclusiv femei, care se ghemuiseră sub ceea ce părea a fi un semn de intrare în “Crocus City Hall”.

AMBASADA SUA AVERTIZASE ASUPRA RISCULUI TERORIST LA MOSCOVA

Ambasada SUA în Rusia avertizase la începutul acestei luni că “extremiştii” au planuri iminente pentru un atac la Moscova. Aceasta a emis avertismentul la câteva ore după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de o celulă a grupării militante musulmane sunnite Stat Islamic, reaminteşte Reuters.

PRIMARUL MOSCOVEI CONFIRMĂ CĂ SUNT MORŢI
UPDATE – Primarul Moscovei a confirmat că există morţi, potrivit AFP.

“O tragedie teribilă a avut loc astăzi la Crocus. Transmit condoleanţe rudelor celor decedaţi”, a declarat primarul.

La rândul său, patriarhul ortodox Kirill “se roagă pentru odihna sufletelelor celor decedaţi”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Vladimir Legoida.

Evenimentele, a căror natură exactă nu a fost încă clarificată, au avut loc la Crocus City Hall, o sală de concerte din nord-vestul capitalei ruse.

Aproximativ o sută de persoane au fost evacuate de la subsol, în timp ce altele s-au refugiat pe acoperiş.

Presa rusă relatează că în momentul atacului în sală se aflau până la 6.200 de persoane – atât de multe bilete fuseseră vândute pentru concertul celebrei trupe rock ruseşti Picnic. Capacitatea maximă a Crocus City Hall este de 9.500 de locuri, potrivit site-ului sălii.

SCENE TERIFIANTE

Potrivit coresponentului agenţiei RIA, persoane în ţinută de camuflaj au dat buzna la parterul sălii înainte de a deschide focul şi de a arunca “o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu”.

“Oamenii din sală s-au întins pe podea pentru a se proteja de focurile de armă timp de 15-20 de minute, după care au început să se târască afară. Mulţi au reuşit să iasă”, a declarat jurnalistul de la RIA, care a adăugat că “există răniţi, asta este sigur”.

Canalele de Telegram Baza şi Mash, care au reputaţia de a fi apropiate de forţele de securitate, au publicat înregistrări video care arată valuri mari de fum negru şi flăcări ieşind din clădirea care adăposteşte sala de concerte, precum şi imagini cu doi bărbaţi înarmaţi care avansează în sală, cel puţin un bărbat fiind vizibil la pământ lângă intrare. Alte imagini arată spectatorii care se ascund după scaune sau care ies din sala de concerte.

Rusia a mai fost în trecut ţinta a numeroase atacuri comise de grupări islamiste, precum şi a unor atacuri armate fără motivaţie politică sau atribuite unor persoane dezechilibrate. În 2002, luptători ceceni au luat ostatici 912 persoane în teatrul Dubrovka din Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruseşti din Cecenia. Luarea de ostatici s-a încheiat cu un asalt al forţelor speciale şi cu moartea a 130 de persoane, aproape toate asfixiate de gazul folosit de soldaţi.

Acest atac intervine, pe de altă parte, într-un moment în care Rusia duce de doi ani un război împotriva vecinului său ucrainean şi este de câteva zile ţinta unor atacuri ale combatanţilor ruşi anti-Kremlin în regiunile de la graniţa cu Ucraina.

SALA DE CONCERTE, ÎN FLĂCĂRI

UPDATE – Informaţiile de presă ruseşti au afirmat că atacatorii au folosit, de asemenea, explozibili, provocând un incendiu masiv la Crocus City Hall, o sală de concerte situată la periferia vestică a Moscovei. Un videoclip postat pe reţelele sociale arată coloane uriaşe de fum negru ridicându-se deasupra clădirii, scrie The Guardian.

Presa rusă a relatat că în zonă au fost trimise unităţi de poliţie antirevoltă în timp ce oamenii erau evacuaţi.

UPDATE – Agenţiile de presă ruseşti şi canalele Telegram anunţă că sunt persoane ucise sau rănite.

Agenţia RIA a anunţat “răniţi” după “focuri de armă automată”, citându-şi corespondentul aflat la faţa locului.

Focurile de armă au fost urmate de un incendiu. Unele surse au relatat că s-a auzit o explozie.

Atacul armat a avut loc vineri seară într-o sală de concerte de la periferia Moscovei.

Incidentul, a cărui natură exactă nu a fost încă clarificată, a avut loc la Crocus City Hall, o sală de concerte din nord-vestul capitalei ruse.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Cel puţin trei atacatori îmbrăcaţi în uniforme militare au deschis focul, vineri, într-o sală de concerte din Moscova, Crocus, relatează agenţiile ruse de presă, preluate de Reuters şi AFP.

O evacuare a oamenilor era în curs de desfăşurare. Agenţia TASS relatează o explozie, în timp ce RIA anunţă un incendiu în această celebră sală din cartierul Krasnogorsk, scrie Reuters.

“Persoane necunoscute au deschis focul. În acest moment are loc o evacuare a oamenilor”, au declarat pentru TASS o sursă din serviciile de informaţii.

Potrivit datelor preliminare, împuşcăturile ar fi provenit de la o mitralieră.

Informaţiile privind circumstanţele incidentului, precum şi dacă există victime şi decese, sunt în curs de investigare, potrivit TASS.

 

 

Categorie: mandri.ro
Tags: atac, Atac Rusia, moscova, rusia, terorism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici