Sculici, despre cei doi ani petrecuți la CS Ineu și Academia Ladislau Brosovzsky: „Unele lucruri le puteam face mai bine”

sculici56

Cu o lună înainte de finalul stagiunii în Liga a 3-a, dar și al campionatului ligii secunde feminin, se pot trage deja concluzii la CS Ineu. De asemenea, Cristian Sculici vorbește despre Academia Ladislau Brosovszky, mai precis despre primele realizări, dar și planuri și obiective.

– Cristi, chiar dacă mai este o lună de zile până la finalul stagiunii fotbalistice în curs, cred că se pot trage conclcuzii și asta pentru că nu mai aveți un obiectiv de clasament.

– Într-adevăr noi ne-am îndeplinit deja obiectivul, dar, campionatul nu este gata, iar până la final sper să mai adunăm puncte şi, de ce nu, să mai urcăm şi în clasament. Chiar dacă în iarnă am schimbat în proporţie de 90% echipa şi am adus jucători tineri, eu zic că ne-am prezentat onorabil, chiar dacă, în alte condiţii, puteam obţine mai mult. Oricum câştigul mare al nostru este că am reuşit să promovăm jucători tineri şi foarte tineri, jucători din zona Ineului, unii dintre ei chiar din pepiniera proprie. Şi dacă lucrurile la club se vor stabiliza, în campionatul următor vor mai fi debutanţi în Liga a III-a din rândul copiilor crescuţi în pepiniera noastră.

– Ți-ar fi plăcut să fiiți într-o fază mai avansată a proiectului ce se învârte în jurul Academiei Ladislau Brosovzsky?

– Da, binenţeles. Din păcate, din punct de vedere al infrastructurii am stagnat în aceşti aproape doi ani. Dar, sunt discuţii avansate între patronat şi autorităţile locale şi am încredere că cei doi pioni principali ai acestui proiect, în speţă domnul Rolland Szabo şi domnul primar al Ineului, Călin Abrudan, vor găsi soluţiile unui parteneriat concret şi lucrurile se vor debloca în cel mai scurt timp. Îmbucurător este faptul că la nivel sportiv am reuşit să ne organizăm şi să creştem valoric, iar dacă vom fi sprijiniţi mai mult în următoarea ediţie de campionat vor apărea şi primele performanţe notabile la nivel de copii şi juniori.

– Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ce ai face altfel? Sau ce sugestii ai fi avut și poate încă ai pentru conducerea clubului și cea a orașului Ineu?

– Nu spun că eu nu am făcut greşeli, dar au fost multe lucruri care s-ar fi putut face mai bine dacă aveam o situaţie financiară mai bună sau măcar stabilă. Personal, dacă ar fi să dau timpul înapoi, sigur mi-aş alege cu mai mare atenţie colaboratorii. Sugestii? Să aibă mai mare încredere în acest proiect şi binenţeles o mai mare implicare, deoarece rezultatele reale se vor vedea în aproximativ 2-3 ani, cu condiţia să se elimine sincopele pe care le-am avut pe parcursul acestui campionat, sincope ce s-au rasfrânt asupra întregii activităţi a clubului. Printr-o unitate între cei doi factori de decizie, o implicare mai mare a tuturor, inclusiv al mediului de afaceri, într-un an de zile putem face paşi importanţi din punct de vedere al infrastructurii şi nu numai, infrastructura care este baza fundamentală a acestui proiect. Eu am un principiu: dacă vrei să ai pretenţii la performanţă, trebuie să oferi condiţii propice performanţei. Iar la Ineu este, poate, cea mai bună zonă din judeţul Arad, pentru a crea un centru sportiv performant. Realizarea acestui proiect ar aduce Ineul în circuitul fotbalului, în special şi al sportului de performanţă, în general.

– Se poate spune că după acești doi ani există fotbaliști din categoria celor tineri care ar putea face deja pasul spre ligile superioare? Și dacă da, care ar fi aceștia?

  IPS Timotei la moment aniversar. 32 ani de la întronizarea sa în scaunul chiriarhal al Eparhiei Aradului

– Da, drept dovadă sunt jucătorii care au confirmat deja la liga a III-a, ca: Zdrenţan, Clej, Popovici, Ciocan. Mai sunt Gavrilă care a debutat la 15 ani, dar şi portarul Puşcas de 16 ani, care este rezerva lui Mitrea, el fiind la cel de-al doilea campionat în Liga a III-a. Avem şi schimbul de mâine şi chiar şi de poimâine, ca să zic aşa, avem o generaţie de copii născuti în anii 2002 şi 2003 foarte bună, dar şi la celelalte grupe avem copii talentaţi, ei fiind încă prea tineri. Dar, în caţiva ani vor bate şi ei la poarta primei echipe, iar atât timp cât eu sunt antrenor la această echipă, poarta va fi in permanenţă deschisă pentru ei şi pentru toţi jucătorii tineri de perspectivă.

– Ați înființat și o echipă de fotbal feminin, la ce nivel e acum și unde tinde?

– Anul trecut, la iniţiativa lui Ioan Nicodin, directorul Liceului Tehnic „Sava Brancovici”, am înfiinţat echipa de fete, aceasta activând în Liga I. A fost un prim an de acomodare şi pentru fete şi pentru noi, fotbalul feminin fiind ceva nou pentru toţi. Din vară ne dorim mai mult, ne dorim o promovare în Superligă şi înfiinţarea a 2-3 grupe de junioare, aspect la care lucrăm deja. Mai mult, echipa de fete poate fi o rezolvare a multor probleme din club, mai ales a celor financiare. În fotbalul feminin se poate ajunge mult mai ușor în vârful ierarhiei decât în cel masculin, iar noi avem jucătoare foarte talentate care, cu mai multă muncă şi seriozitate, pot face performanţă la nivel foarte înalt. În 2-3 ani am putea vorbi despre meciuri internaţionale la Ineu, dar asta se poate întâmpla doar dacă vom fi sprijiniţi, mai ales că este singura echipa feminină din judetul Arad care participă în campionatul naţional de fotbal organizat de FRF.

– Vă bazați și pe fonduri europene sau de la autoritățile județene și dacă da care e cuantumul lor și ce impact ar putea avea asupra Academiei?

– Ne bazăm în special pe un capital privat şi un sprijin de la autorităţile locale, dar am depus şi un proiect la CCJA. Pe viitor, în funcţie de programele existente, am vrea să accesăm cât mai multe fonduri şi chiar sponsorizări. Toate aceste fonduri vor fi investite în infrastructură şi crearea de condiţii optime pentru performanţă. Investițiile sunt la vedere, oricine este interesat desprea activitatea noastră poate să se intereseze foarte uşor. Vreau să se înţeleagă un lucru foarte important zic eu şi anume că acest proiect se referă direct la sport, la fotbal în special, dar el are un impact pozitiv foarte mare în formarea tinerilor ca oameni în societate. Nu trebuie uitat că proiectul Academiei se referă în mare parte copiilor din mediul rural, care sunt aduşi şi introduşi într-un program de pregătire din toate punctele de vedere. Noi avem o colaborare foarte bună cu instituţiile de învăţământ din Ineu, sportivii au cazare, masă, şcoală şi antrenament sportiv. Prin acest proiect încurajăm copiii nu doar pe plan sportiv, ci şi din punct de vedere al educaţiei, al şcolii, deoarece nu este nici un secret că în special în mediul rural copiii fac 8 clase şi mulţi nu mai urmează un liceu sau cu atât mai puţin o facultate. Noi, în cadrul Academiei avem programe care încurajează, chiar obligă sportivul să urmeze o şcoală, iar pe cei care învaţă bine îi sprijinim să urmeze o facultate.

Categorie: arad
Tags: sculici cs ineu academia brosovzsky

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici