Raed Arafat se apără: „Și la atentatele din Bruxelles resuscitările s-au făcut pe caldarâm!” (Documentul Guvernului care critică măsurile lui Arafat are 84 de pagini și îl puteți găsi în articol)

raed

Criticat pentru ”necoordonare și improvizație”, Departamentul pentru Situații de Urgență a răspuns direct premierului printr-un document de 30 de pagini, care a ajuns azi.

”Înainte de orice, notați-vă, vă rog, această cifră: 4 șefi de unități de pompieri din București au cerut recent să fie eliberați din funcție și mutați din zona operațională”, spune unul dintre oamenii lui Arafat, care a lucrat la documentul prin care Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) răspunde Corpului de Control al Guvernului.

 

”Ce vreți să spuneți cu această cifră?”. ”Că asta se întâmplă când arăți cu degetul și, drept urmare, oamenii se gândesc dacă mai merită să-și asume responsabilitatea!”. Corpul de Control al premierului Cioloș a criticat în termeni fermi intervenția de la ”Colectiv”.

E datat 16 martie 2016 și analizează reacția autorităților la ceea ce Palatul Victoria numește ”cel mai mare dezastru provocat de om cu care s-a confruntat societatea românească în ultimii 25 de ani”.

 

Din el, Ambulanța București iese bine, iar DSU, ISU și Ministerul Sănătății nu primesc notă de trecere.

 

În documentul de 30 de pagini pe care Raed Arafat l-a trimis expres către Dacian Cioloș apare punctul de vedere al instituțiilor subordonate lui: ISU, SMURD și DSU.

 

Răspunsul lui Arafat e dat pe puncte și a fost redirecţionat de către premier către Corpul de Control.

Cineva din Executiv a confirmat: ”Da, e normal ca să existe și punctul de vedere al instituțiilor analizate în raport. Documentul DSU a ajuns la Corpul de Control. Se  vor întâlni și vor discuta. Mai multe nu vă putem spune”.

 

Plecat pentru două zile din țară, șeful DSU nu a detaliat nici el răspunsul trimis lui Dacian Cioloș.

 

Reconstituit din surse concordante, provenind din ambele părți, punctul de vedere al celor de la DSU, SMURD și al pompierilor conține următoarele argumente:

 

  1. De ce nu s-a ridicat ”spitalul de campanie” mobil?

 

Corpul de Control: ”Decizia de neinstalare a posturilor medicale avansate a fost o decizie de oportunitate luată de șeful DSU (…) Resuscitarea victimelor a fost făcută în condiții improprii, pe asfalt”.

Răspunsul DSU: În toate marile catastrofe, activitatea de salvare a vieților este prioritară. ”La Boston, Paris și, recent, la Bruxelles, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv. Vă atașăm fotografii din care puteți vedea cum și acolo oamenii au fost resuscitați și îngrijiți, inițial, pe caldarâm”. Ei au răspuns că în resuscitare nu poți întrerupe manevrele mai mult de 10 secunde.

  SCANDALOS Pompierii, nevoiţi să scoată pilonii cu ranga pentru a putea intra în Piaţa Unirii ca să ajungă la un incendiu FOTO și VIDEO

 

Cei din Corpul de Control consideră că decizia medicală nu e de comentat, dar constată că există informații potrivit cărora instalarea ”cortului – spital mobil” ar fi început, dar s-a oprit. Ei arată că instalarea ar fi durat 18 minute, iar din momentul sosirii primei ambulanțe și până când s-a evacuat ultimul rănit în viață, ora 00:20, au trecut circa o oră și patruzeci de minute.

 

  1. Ce trebuia să coordoneze Raed Arafat?

 

Corpul de Control: ”Șeful DSU ajuns la fața locului ar fi trebuit să coordoneze, potrivit legislației în vigoare, TOATE activitățile de intervenție, nu doar cea de ajutor medical calificat”.

Răspunsul DSU: Incendiul a fost stins în aproximativ trei minute de când primele echipaje de pompieri au ajuns acolo. ”La 22:47-22:48 incendiul a fost stins. Coordonatorul DSU, Raed Arafat, a ajuns la Colectiv în jurul orei 23:20, când nu mai ardea nimic și doar operațiunea de salvare medicală mai era în plină desfășurare”. Prin urmare e incorect să i se reproșeze că nu a coordonat ceva ce nu mai exista.

 

Argumentul Guvernului este acela că Departamentul pentru Situații de Urgență, ”o structură specială cu 50 de oameni”, a fost creat tocmai pentru ca să controleze cineva toate aspectele într-o astfel de criză. ”Nu doar stingerea incendiului sau îngrijirea medicală de la fața locului, ci și redistribuirea către spitale, activarea planului alb al spitalelor sau ordinea de la fața locului”, a explicat un om din Executiv.

 

  1. Cum s-a activat planul roșu?

 

Corpul de Control: ”Planul roșu a fost activat târziu”.

 

Răspunsul DSU: ”Chiar și nedeclarat, planul roșu a fost activat”. Ideea oamenilor lui Raed Arafat este aceea că s-au folosit toate mijloacele din dotare, ca și cum planul roșu fusese deja declarat. De fapt, ei acuză formalismul alcătuirii raportului Corpului de Control.

Raportul corpului de control

 

sursa: www.tolo.ro: sursa document: Hotnews. 

Categorie: mandri.ro
Tags: acuzatii arafat, arafat se apara, colectiv, raed arafat, smurd

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici