Reprezentantul Marii Britanii în Comisia Europeană a demisionat

Niciun comentariu

Jonathan Hill, comisarul european britanic pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, a demisionat din funcţie, anunţă The Guardian. Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie prin care să retragă portofoliul finanţelor europene Marii Britanii şi cere activarea imediată a articolului 50 din Tratat, care duce la retragerea unui stat din UE.

Jonathan Hill, comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și piețe de capital, și-a dat demisia sâmbătă.

Nu cred că ar trebui să-mi continui mandatul de comisar din partea Marii Britanii, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat“, a declarat Jonathan Hill într-un comunicat. “Prin urmare, i-am spus președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker că voi demisiona“, a anunțat comisarul.

În același timp, e nevoie de o tranziție ordonată, așa că i-am transmis că voi lucra cu el pentru a ne asigura că se întâmplă acest lucru în săptămânile următoare“, a mai spus Jonathan Hill.

Britanicii au votat, joi, în proporție de 51,9% ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să iasă din Uniunea Europeană. Marea Britanie este prima țară care alege să părăsească blocul comunitar.

În paralel, tot sâmbătă, Parlamentul European a cerut, potrivit unui draft de rezoluţie, declanşarea de urgenţă a procedurii de retragere a Marii Britanii din UE şi redistribuirea imediată a portofoliului de comisar european pentru politici financiare deţinut până acum de britanici.

Potrivit draftului obţinut de Mediafax, rezoluţia în 16 puncte urmează să fie votată marţi, într-o şedinţă plenară extraordinară a Parlamentului European, şi este susţinută de toate marile grupuri politice din Legislativ: PPE, S&D, ALDE şi Grupul Verzilor.

Astfel, la punctul 1 rezoluţia stipulează: “Parlamentul European ia notă de dorinţa cetăţenilor britanici de a părăsi UE; atrage atenţia că voinţa exprimată de popor trebuie să fie respectată în totalitate, începând cu activarea imediată a Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene”.

La punctul 5, Parlamentul îi cere prim-ministrului britanic, David Cameron, declanşarea procedurii de retragere în cadrul Consiliului European din 28 – 29 iunie: “PE avertizează că, pentru a preveni o incertitudine dăunătoare tuturor şi pentru a proteja integritatea Uniunii, notificarea stipulată în Articolul 50 din Tratat trebuie să aibă loc imediat; pe cale de consecinţă, îi cere prim-ministrului Marii Britanii să notifice Consiliului European din 28/29 iunie rezultatul referendumului; această notificare va declanşa procedura de retragere”.

sursa:www.romaniatv.net;

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu