Mașina timpului, la Moneasa

Niciun comentariu

Weekendul trecut la Moneasa a avut loc o întâlnire dedicată Centenarului. Grupul țintă a fost format din peste 40 de elevi.

La eveniment au fost invitați lt.col. Ciprian Filimon- comandant al Centrului militar județean Arad, col(r). Sandu Crișan- președinte al Asociației Veteranilor de război și a cadrelor militare în retragere din județul Arad și cpt(r) prof. Ioan Tuleu-vicepreședinte al Filialei Arad a societății de științe istorice.

”Unirea-Trecut și perspective” s-a derulat în Tabăra de la Moneasa a Centrului cultural județean Arad, iar grupul țintă a fost format din peste 40 de elevi ai ciclului gimnazial al Școlii generale Cicio Pop din Arad și al Școlii generale din comuna Vladimirescu.

Arădeanul Dan Pârvulescu, prezent la eveniment a relatat: „«Mașina timpului» a funcționat impecabil, alimentată permanent de personalitățile invitate și având un feed-back interesant din partea elevilor, care s-au familiarizat cu evenimentele ce-au precedat Marea Unire, dar și cu acțiunile militare majore ale armatei române. Secolele au fost o floare la ureche pentru «mașina timpului», care a trecut în revistă momente istorice cu domni și voievozi, încoronări și regi discutabili, adunări populare cu decizii naționale uriașe, eroi eterni ai națiunii noastre și veterani de război tot mai puțini, numeric, care vor duce cu ei spre eternitate fapte de curaj și dragoste de țară.

Cuvintele despre perspectivele Unirii au rămas la capitolul speculații, rațiunea și scenariile fiind doar ipotetice, iar uniformele militare ale invitaților, au trezit interesul elevilor pentru acțiunile României în teatrul de operațiuni din Afganistan și al posibilității de-a urma o carieră militară.

Ca orice proiect ce se dorește complex, evenimentul de la Moneasa a oferit participanților și alte momente de destindere. Muzica și dansul din Sala de festivități, întrecerile la tenis de masă, meciurile de minifotbal și drumețiile prin bijuteria de la poalele masivului Codrul Moma, au fost gustate cu o foame de lup. Iar seara, la focul de tabăra, am urmărit scânteile urcând spre cer și pierzându-se în neant, aidoma anilor istorici devorați de ”mașina timpului” și pierduți prin arhive scrise sau nescrise.

Mulțumiri Centrului cultural județean Arad pentru efortul logistic și material investit în reușita proiectului”.

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu