Protest de amploare la Istanbul: Mii de kurzi au ieşit pe străzi

Niciun comentariu

Câteva mii de militanţi prokurzi s-au adunat sâmbătă la Istanbul pentru a-şi declara opoziţia faţă de pucişti, dar şi faţă de starea de urgenţă decretată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, au constatat jurnalişti de la AFP. Adunaţi la chemarea principalului partid prokurd (HDP) într-un cartier din nordul Istanbulului, protestatarii au scandat „Nu puciului!”, în timp ce vorbitorii au luat cuvântul pe o scenă marcată de sloganul „Nu puciului, democraţie înainte de toate!”.

 

 

„Noi nu vrem o lovitură de stat militară”, a declarat pentru France Presse Latifa, 30 de ani şi simpatizantă a Partidului Democrat al Poporului (HDP). Dar, a adăugat ea, „politica lui Erdogan nu este în favoarea democraţiei. Noi vrem democraţie, dar nu democraţia lui”. După lovitura de stat eşuată care a zguduit Turcia în noaptea de 15 spre 16 iulie, guvernul turc a lansat o epurare masivă mai ales în armată, justiţie şi educaţie, pentru înlăturarea susţinătorilor predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de a fi instigatorul puciului.

 

La câteva zile după instaurarea stării de urgenţă, care consolidează în special puterile serviciilor de securitate, guvernul a anunţat sâmbătă o serie de măsuri cum ar fi închiderea a o mie de şcoli private şi extinderea de la patru la 30 de zile a arestului preventiv. „Arest preventiv de 30 de zile, acest lucru înseamnă o tortură în sine”, a denunţat la mitingul din Istanbul Selahattin Demirtas, şef al HDP şi avocat de formaţie, conform Agerpres.

 

Sursa:stiripesurse

Category: mandri.ro
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu