„Trasul curentului“, o ipoteză strict românească

curent

Dacă, în casă, în mașină sau în tren, te afli între două ferestre deschise, ai mari șanse să răcești sau să te alegi cu o măsea umflată. Orice român știe asta.

Pe la praguri și pe muchiile ușilor, noi lipim burete sau montăm pernițe. Altfel, picioarele fără șosete groase sunt poarta prin care durerile de șale, de rinichi sau de încheieturi ne pot ataca firavul corp.

Viclenia “curentului” rămâne însă proverbială. Dacă nu ai fost prevăzător și “te-a tras”, în scurt timp, simptomele o să îți demonstreze că “ai prins curent”.

“Treaba cu statul în curent și umflatul la măsele există de când e lumea. Dacă nu ai afecțiuni dentare, poți sta pe ușa trenului de la Iași la Timișoara și nu pățești nimic. Poate vei contacta doar o conjunctivită”, spune doctorul Septimiu Bizo, medic stomatolog în Cluj.

“Trasul curentului” e o sintagmă atât de vagă, încât cu greu poți găsi specialiști dispuși să despice firul în patru de dragul unui joc jurnalistic.

Pentru medici, această expresie pur și simplu nu există.

Ei includ simptomele în sertărașe specifice fiecărei patologii. Noi, profanii, am găsit un diagnostic universal, valabil în cele mai multe dintre cazurile de îmbolnăvire ușoară.

tabel

“Nu cred că putem reduce la o ‘legendă’ un număr mare de teorii fizio-patologice, pe de o parte. Pe de altă parte, cred că este o expresie neaoșă, un fel de ‘demonizare’ a unui spectru larg de acuze. Probabil că este și un deficit de educație medicală, generat în primă instanță de accesul dificil la medic, dar și de dorința de a pune ordine în ceea ce ni se întâmplă. Orice lucru căruia îi găsim o explicație devine mai coerent, mai ușor de acceptat, e o îmblânzire a realității”, consideră doctorul Violeta Perlea, medic imunolog în București.

  Bebeluş găsit mort într-un tomberon din Bârlad. Băieţelul decedase în urmă cu patru-șapte zile

Dacă nu avem nicio predispoziție să ne îmbolnăvim, atunci statul în curent este, folosind altă expresie românească, precum apa sfințită.

Nici nu face rău, dar nici nu ajută. Nu ai probleme dentare, nu te umfli. Dar să fim serioși: cine nu are nicio problemă dentară?

“Orice dinte tratat pe canal, mai ales dacă are o mică pungă de puroi, este o bombiță cu ceas care se activează de multe ori la curent”, spune doctorul Septimiu Bizo.

sursa: pressone.ro; foto: www.romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici