Românii din UK, despre Brexit: Ne va afecta pe toți

Niciun comentariu

Brexit este o “decizie- șoc”, care va afecta toți românii care trăiesc în Marea Britanie, dar ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană este un proces care va dura, a afirmat Cristina Irimie, reprezentanta comunității române din această țară la Congresul Românilor de Pretutindeni, care se desfășoară vineri și sâmbătă, la Palatul Parlamentului.

 

“Este o decizie-șoc, care ne va afecta pe toți care suntem acolo”, a declarat aceasta.

 

În opinia ei, procesul de ieșire din UE este unul ce va dura, timp în care românii își pot legaliza statutul. “Ceea ce vă pot spune este că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană e un proces care va dura, de aceea este timp suficient pentru românii care sunt în Marea Britanie să își legalizeze statutul”, a adăugat ea.

 

Potrivit lui Irimie, “orice cetățean român care lucrează în Marea Britanie cu forme legale nu va fi afectat, deoarece drepturile lui vor continua să existe și post-ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană”.

 

“Cred că trebuie să dăm dovadă de calm, cred că trebuie să acționăm englezește și nu românește, adică să căutăm soluții (…) Acum este momentul să dăm dovadă că suntem responsabili, să ne unim și să fim foarte perseverenți în informare”, consideră aceasta.

 

În negocierile directe cu Marea Britanie, este de părere Cristina Irimie, România va avea nevoie de “diplomație, lobby și de mesaje clare și pertinente”.

 

“Trebuie să ne gândim că extremiștii din Marea Britanie vor utiliza maxim acest moment și că noi, românii din Marea Britanie, vom deveni din nou țapul ispășitor”, a adăugat Irimie. În condițiile date, a apreciat ea, românii s-au bucurat “doar de doi ani” de drepturi egale pe piața muncii din Marea Britanie.

 

Irimie a mai spus că, potrivit numerelor de asigurare socială emise în Regat, comunitatea românilor din Marea Britanie numără între 400.000 și 500.000 de persoane.

 

Sursa:stiripesurse

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu