Interviu cu Felba Mona, creatoarea rochiei purtate de actrița Tamara Henry la Oscar

Niciun comentariu

Creatoarea de modă Felba Mona din Arad a știut dintotdeauna că va face ceva măreț în viață iar duminică, pe data de 27 februarie 2016, s-a remarcat și mai mult datorită unei actrițe și producătoare de la Hollywod, Tamara Henry, care a purtat o creație de-a designerului arădean tocmai pe covorul roșu de la decernarea Oscarurilor.

mandri.ro: Cum ai început cu designul?

Felba Mona: Am înființat firma în 2012 iar prima lansare de colecție am avut-o în martie 2015. Întotodeauna am lucrat cu textile și dintotdeauna mi-am dorit o casă de modă. Mi-am vândut apartamentul și am riscat totul pentru acest business dar nu regret nimic. Eu consider că fiecare decizie pe care o luăm trebuie să ne schimbe într-un fel sau altul viața, chiar dacă avem parte de experiențe neplăcute, învățam câte ceva. Am încercat mulți ani să plec în Statele Unite, dar nu am reușit și acest lucru m-a determinat să-mi caut un loc al meu, să prind rădăcini și astfel m-am decis să fac casa de modă. De mică am fost o bună comerciantă mai ales vizavi de ceea ce era textil. N-am depins de nimeni și am știut să-mi fac proprii bănuți.

mandri.ro: Ai studiat designul?

Felba: Nu. Mama mea este croitoreasă iar eu de când eram mică tăiam tot felul de materiale care pe vremea aceea erau un lux deosebit. Îmi aduc aminte cum am luat bătaie pentru un material cu bordură roșie cu dungi și îmi aduc aminte de bordura cu ghirlande exact așa cum era ea, asta pentru că m-a făcut mama să o țin minte. Altădată i-am tăiat niște perdele care erau ale vecinei. Nu am o deosebită răbdare să stau la mașina de cusut dar îmi place foarte mult să creez și s-a văzut de când eram mică. Am o imaginație bogată și îmi place să-mi pun visele în aplicare împreună cu angajații mei.

mandri.ro: Cum a fost experiența aceasta cu creația de pe covorul roșu cum ai ajuns să lucrezi cu actori cunoscuți?

Felba: L-am cunoscut pe regizorul Steven Barber care este lgodnicul Tamarei Henry în Praga în 2013,care nu știa că sunt designer dar a văzut apoi pe Facebook și m-a întrebat dacă eu le creez. A ramas foarte impresionat si m-a rugat să fac 3 rochii pentru diferite actrițe. Logodnica sa, văzandu-le, a spus că vrea să le poarte pe toate. Dintre cele 3 actrițe, una a purtat la o rochie la Oscaruri într-un an, o altă actriță la premiera filmului The Expandables 3 iar cealaltă la alt[ priemieră. Tamara Henry a și ea la rândul său o rochie Felba la Balul Marinei Americane, la Oscarul trecut și la Oscarul de anul acesta.

tamara jenry rochie10596033_917995811549311_254704_n11001729_1046841708664720_5248603687832724269_n11289382_1108940802454810_5876209281317837306_o

mandri.ro: Cum percep arădenii designul vestimentar?

Felba: Am vrut să aduc ceva nou pe piață și dacă lucrez cu 1% din Arad, 1% din Timișoara și tot așa cu alte județe, eu sunt mulțumită. Nu pot face față ca atelier la foarte multe comenzi și în plus, trebuie să simți pulsul pieței. Din păcate, sau din fericire, vând mai bine în străinătate și nu am de-a face mult cu Aradul sau chiar cu restul țării. E greu să faci calitate și să folosești materiale bune dar să și poți vinde bine în Arad; exisă salariile care există și arădenilor nu le e ușor. Am făcut treabă bună cu închiriatul, în schimb: femei care au purtat rochii deosebite dar închiriate pe bani mai puțini, unele arătând chiar mai bine decât miresele la care au fost la nunți.

mandri.ro: Cu cine ai mai lucrat cunoscut?

Felba: Am mai îmbrăcat-o pe Dana Săvuică și am lucrat împreună cu Cătălin Botezatu chiar înainte de Oscaruri, la Fashion Week la Mamaia unde el s-a ocupat de colecția mea, este un profesionist. Am mai fost la evenimente unde am îmbrăcat hostess-ele dar nu am avut contact cu lumea din București, mai mult cu Germania, cu Tamara Henry și chiar acum aștept niște poze de la o altă actriță de la Hollywood, Kari Whitman care a jucat în Baywatch și acum e designer de interior, prietenă cu toate vedetele. Trebuia să apară cu rochia în revista Harper‘s Bazaar însă fiind atât de ocupată, m-a anunțat vineri iar duminică a fost ședința foto, însă rochia a ajuns abia marți.

mandri.ro: Cine te inspiră sau ce te inspiră?

Felba: Nu mă iau nici după modă, nici după culorile care se poartă, eu merg foarte mult pe ceea ce simt, pe starea mea. Pot să spun că mă inspiră rochiile haute couture în general, vreau să mă axez pe ele în viitor și pe piele. Dar mă documentez și chiar dacă îmi plac foarte mult anumite materiale, nu am tot timpul acces la ele. Oarecum cei din Dubai mă inspiră, căci ei vin cu materiale mai multe. Probabil pe viitor voi merge în Dubai sau Liban.

mandri.ro: Ce ai sfătui un începător în design?

Felba: În primul rând să aibă încredere în sine. Cei care sunt dezamăgiți de ei nu vor reuși. Într-adevăr trăim într-o societate unde nu îți permiți niște haine care costă mai mult, așa că în momentul în care vrei să te apuci de design trebuie să îți asumi toate riscurile. Gândirea pozitivă e tot. Trebuie să crezi atât de tare în ceva încât lumea din jurul tău să te creadă nebun. Dacă crezi foarte mult în tine atragi oameni mișto, situații plăcute iar cele rele ajung să apară dar să dispară la fel de rapid.

mandri.ro: Care este dificultatea cea mai mare în domeniu?

Felba: Aveam momente când plecam din oraș o zi, două pentru că simțeam că o iau razna dar am ajuns să le gândesc ca pe niște momente de regăsire. Și dacă ar fi să dau chix și să pierd, tot aș lua-o de la început. Chiar și în mometul acesta mă ocup de aprovizionare, de promovare și de multe lucruri dar îmi dau seamă că am investit atât de mult suflet, nu numai bani, parcă îmi schimb bateriile și pot să o iau de la început.

mandri.ro: Ce eviți să porți?

Felba: Pantalonii cu turul lăsat sau hainele pentru rockeri. Am și eu o pereche în dulap dar nu mă reprezintă și hainele de rock: haine negre, din piele, cu veste, etc, nu sunt genul meu. Dar în același timp aș sfătui oamenii să incerce să aibă o legătură între ceea ce poartă ca să-și creeze un stil al lor, care li se potrivește, sunt persoane la care le stă bine cu pantaloni cu turul lăsat, sau în hainele de rockeri și dacă îți stă bine cu ceva, să porți iar dacă nu îți stă dar e moda, să eviți pentru că riști să dai în ridicol. Chiar dacă mama natură nu te-a înzestrat cu un corp deosebit poți să-ți iei haine care te avantajează. E important să îți placă și să-ți dorești ceva anume, să te simți bine în momentul în care îmbraci o haină.

10306548_982003045148587_3455369631213988425_n

mandri.ro: Ce îți propui pe viitor?

Felba: Vreau să ajung designer internațional de top, recunoscut de institutele mari din Italia și Franța. Trebuie să treci prin niște filtre ale lor, să faci o școală de 3 ani cu specializare, să respecți anumite reguli care se impun în modă. Participi la câteva show-uri organizate de ei și cineva te observă. Dacă va trebui să o fac pentru a ajunge unde vreau să ajung, voi face și acest lucru. Acum îmi doresc să îmi fac un magazin online pe pagina mea felbadesign.com ca să nu mai fiu nevoită să mă duc fizic la clienții pe care îi am în străinătate și să fiu obosită de pe drumuri. Mi-ar trebui mai mult personal, croitorese cu experiență, oameni competenți și pasionați. Mi-am deschis un magazin în incinta atelierului de pe Andrei Mureșan, numărul 25 și pe mine mă poate găsi lumea acolo dacă sunt în țară.

OSCAR DRESS 2016 FELBA

Gepostet von Felba Mona am Montag, 29. Februar 2016

Category: Arad, Interviuri
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu