Romania va pierde 60 de milioane de euro de la UE pentru ca nu termina la timp proiectul castigat de Telekom pentru reteaua de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate

deutsche telekom 71618000 Custom

Grupul Telekom va intarzia cu aproape un an finalizarea retelei de internet broadband Ro-Net in cele peste 720 de localitati defavorizate din Romania, un proiect in valoare de peste 80 milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an. Acum sunt deschise santiere in peste 150 de localitati, iar lucrarile in 102 localitati vor fi terminate pana la sfarsitul acestui an, estimeaza ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Bostan. Autoritatile discuta acum cu Bruxellesul si sunt optimiste ca vor obtine fazarea proiectului pe exercitiul financiar 2014-2020. Cati bani se pierd insa, prin lipsa absorbtiei fondurilor din exercitiul financiar 2007-2013? Peste 60 milioane de euro.

  • Cum s-a ajuns la o intarziere de un an: Explicatiile Telekom si ale Ministerului Comunicatiilor

Grupul de firme Telekom (fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, a castigat in vara anului trecut concesionarea lucrarilor de construire si operare a unei retele nationale de internet broadband in zonele defavorizate din tara. Contractul are valoarea de 365,7 milioane lei (83,1 milioane de euro, inclusiv TVA), conform datelor publicate in 5 iulie 2014 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Proiectul este finantat prin fonduri UE si bugetare. Reteaua urma sa fie amplasata in 783 de localitati din 40 de judete, in care traiesc aproape 400.000 de locuitori.

Proiectul este finantat pe exercitiul financiar 2007-2013 si ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an. Lucrarile au fost insa intarziate foarte mult.

Nikolai Beckers, seful grupului Telekom, a rabufnit primul in luna august din acest an intr-un interviu acordat ZF in care preciza ca “grupul a fost nevoit sa astepte luni de zile avize de la ministere, iar apoi a fost bombardat cu diferite ‘nimicuri  birocratice’.

  • “Am fost nevoiti sa semnam si sa stampilam 20.000 de pagini de documente in era comunicatiilor electronice. Sunt peste 700 de localitati si pentru fiecare localitate este nevoie de cel putin 10 autorizatii. Faceti calculele. Proiectul Ro-Net, finantat cu peste 80 mil. euro de UE si care prevede constructia unei retele de net rapid in mediul rural, risca sa nu fie gata in termenul agreat cu Bruxelles-ul, iar in aceste conditii guvernul nu va primi banii inapoi”, avertiza atunci Beckers.

La scurt timp, a venit si replica lui Sorin Grindeanu, la acea data ministru pentru Societatea Informationala:

  • “Organele emitente pentru Autorizatiile de constructie sunt Administatiile Publice Locale (Primariile) sau Consiliile Judetene, autoritati care functioneaza dupa principiile autonomiei locale, MSI informand in repetate randuri (prin adrese oficiale din partea ministrului) aceste autoritati cu privire la importanta proiectului si solicitand, de asemenea, sprijin din partea acestora pentru eliberarea cu celeritate a avizelor/autorizatiilor necesare. Totodata, trebuie precizat faptul ca o serie de autoritati implicate in procesul de avizare/autorizare a lucrarilor din cadrul proiectului Ro-NET au semnalat faptul ca fie nu au primit din partea operatorilor Telekom documentatiile complete necesare avizarii, fie ca acestia nu au achitat sau au intarziat achitarea taxelor de avizare/autorizare, obligatie care din nou cade in sarcina operatorilor Telekom, cu mentiunea ca acest tip de cheltuiala este eligibila in cadrul proiectului, deci acestea se deconteaza de catre MSI”.

In luna octombrie din acest an, inainte de a preda conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala catre Marius Raul Bostan, Sorin Grindeanu preciza ca are retineri ca proiectul Ro-Net pentru crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, cand era data limita de accesare a fondurilor UE.

  • “Ezitarea mea vine din faptul ca cei care-l implementeaza (n.a Telekom Romania) nu si-au calibrat perioada de timp pentru obtinerea autorizatiilor de constructie. Sunt necesare peste 8000 de autorizatii pentru a incepe lucrul in aceste localitati. (..) In prezent numai 150 de localitati din cele 783 au autorizatii de constructie. Intre timp, din cele 783 de zone albe au ramas 721 de localitati. Ministerul a cerut ANCOM-ului o reactualizare a acestei liste si 62 de localitati nu mai sunt in zona alba. Asta inseamna ca operatorii economici si-au dezvoltat retele si proiectul nu mai este fezabil in acea zona”, declara atunci Grindeanu.

Ministrul Grindeanu spunea la acel moment si ca autoritatile discuta cu Comisia Europeana fazarea acestui proiect pe noul exercitiu financoar 2014-2020.

  • “Suntem in perioada in care cautam si o solutie de back-up, care ar putea insemna o anumita fazare a acestui proiect. Poate ca nu in toate cele 721 de localitati vor fi receptionate si realizate lucrarile pana la finalul anului. Si atunci incercam sa facem cat de mult se poate anul acesta. Cei care implementeaza (n.a Telekom Romania) s-au angajat la un numar destul de mare, peste jumatate din numarul de localitati sa fie terminate pana la sfarsitul anului. Solutia de back-up este fazarea acestui proiect astfel incat tot ceea ce nu e finalizat in acest an sa fie finalizat in 2016, in noul exercitiul financiar. Nu este absolut nici un pericol sa se piarda bani”, a declarat la acea vreme Sorin Grindeanu.

Situatia actuala: Romania va pierde fonduri UE de peste 60 milioane de euro din exercitiul financiar 2007-2013

Ce nu a spus atunci ministrul Sorin Grindeanu era ca daca proiectul se fazeaza pe exercitiul financiar 2014-2020, Romania va pierde fondurile UE neabsorbite din exercitiul 2007-2013.

  • HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea Informationala condus acum de Marius Raul Bostan, si oficialilor grupului Telekom sa precizeze stadiul actual al implementarii proiectului Ro-Net.
  Sorin Frunzăverde nu va mai putea candida din partea PNL la alegerile de anului acesta, ca urmare a condamnării cu suspendare în dosarul alegerilor prezidenţiale, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban.

In raspunsul furnizat HotNews.ro, oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala estimeaza ca pana la sfarsitul anului se vor cheltui peste 88,6 milioane de lei, adica numai aproximativ 24% din valoarea totala a proiectului pe finantarea 2007-2013. Aceasta inseamna ca Romania va pierde restul de peste 60 milioane de euro din acest exercitiu financiar.

Daca oficialii Telekom sustin ca “proiectul RoNet a fost fazat pentru anul 2016, iar partea care se va implementa in anul viitor va avea finantare din exercitiul bugetar 2014-2020”, oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala sunt optimisti ca fazarea va fi obtinuta, dar subliniaza ca in prezent sunt in derulare procedurile necesare obtinerii acestui acord din partea Comisiei Europene.

  • Redam mai jos integral raspunsul primit de la Ministerul pentru Societatea Informationala:

“Proiectul Ro-Net va avea un impact important pentru intreaga administratie si va veni in ajutorul tuturor cetatenilor din zonele defavorizate. Proiectul se afla acum in faza de implementare, conform prevederilor contractuale asumate. In momentul de fata, sunt deschise santiere in peste 150 de localitati iar lucrarile in peste 100 de localitati se estimeaza a fi finalizate pana la sfarsitul acestui an.

Contractul pentru implementarea proiectului a fost semnat pe 5 iunie 2014, iar clauza de intrare in vigoare a contractului a devenit activa pe 23 decembrie 2014, odata cu aprobarea finantarii europene. Cat priveste procedurile de obtinere a autorizatiilor de constructie, acestea sunt foarte complexe. In total, este vorba de mai mult de 8800 de avize diferite, ceea ce inseamna, in medie, mai mult de 11 avize pentru fiecare localitate.

In momentul de fata, se afla in derulare procedurile necesare fazarii proiectului, conform Ghidului de inchidere a proiectelor majore -emis de Comisia Europeana, C.E. 2771/2015-, care este aferent perioadei de programare 2007-2013. Astfel, Proiectul Ro-Net se incadreaza in conditiile de eligibilitate privind fazarea in exercitiul financiar 2014-2020, fiind in concordanta atat cu prevederile Strategiei Nationale ‘Agenda Digitala pentru Romania’, cat si cu Programul pentru aprobarea Planului National NGN.

Masura fazarii Programului Ro-Net reprezinta un mecanism eficient pentru utilizarea fondurilor europene nerambursabile, necesare indeplinirii obiectivelor Agendei Digitale Europa 2020, fara a genera cheltuieli de la bugetul de stat.

Din punct de vedere financiar, delimitarea bugetului proiectului pe cele doua exercitii bugetare 2007-2013, respectiv 2014-2020, conform celor stabilite cu reprezentantii Comisiei Europene, se va raporta in intervalul 15-17 Decembrie 2015, avand in vedere dinamica activitatilor ce se deruleaza la amplasamentelor in aceasta perioada.

Estimarea bugetara la acest moment este de 88.664 mii lei, aferenta exercitiului financiar 2007-2013, reprezentand aproximativ 24% din valoarea proiectului. Rata de finantare nerambursabila este de 82,7%, restul de 17,3 reprezentand rata de cofinantare a proiectului din fonduri nationale.

Prin realizarea acestui proiect se creeaza premisele asigurarii unor servicii electronice de calitate, la preturi convenabile, accesibile tuturor cetatenilor, firmelor si institutiilor publice aflate pe raza acestor localitati. Acest lucru va contribui in mod direct la reducerea decalajului digital, la cresterea nivelului de educatie, dar si a nivelului de acces la servicii de e-guvernare, e-sanatate, etc.

Finalizarea implementarii proiectului este estimata a se realiza in cursul anului 2016, avand in vedere ca este vorba despre un proiect cu acoperire nationala, de o importanta strategica pentru Romania.

Serviciile de comunicatii electronice vor fi disponibile operatorilor locali, pe masura ce vor fi finalizate lucrarile de implementare in localitatile respective, fiind in concordanta cu decizia de aprobare a ajutorului de stat a Comisiei Europene S.A. nr. 37558 din decembrie 2013/N privind Proiectul Ro-Net.

Precizam ca, pentru monitorizarea implementarii proiectului, la nivelul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, este constituita o unitate de implementare a proiectului Ro-Net, formata din specialisti din domeniul financiar, juridic, achizitii publice si tehnic.

De asemenea, pentru implementarea proiectului s-a constituit o grupa de diriginti de santier, care asigura respectarea prevederilor legale din punct de vedere al receptiei lucrarilor executate”

  • Ce spun oficialii grupului Telekom despre stadiul Ro-Net:

Proiectul este in faza de implementare. Echipele Telekom lucreaza in prezent in peste 150 de localitati si colaboram indeaproape cu MSI pentru a finaliza cu succes acest proiect important realizat pentru prima oara in Romania. Estimam ca, pana la finalul anului 2015,  peste 100 de localitati vor fi receptionate.

Proiectul RoNet a fost fazat pentru anul 2016, iar partea care se va implementa in anul viitor va avea finantare din exercitiul bugetar 2014-2020.  Lucrarile de constructie pentru restul de localitati se vor finaliza progresiv in prima jumatate a anului 2016.  Receptia finala si punerea in functiune a intregului proiect este prevazuta pentru a doua jumatate a anului 2016″, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii grupului de firme Telekom.

Cand vor fi disponibile servicii de internet pentru populatia din aceste localitati?

RoNet presupune contruirea unei retele de tip backhaul, care practic face legatura intre reteaua principala (de tip backbone) si sub-retelele din fiecare localitate care ajung efectiv la consumatorii finali. Odata finalizata constructia retelei din proiectul RO-NET, operatorii de telecomunicatii vor putea incepe sa isi construiasca la randul lor aceste retele. In mod normal, acest lucru se va intampla in a doua jumatate a anului viitor, dar contractul prevede posibilitatea de a putea testa cu titlu promotional furnizarea acestor servicii si inainte“, au mai precizat oficialii grupului Telekom.

 

Sursa: www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici