Interviu cu Călin Gabriel Costea, președintele Partidului Mândri că Suntem Arădeni

1 comentariu

“De 26 de ani, toți politicienii arădeni au uitat că cetățeanul este esența comunității”

Călin Gabriel Costea este președintele fondator al Partidului Mândri că Suntem Arădeni. De profesie este jurist și antreprenor, are 44 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Formațiunea pe care o conduce va intra în lupta politică pentru alegerile locale din data de 5 iunie. Cu ce idei, proiecte și speranțe pornește la drum, vedem în rândurile de mai jos.

Domnule Călin Gabriel Costea, ați înființat Partidul Mândri că Suntem Arădeni. De ce un partid local?

În primul rând pentru că se impune ca pe scena politică să existe de acum și niște “voci” locale. În plus, un partid local nu este manevrat de conducerea centrală, care poate avea alte interese, uneori contrare comunității locale.

De aceea, sunt sigur că un partid local este soluția atât pentru arădeni, cât și pentru restul orașelor, o soluție pe care o vor îmbrățișa foarte mulți cetățeni la alegerile locale din această vară.

Ne propunem să intrăm în Consiliul Local Municipal și în Consiliul Județean Arad cu altfel de oameni pe posturile de consilieri. Mă refer la oameni care iubesc arădenii și comunitatea arădeană.

Totuși, până acum nu ați mai făcut politică. De ce acum?

Cred că acum este un moment zero pentru România. Atât „Colectivul” cât și „săgețile” trase de către comunitățile locale înspre partide și politicieni, ne arată mai mult ca oricând că România are nevoie de o schimbare. Ca atare, cred că arădenii, ca și restul românilor, doresc un altfel de abordare a politicii în general și a administrației locale, în particular. Consider că împreună cu cetățenii Aradului, avem capacitatea să generăm această schimbare; ba mai mult, putem fi chiar instrumentul principal, care prin consiliul nostru local va face posibil acest lucru.

Avantajul meu este dat de faptul că nu am fost niciodată membru al vreunui partid politic. Acesta este un atu acum când clasa politică este în dizgrație totală. Mă bucur că de-a lungul timpului nu am făcut acest pas de a intra în politică, chiar dacă am avut multe oferte. Ca atare nu mă veți auzi folosind limbajul de lemn, ci unul direct, chiar dacă acest mod de abordare nu face parte din “Biblia” politicienilor.

Nu am să vă spun, așa cum ar face ceilalți politicieni, că trebuie mutate spitalele unul în locul celuilalt, sau că trebuie mai multe poduri peste Mureș și nici câte ecluze sunt necesare pe Mureș. În toate aceste cazuri singurii în măsură să dea verdicte sunt specialiștii, angajați ai Primăriei. Pe ei trebuie să-i lăsăm să se exprime, să propună varianta optimă iar Consiliul să ia decizia în interesul comunității. Nicidecum primarul sau președintele Consiliului Județean nu trebuie să își depășească atribuțiile și să se implice în munca funționarilor publici. Primarul și președintele de Consiliu Județean au atribuții limitate. Una din prioritățile mele este tocmai aceea de a încuraja funcționarii din instituții să fie independenți și să slujească doar comunitatea. Funcționarul public a fost debarasat de calitatea lui cea mai importantă, fiind supus acum total ordinelor politice.

Cu ce proiecte veniți în fața arădenilor?

Consider că cetățeanul, adică principalul contribuabil la bugetul local al Aradului, trebuie să fie considerat o prioritate. Partidul Mândri că Suntem Arădeni pune pe primul plan confortul cetățeanului. Subliniez două aspecte foarte importante: energie termică ieftină și drumuri bine făcute și la un preț corect.

De asemenea, ne dorim să nu mai cheltuim bani pentru evenimente populare, cu vădit scop electoral, ci să direcționăm aceste sume pentru educația copiilor. Este important ca școlile și grădinițele din Arad să aibă tot ceea ce este necesar din bugetul local, nu din fondul clasei sau alte surse care pun la cheltuială părintele.

Un alt exemplu concret ar fi un program specializat pentru turismul pe bicicletă. În ceea ce privește sănătatea trebuie o reorganizare totală a instituțiilor medicale din municipiul și județul Arad. Tot ceea ce s-a făcut până acum s-a făcut pe genunchi. Avem nevoie de un studiu care să arate cum să nu murim într-un spital din Arad.

Dezvoltarea zonei metropolitane cât și a zonei industriale Sud reprezintă un alt obiectiv important.

Ați vorbit despre mai multe proiecte. De ce credeți că nu s-au pus în practică până acum de cei care au condus municipiul și județul?

Într-adevăr, unele nu s-au pus în practică, iar altele au fost aplicate în mod defectuos.

Confortul zilnic al cetățeanului este dat de rezolvarea situațiilor despre care am vorbit pe parcursul acestui interviu. Niciuna din administrațiile care au condus Aradul în ultimii 26 de ani nu a înțeles că o comunitate nemulțumită înseamnă oameni nemulțumiți. Niciuna din aceste administrații nu a înțeles că noi arădenii ne dorim să ne bucurăm de viață, de familie și de tot ceea ce ne înconjoară acum, nu mâine, nu poimâine sau nu la o dată viitoare pe care ne-o promit actualii politicieni.

Sunteți bine cotați în sondajele de opinie. Pe ce segment de alegători vă bazați în perspectiva alegerilor?

Nu vreau să comentez acum sondajele făcute care ne dau un scor bun și care doar reliefează situația dramatică a clasei politice din ultimii 26 de ani, ci am să mă limitez să spun că mă voi baza pe înțelepciunea arădenilor care într-o proporție covârșitoare deja au înțeles că așa nu se mai poate.

Îi chem pe arădeni să înțeleagă că așa cum ne sărbătorim fiecare ziua de naștere o dată pe an și politicienii, la rândul lor, își sărbătoresc ziua de naștere din patru în patru ani. Haideți să le spunem un “La Mulți Ani!” așa cum credem și cum ne dictează fiecăruia conștiința, în data de 5 iunie 2016.

Category: Interviuri
Tags: , , , ,

1 comentariu. Leave new

  • Având în vedere faptul că Aradul nu a primit un leu în timpul guvernării Ponta actuala administrație având altă culoare politică, cum va aduce domnul Costea fonduri către județul/municipiul Arad, el reprezentând un partid local? Asta e întrebarea de 1000 de puncte

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu