New York Times: SUA fortifica estul Europei pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin / Romania, Ungaria si tarile baltice ar putea gazdui armament greu si vehicule blindate

Niciun comentariu

Presedintele SUA, Barack Obama, intentioneaza sa majoreze substantial amplasarea de armament greu, vehicule blindate si alte echipamente NATO in Europa centrala si de est, cu scopul de a descuraja Rusia in ceea ce priveste noi agresiuni in regiune, scrie New York Times

Printre tarile unde ar putea fi amplasate echipamentele si fortele suplimentare se numara Ungaria, Romania si tarile baltice, potrivit unor oficiali din Pentagon citati de marele cotidian american.

„Este un semn urias de angajament in descurajarea Rusiei si in intarirea aliantei si a parteneriatului cu tari precum Ucraina, Moldova si Georgia”, a afirmat Evelyn N. Farkas, care pana in octombrie a asigurat conducerea la Pentagon a departamentului pentru politici in ceea ce priveste Rusia si Ucraina.

„Este un raspuns pe termen lung fata de un mediu de securitate care s-a schimbat in Europa. Reflecta o noua situatie, in care Rusia a devenit un actor mai dificil”, a precizat un oficial de rang inalt al administratiei americane.

Secretarul american pentru Aparare Ash Carter a afirmat marti ca Pentagonul doreste sa obtina un buget de 582,7 miliarde de dolari in urmatorul an fiscal si isi va schimba prioritatile de cheltuieli pentru a reflecta un nou mediu strategic marcat de ascensiunea Rusiei si a gruparii teroriste Stat Islamic, potrivit Reuters.

Carter, care a sustinut un discurs la Economic Club of Washington, a precizat ca se urmareste o reorientare a cheltuielilor pentru a viza cele cinci mari provocari cu care se confrunta SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul si Stat Islamic.

„Mediul securitar de azi este schimbat in mod dramatic fata de cel in care am trait in ultimii 25 de ani si acest lucru cere noi modalitati de gandire si de actiune”, a spus Carter.

Bugetul consacrat apararii in 2017 prevede cvadruplarea la 3,4 miliarde de dolari a sumelor alocate pentru intarirea fortelor americane in Europa, potrivit lui Ash Carter.

Sursa: hotnews.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu