LIVETEXT DNA isi prezinta bilantul anului 2015. Kovesi: Exista sectoare in achizitiile publice in care coruptia e generalizata / Exista institutii publice in care coruptia creste in fiecare an / Procentul de achitari a scazut la 7,63%.

kovesi1

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos participa joi la prezentarea raportului anual al Directiei Nationale Anticoruptie. Prezentarea bilantului DNA pe anul trecut are loc incepand cu ora 11.00, la Cercul Militar.

LIVETEXT declaratiile de la bilantul DNA:

Laura Kodruta Kovesi, sefa Directiei Anticoruptie:

La bilantul de azi participa procurori, politisti, specialisti, grefieri, precum si invitati din institutiile cu care colaboram.

Anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la infiintarea institutiei. Anul acesta cifrele sunt mult maimari

Au fost trimisi in judecata de 5 ori mai multi ministri si parlamentari decat acum doi ani. Am instituit masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro

Evolutiile pozitive ne dau imaginea unei institutii care actioneaza curajos si eficient. Aceste rezultate ne obliga sa lansam o discutie despre necesara reforma a statului in privinta prevenirii coruptiei

Dosarele ne arata ca nu am prins toti coruptii. Coruptii ne arata o vulnerabilitate.

Mecanismele se repeta. Exista sectoare in achizitiile publice in care coruptia e generalizata 

Faptele de coruptie au efecte directe asupra noastra, a tuturor. In multe cazuri, sumele date mita sunt obtinute prin evaziune fiscala. Astfel, banii de salarii sau investitii intra in buzunarele functionarilor corupti

Cetatenii sunt afectati de calitatea drumurilor, cand receptia drumurilor se face dand mita

In dosarele trimise in judecata, 431 milioane euro reprezinta sumele date mita – adica aproape bugetul pentru cofinantarea bugetului de autostrazi in 2016, 2017, 2018

Sunt tot mai multe condamnari, mai multe dosare. Rezultatele anchetelor DNA trebuie sa fie un semnal puternic. E necesara o strategie anti-coruptie.

Exista institutii publice in care coruptia creste in fiecare an. S-a triplat numarul de cazuri fata de cei care gestioneaza banul public.

O treime din numarul sefilor de CJ sunt trimisi in judecata. E o coincidenta? Cu siguranta e rezultatul procedurilor netransparente de achizitii.

In continuare se vor folosi banii cetatenilor pentru cumparat aparatura medicala de la firme de apartament.

Recuperarea produselor infractiunilor a fost o componenta importanta in 2015. A crescut gradul de recuperare. Au fost luate masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro.

  Laszlo Tokes va rămâne fără „Steaua României“

Unii condamnati beneficiaza de complicitatea unor autoritati.

DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internationale. Este cel mai mare numar de la infiintare. Probele obtinute astfel arata ca nici un infractor nu trebuie sa se simta in siguranta

In dosarele DNA cu decizii definitive statul roman are de recuperat circa 200 milioane euro. Este important ca hotararile definitive sa fie executate. Sa nu uitam ca aceste sume apartin bugetului de stat si trebuie utilizate in folosul societatii.

Activitatea procurorilor DNA se face sub controlul judecatorilor. 970 inculpati au fost condamnati definitiv. Pentru prima data in ultimii ani, procentul de achitari a scazut la 7,63%. 

Durata de judecare a scazut, Justitia depune un efort urias pentru investigare si solutionare.

Apoi, vedem deseori cum unii condamnati nu executa integral pedeapsa.Unii sunt eliberati folosind tertipuri administrative. Aceasta duce la scaderea autoritatii statului. Practica judiciara e neunitara.

Am solicitat recurs in interesul legii ca ICCJ sa decida daca un condamnat poate fi eliberat anticipat fara sa fi fost recuperat integral prejudiciul.

Uneori, oamenii ar vrea ca DNA sa rezolve si probleme pe care nu le avem in jurisdictie Trebuie actiuni preventive anti-coruptie.

Principala provocare e cresterea continua a volumului de activitate. Numarul dosarelor de realizat a depasit 11.000. Fiecare procuror a avut de solutionat in medie peste 100 de dosare.

Avem de solutionat peste 7.100 de cauze in acest moment, dublu fata de cat putem solutiona intr-un an. O solutie e cresterea numarului de procurori si politisti.

Trebuie acceptat ca nu putem astepta mai mult de la procurori fara strategii de prevenire a coruptiei.

Este necesara o interventie legislativa, dar aceasta nu trebuie sa afecteze competentele procurorilor. Ne dorim sa fim consultati cand e vorba despre modificarea legislatiei.

A fost vitala interventia cetatenilor si a societatii civile.

——
Sedinta de bilant a inceput cu intonarea imnului Romaniei

Sursa: www.hotnews.ro / Foto: www.nineoclock.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici