Se schimbă banii de la 1 ianuarie 2018. BNR va pune în circulaţie bancnote şi monede cu noua stemă a ţării

stema de stat

BNR va pune în circulaţie, începând cu 1 ianuarie 2018, bancnote şi monede cu noua stemă a ţării, informează instituţia. Bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare. Bancnotele şi monedele cu noua stemă a ţării vor circula în paralel cu cele existente în prezent în circulaţie.

Bancnotele cu noua stemă vor avea înscrisă pe avers data de “1 ianuarie 2018″. Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă, vor fi aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie, precizează comunicatul.

Bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare. Bancnotele şi monedele cu noua stemă a ţării vor circula în paralel cu cele existente în prezent în circulaţie.

Schimbarea stemei pe banii româneşti vine după ce în iunie 2016 Camera Deputaţilor a adoptat o lege pentru modificarea Legii nr. 102/1992.

Stema şi sigiliul statului au fost modificate astfel: în noua formă, scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.

Stema României simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi se compune din două scuturi suprapuse: scutul mare şi scutul mic.

În expunerea de motive a proiectului se preciza, la vremea respectivă, că readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema ţării are un rol moral, educativ şi demonstrativ, pe de o parte, iar pe de altă parte, dezbaterea publică asupra Stemei Naţionale readuce în actualitate valorile şi simbolurile pe care le reprezintă, cunoscându-se mult mai bine provenienţa lor istorica, relevanţa lor actuală şi idealurile la care fac trimitere:

  Brexitul pune în pericol unitatea Regatului Unit. Scoția și Țara Galilor vor legi speciale pentru relația cu UE.

„Coroana de oţel de pe Acvilă din Stema Regatului României a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă din anul 1877 şi simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa, obţinută prin jertfă şi lupta străbunilor noştri”, se arăta în expunerea de motive.

Potrivit legii, până la data de 31 decembrie 2018, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora. Până la acerastă dată, cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici