Percheziții DNA la Poliția Română. Sunt vizate contracte de achiziții de echipament făcute la începutul pandemiei – surse / Ce spune IGPR

image 2017 04 12 21711372 41 sediul dna jpg

Procurorii DNA fac percheziții, marți, la sediul Poliției Române, într-un dosar de corupție în care sunt vizate contracte de achiziție de echipamente pentru polițiști încheiate la începutul pandemiei, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. În acea perioadă, Ministerul Afacerilor Interne era condus de Marcel Vela.

DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2020, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale.

„În cursul zilei de 04 aprilie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în două locații situate în municipiul București, din care una reprezintă sediul unei instituții publice”, a transmis DNA.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că perchezițiile au loc la sediul Poliției Române și la firma cu care au fost încheiate contracte pentru achiziția de bastoane cu electroșocuri și căști pentru polițiști, la începutul pandemiei. Contractele verificate vizează achiziția a 4.000 de căști de protecție cu vizor (586.624 de lei cu TVA) și a 4.000 de bastoane cu electroșocuri (509.320 lei cu TVA)

În acea perioadă, Ministerul Afacerilor Interne era condus de Marcel Vela.

Ce spune Poliția Română

Poliția Română a reacționat spunând că „sprijină toate activitățile de verificare derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu”: „Pentru aflarea adevărului și clarificarea cât mai rapidă a situației de fapt, ca de fiecare dată, instituția pune la dispoziția celorlalte autorități documentele necesare”.

Poliția Română anunța în octombrie 2020 că au fost cumpărate 4.000 de căşti de protecţie cu vizor, 1.500 de veste antiglonţ şi 5.500 de maiouri de protecţie, precum şi 4.000 de bastoane cu electroşocuri.

  Premieră în România. Iohannis a suspendat ședința CSAT: „Rectificarea bugetară a primit aviz negativ”

Sindicatul Europol atrăgea atunci atenția că „IGPR a preferat să achiziționeze 12.000 de bastoane cu electroșocuri model X 10, fabricat din duraluminiu, fiind prevăzut cu bec LUXEON 3 Watt(18 lumeni), a cărui durată de utilizare este de până la 100.000 de ore, în detrimentul pistoalelor cu electroșocuri (taser) care puteau fi utilizate de la distanță, prin intermediul cărora interacțiunea dintre polițiști și agresori era limitată iar intervenția s-ar fi efectuat în condiții mult mai sigure”. Aceste bastoane dispun de 2 baterii reîncărcabile, fiecare a câte 4000 mA, cu o durată de utilizare de 180 de minute pentru o încărcare completă, putând fi reîncărcate de până la 500 de ori la priza de 220 V. Puterea electroșocului produsă de acest dispozitiv este de aproximativ 100.000 de KV, iar greutatea totală este de 539 de grame, spuneau sindicaliștii din Europol.

Sursa HotNews.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: dna, igpr, pandemie, perchezitii, politia romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici