Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în „Gândul de joi” de pe blogul personal despre întâlnirea lui Liviu Dragnea și Victor Ponta la o cafea.

Înainte de relatarea propriu zisă despre cei doi, Cristoiu spune că a luat masa cu Dan Andronic la începutul acestei săptămâni. Acesta povestește apoi ce înseamnă ideea de a lua masa cu cineva în obiceiurile lumii de la oraș. El face o trecere în revistă a modului în care oamenii luau masa la țară și care este diferența între acest fapt în mediul urban și în mediul rural.

„Luni, 18 ianuarie 2016, am luat masa cu Dan Andronic.

Curios pentru mine, din Găgești Deal, acest obicei al lumii de la oraș. La noi, la țară, se putea vorbi de luat masa împreună doar cînd chemai vecinii să te ajute la prășit, într-un hei-rup necesar. Atunci, după ce gospodina aducea mîncarea la cîmp, pregătită cu huiet, ai casei și vecinii se așezau la ceea ce se numea masă: Un țol așternut pe pămînt.

Aici, la acest luat masa împreună se făcea politica satului. Nu, nu politica vremii, despre asta era contraindicat să vorbești altfel decît de unul singur, ci politica satului: cine cu cine se culcă, cine își înșeală bărbatul (nu și cine își înșeală nevasta, adulterul masculin trecînd drept normal), cine dă la facultate (cel mai important eveniment al satului, un fel de alegeri prezidențiale pentru republica de azi).

La oraș, din cîte am băgat eu de seamă, invitat uneori de către cineva să luăm masa împreună, lucrurile nu diferă prea mult de cele petrecute pe vremuri la țară. Cu o singură deosebire.

Pe vremea mea, deși anticomuniștii de gardă pe unitate fac mare caz de monitorizarea de către Securitate, la luatul mesei pe cîmp eram siguri că nu ne înregistrează nimeni. Acum, sîntem siguri că ne vor înregistra Toți”, a spus Cristoiu.

După ce a ieșit în oraș să ia masa cu Dan Andronic, jurnalistul povestește că a ajuns acasă, iar prima dorință a fost aceea de a accesa site-urile de știri pentru a urmări ce se mai întâmplă în țară. Ironic, acesta precizează de întâlnirea lui Liviu Drganea și Victor Ponta la o cafea, de la sediul PSD.

„Și am aflat astfel din știri, poze, comentarii că în România de după Incendiul de la Colectiv (din cîte se vede, decembrie 1989 lasă locul unui Eveniment care ține de Paza împotriva incendiilor) a avut loc, luni, 18 ianuarie 2016, un mare eveniment: Liviu Dragnea s-a întîlnit cu Victor Ponta la sediul PSD la o cafea.

Cînd în România e ceea ce gazetarul I.L. Caragiale numea Mare moartă, lipsesc, adică, ştirile, cele care umflă pînzele Senzaţionalului, presa noastră apelează la tot felul de cercetări aiurea, de regulă înfăptuite de institute aflate cît mai departe de graniţele Moldo-Valahiei.

Astfel s-a stabilit cîţi crocodili ar avea nevoie de ochelari, cîte căprioare sînt virgine şi cîte vise erotice are un viţel într-o noapte”, a scris jurnalistul.

În încheierea articolului, Cristoiu precizează că despre întâlnirea dintre Dragnea și Ponta a știut toată lumea din simplul fapt că primul a anunțat la o emisiune televizată despre evenimentul ce urma să aibă loc.

„La sosirea la locul întîlnirii, Victor Ponta a fost întîmpinat de un ciopor de microfoane şi camere de luat vederi.

La plecare, Victor Ponta a făcut Declaraţii despre întîlnire.

La rîndu-i, Liviu Drangea a fost solicitat de presă să-şi spună consideraţiile după întîlnire.

Și asta în condițiile în care a fost vorba doar de o întîlnire la o cafea.

Nici nu vreau să-mi imaginez ce-ar fi fost în presa noastră dacă întîlnirea ar fi fost cu luatul mesei!

Nici Victor Ponta, nici Liviu Drangea n-au spus nimic despre conţinutul întîlnirii.

N-au spus nimic nici măcar despre cafea.

A fost fierbinte?

A fost tare sau slabă?

A fost cu zahăr sau nu?”, a încheiat ironic Ion Cristoiu.

 

 

Sursa: www.b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.