Prima schita a Guvernului Ciolos. Ce ministri raman, cine vine de la Bruxelles si cine reprezinta societatea civila

palatul victoria03

Noul Guvern va fi format din specialişti angajaţi acum în instituţiile europene, apropiaţi de Dacian Cioloş, din câţiva miniştri tehnocraţi care au făcut parte şi din Guvernul Ponta, dar şi de oameni veniţi direct din societatea civilă Premierul desemnat, Dacian Cioloş, încearcă să îmbine în noul Guvern experienţa politică, profesionalismul european şi dorinţa societăţii civile. Potrivit unor surse politice, Dacian Cioloş a sunat deja câţiva specialişti români care deţin funcţii importante la Bruxelles, cu care a lucrat direct în timpul mandatului de comisar european, pentru a le propune un post ministerial.

Pe lângă aceştia, în noul Executiv vor fi cooptaţi şi oameni complet noi, reprezentanţi ai societăţii civile, care vor ocupa câteva portofolii cheie, un semn că strada n-a fost uitată. În plus, Cioloş va recupera câţiva miniştri care au mai trecut şi prin Guvernul Ponta,  dar care n-au carnet de partid. Surse politice au confirmat pentru „Adevărul“ că sunt şanse foarte mari ca Dacian Cioloş să-i păstreze în continuare pe Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe, Marius Nica- Fonduri Europene şi Sorin Cîmpeanu la Educaţie. Fără a avea carnet de partid, primii doi au ajuns în Guvernul Ponta cu sprijinul PSD, în timp ce ultimul – Sorin Cîmpeanu – a fost propus de ALDE. În plus, Sorin Cîmpeanu, actualul premier interimar, ar putea primi chiar funcţia de viceprimer în noul Cabinet, potrivit unor surse citate de Mediafax. Surse din PSD au povestit pentru „Adevărul“ că şi sociologul Vasile Dâncu, unul dintre sfetnicii lui Liviu Dragnea, este luat în calcul de Cioloş pentru un fotoliu de ministru, un semnal că premierul desemnat îşi doreşte o susţinere cât mai mare în Parlament. „Dacă Vasile Dâncu acceptă să intre în Guvern , pentru că aici e problema – el se lasă foarte greu convins – atunci o să vedeţi mulţi parlamentari PSD care vor vota Guvernul.

Aurescu şi Nica nu contează pentru partid“, spun sursele citate. Laura Ştefan supără partidele Premierul desemnat caută pentru noua formulă guvernamentală şi oameni fără experienţă politică, dar cu trecut imaculat, care să nu stârnească din nou revolta străzii. Tocmai pentru a arăta că a înţeles revendicările pieţei, Cioloş pregăteşte Ministerul Justiţiei pentru Laura Ştefan, reprezentant al ONG-ului ExpertForum şi unul dintre cei mai apreciaţi experţi anticorupţie din România. Laura Ştefan a fost şi consiliera Monicăi Macovei la Ministerul Justiţiei, iar politicenii n-au uitat asta. „Dacă o pune la Laura Ştefan, asta e mai rău ca Macovei“, ofta, ieri, la Parlament, un lider PSD. Nici în PNL Laura Ştefan nu este văzută cu ochi foarte buni. „A fost o discuţie, mai informală, aşa, în care am vorbit de Laura Ştefan. N-au fost încântaţi colegii, nu vreau să spun mai multe“, a comentat, pentru „Adevărul“, un parlamentar PSD. Desemnarea unui ministru al Justiţiei apolitic este crucială, în condiţile în care la anul expiră mandatul Procurorului General, Tiberiu Niţu, dar mai ales a şefei DNA,  Laura-Codruţa Kovesi. Viitoarele numiri vor pleca din pixul ministrului Justiţiei.  Un alt nume de tehnocrat vehiculat pentru viitorul Guvern este Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Iniţial, numele lui Dungaciu a fost lipit de Ministerul de Interne. Sursele „Adevărul“ spun însă că Dungaciu nu-şi doreşte acest minister şi că ar prefera, mai degrabă, varianta Externelor, fotoliu ocupat în acest moment de Bogdan Aurescu. „Dan Dungaciu este o variantă pe care Cioloş o are în minte. Să vedem dacă se va concretiza“, spun sursele noastre. Contactat de „Adevărul“,  Dan Dungaciu a refuzat să comenteze. „Sunt plecat în străinătate, nu aş vrea să discut pe acest subiect“, a spus Dungaciu. Ministerul de Interne este un al protofoliu de maximă sensibilitate, în condiţiile în care 2016 este an electoral, iar MAI va trebui să organizeze două rânduri de alegeri. În plus, noul ministru de Interne va trebui să aibă un profil total diferit de Gabriel Oprea, cel care a lăsat ministerul cu un mare deficit de imagine.  O variantă de lucru pentru MAI este Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne în guvernarea CDR, în prezent consilier de stat la Cotroceni. Medicul Sorin Paveliu este dat ca sigur la Ministerul Sănătăţii.

  DSP Arad se răzbună pe medicii arădeni. “Dumnezeii cu pix” execută cadrele medicale conform regulamentului !

Fost parlamentar PNL, Paveliu nu mai are în acst moment carnet de partid, fiind expert în politici de sănătate la Societatea Academică din România, ONG-ul condus de Alina Mungiu- Pippidi. Miniştrii de la Bruxelles În noua echipa guvernamentală vor fi inseraţi, în alte ministere-cheie, oameni aduşi din instituţiile europene, profesionişti consacraţi la Bruxelles, la fel ca Dacian Cioloş. Daniela Gheorghe (58 de ani), al cărui nume este vehiculat pentru postul de ministru al Finanţelor Publice, este din 2011 director de Resurse la Directoratul general Buget din cadrul Comisiei Europene (CE). În perioada 2007-2011, Gheorghe a fost director în cadrul Direcţiei Afaceri Maritime şi Perscuit din CE. Înainte a fost secretar de stat apolitic în Ministerul Finanţelor (2003-2004) şi director general al Fondului Naţional şi responsabil naţional adjunct cu autorizarea finanţării pentru PHARE, ISPA şi SAPARD (2004-2007).    Tudor Constantinescu, care ar putea prelua portofoliul Economiei şi Energiei, este din martie 2011 consilier principal la Directoratul General Energie din cadrul Comisiei Europene.

Înainte de 2011 a fost director executiv la Institutul European pentru Performanţa Clădirilor şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Conservarea Energiei şi al Reţelei Europene pentru Energie. A lucrat 11 ani în cadrul secretariatului Cartei Energiei de la Bruxelles şi este doctor în politici energetice. De asemenea, el a lucrat şi la OMV Petrom, fiind lider de proiect pe eficienţă energetică. Europarlamentarul Sorin Moisă (39 de ani), care ar putea prelua portofoliul Transporturilor, este de profesie economist. În perioada 2002-2006, Moisă a fost consilierul politic al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, iar din februarie 2010 a ocupat funcţia de adjunct al directorului de cabinet al Comisarului European pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Surse politice au confirmat pentru „Adevărul“ că Moisă este un nume bătut în cuie în viitorul Guvern. Mihail Dumitru are cele mai mari şanse să ajungă ministrul Agriculturii, post pe care l-a mai ocupat, pentru o scurtă perioadă, tot din postura de tehnocrat, în Guvernul Boc. În ianuarie 2011 a ajuns directorul Programelor de Dezvoltare Rurală din CE, după luni de zile de probe în care a reuşit să depăşească peste 100 de contracandidaţi.

A gestionat programe de 50 de miliarde de euro, adică echivalentul a 35% din PIB-ul României. Luni, în Parlament Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să prezinte luni în Parlament programul şi echipa ministerială. „Luni şi marţi vor avea loc audierile, iar marţi spre seară  va urma votul de învestitură“, a anunţat Tăriceanu. Surse politice au declarat pentru Mediafax că Cioloş ar putea să publice lista cu miniştri încă de sâmbătă. Cine se pregăteşte Bogdan Aurescu – MAE; Sorin Câmpeanu – Educaţie; Sorin Paveliu – Sănătate; Mihail Dumitru- Agricultură; Marius Nica – Fonduri Europene; Daniela Gheorghe – Finanţe; Tudor Constantinescu – Economie; Sorin Moisă – Transporturi; Laura Ştefan – Justiţie; Constantin Dudu-Ionescu- MAI; Alte nume posibile Mihnea Motoc Dan Dungaciu Vasile Dâncu Sorin Ioniţă Sorin Mândruţescu Lucian Isar  .

sursa: adevarul.ro

Categorie: mandri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici