Talibanii difuzează un mesaj audio atribuit șefului lor, dezmințind că el a murit

Niciun comentariu

Talibanii au difuzat sâmbătă un mesaj audio atribuit șefului lor Akhtar Mansur, dezmințind afirmațiile unui purtător de cuvânt al guvernului afgan potrivit cărora el a fost ucis într-un conflict între facțiuni islamiste, relatează France Presse.

*Informații contradictorii despre soarta liderului talibanilor afgani, mollahul Mansour

“Zvonurile că am fost rănit sau ucis la Kuchlak (în apropiere de Quetta în Pakistan) sunt false”, afirmă o voce masculină într-un fișier audio de 16 minute trimis mass-media prin e-mail de un purtător de cuvânt al talibanilor.

“Aceasta este propaganda inamicului… Nu m-am dus la Kuchlak de ani de zile”, adaugă vocea.

Înalți responsabili ai serviciilor de informații afgane și mai multe surse talibane au declarat că mollahul Mansur a fost grav rănit marți într-un schimb de focuri la o reuniune a responsabililor insurecției.

Vineri, un purtător de cuvânt al guvernului afgan a asigurat chiar că Mansur nu a supraviețuit tirurilor.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a calificat, citat de AFP, aceste informații ca “total nefondate”, asigurând că mollahul Mansur “e bine sănătos”.

Respingerea de către rebeliunea islamistă a afirmațiilor despre acest schimb de focuri au fost primite cu scepticism.

Mișcarea a ținut secretă mai mult de doi ani moartea liderului ei istoric, mollahul Omar. Decesul acestuia în 2013 nu a fost anunțat oficial decât la 31 iulie 2015. În acest timp, mesaje pentru sărbătoarea Aid (Aid Al-Adha — Sărbătoarea sacrificiului la musulmani n.r.) atribuite mollahului Omar au continuat să fie difuzate.

Mollahul Mansur i-a succedat oficial liderului carismatic al talibanilor imediat după anunțul decesului acestuia. Această numire, precipitată după unii, a fost imediat contestată de mai multe mișcări ale rebeliunii, inclusiv familia mollahului Omar și șefi militari.

 

Sursa: www.agerpres.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu