Studiu: 60 la sută din softul instalat pe calculatoarele din România este ilegal

Niciun comentariu

Ponderea programelor instalate pe computere fără a deține licențele corespunzătoare se ridică în România la 60 la sută, relevă cel mai recent studiu realizat de BSA.

 

Utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicențiat la cote alarmante, deși se expun consecințelor legale referitoare la drepturille de autor și deși a fost demonstrată o strânsă legătură între software-ul nelicențiat și atacurile informatice, subliniază studiul publicat acum două zile.

 

Studiul,BSA, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance („Capitalizarea oportunităților prin licențiere corectă”) evidențiază faptul că în România nivelul de programe software instalate pe computere fără licențe corespunzătoare se ridica la 60 de procente. Aceasta reprezintă o scădere de 2 puncte procentuale comparativ cu 2013, nivel indicat de studiul BSA anterior.

 

“Așa cum indică raportul, în cadrul unei companii este extrem de important să se conștientizeze ce software rulează”, a declarat Victoria A. Espinel, Președinte și CEO al BSA | The Software Alliance. Victoria Espinel subliniază că “mulți dintre directorii de Tehnologia Informației nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau dacă acestea sunt legitime”.

 

Studiul BSA include în sfera de analiză consumatori, manageri IT și companii utilizatoare de PC-uri.

 

Studiul subliniază că gradul de folosire de software nelicențiat este încă ridicat și că atât persoanele fizice, cât și companiile riscă foarte mult atunci când folosesc programe pentru calculator nelicențiate, din pricina strânsei legături care există între utilizarea de software nelicențiat și atacurile informatice.

 

Atunci când se utilizează software nelicențiat, probabilitatea de incidență malware crește spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriașe. Numai în anul 2015, atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 de miliarde USD.

 

La nivel mondial, procentul de software care nu era „licențiat corespunzător” era, în anul 2015, de 39 la sută, relevă studiul BSA.

 

Acest nivel reprezintă doar o scădere modestă față de cele 43 de procente în 2013, conform studiului BSA precedent.

Chiar și în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25 de procente la nivel mondial în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare.

 

Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) estimează că 15% din angajați instalează software pe rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației. Un număr aproape dublu, adică 26 % dintre angajați, au recunoscut că instalează software neautorizat în rețea.

 

În ceea ce privește zonele geografice, studiul de anul acesta evidențiază că regiunea cu cea mai mare rată de utilizare de software nelicențiat este Asia-Pacific (61 de puncte procentuale).

 

A doua regiune ca rată a folosirii de software nelicențiat este Europa Centrală și de Est, cu 58 de puncte procentuale, urmată de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncte procentuale.

 

America de Nord rămâne zona cu rata cea mai scăzută, anume 17 procente, cu toate că și aceasta se ridică la o valoare comercială semnificativă, de 10 miliarde USD. În Europa de Vest, rata de software ilegal este de 28 de procente.

 

 

Sursa:romanialibera

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu