Un proces de aproape un miliard de euro cu Enel, pierdut de stat la Curtea de Arbitraj de la Paris

Niciun comentariu

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis să dea câştig de cauză firmei energetice Enel, într-un proces deschis de statul român în care se cereau despăgubiri de aproape un miliard de euro, scrie zf.ro.

 

În procesul pierdut de statul român disputa avea legătură cu contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud.

Potrivit zf.ro, statul a cerut pentru neplata penalităţilor şi nerespectarea prevederilor contractului de privatizare 834 de milioane de euro la care se adaugă alte 378 de milioane de lei, sumă care reprezintă despăgubiri costând în dividendele aferente anilor 2007 şi 2008, precum şi a dobânzilor aferente acestora.

 

În total, statul le cerea italienilor aproape 920 de milioane de euro. Italienii nu au plătit atât nici pentru cele trei companii de distribuţie şi furnizare a energie (Banat, Dobrogea, Muntenia Sud) cumpărate de la stat.

 

Entitatea care s-a dus la Paris din partea statului este SAPE, firmă înfiinţată în mai 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica de dinaintea listării la Bursă. Statul a înfiinţat compania SAPE ca să ges­tioneze pachetele minoritare cu care a rămas la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice privatizate.

 

 

Sursa:mediafax

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu