Inspecția Judiciară, acuzată de abuz în dosarul lui Piedone. Cum se apără instituția

sediu csm2

Inspecția Judiciară (IJ) a fost acuzată de abuz, după ce s-a autosesizat în dosarul fostului edil Cristian Popescu-Piedone, care a fost eliberat miercuri seară din arestul preventiv. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a susținut că IJ derapează, în timp ce Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a calificat sesizarea Inspecției drept ”o amenințare la independența tuturor judecătorilor”.

Criticile aduse de CRJ și UNJR 

Astfel, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a solicitat, joi, demisia de urgență a șefului Inspecției Judiciare, după ce instituția s-a sesizat din oficiu în legătură cu posibile abateri disciplinare privind decizia Curţii de Apel Bucureşti de eliberare din arest a fostului primar Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv.

În aceste condiții, CRJ a precizat că sistemul judiciar românesc este ”într-un pericol iminent” și atrage atenția asupra derapajelor care pot duce la ”justiție populară” sau la inexistența justiției.

Reprezentanţii CRJ atrag atenția că un judecător trebuie să ajungă la o sentință pe baza probelor din dosar, nu să facă ”sondaj de opinie pentru a afla ce îşi doreşte populaţia. Judecătorul este supus numai legii, şi asta înseamnă stat de drept”. În opinia CRJ, IJ a devenit un instrument de hărţuire a celor care încă fac magistratură.

Totodată, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a criticat decizia IJ de a face verificări și a apreciat că modalitatea de funcționare a Inspecției este ”inacceptbilă și periculoasă”, întrucât reprezintă ” un instrument de presiune împotriva judecătorilor, acţiune ce are ca efect încălcarea independenţei justiţiei”, conform unui comunicat.

De asemenea, UNJR precizează că sesizarea Inspecției este ”o presiune inacceptabilă” și o ”amenințare la adresa independenței tuturor judecătorilor și o violare a statului de drept în România”. Mai mult, UNJR a mai spus că ”aceste acţiuni de presiune asupra judecătorilor au avut ca punct alarmant de pornire un raport al DNA de la începutul anului prin care erau criticate, fară echivoc, hotărâri judecătoreşti definitive date în cauze în care inculpaţii au fost trimişi în judecată de DNA”.

  Pragul abuzul în serviciu stabilit în urma scandalului de săptămâna trecută la…

Inspecția Judiciară:

În replică, Inspecția Judiciară a atras atenția că, potrivit legii, se poate sesiza din oficiu, şi atunci când sesizarea se fundamentează pe aspecte semnalate în mass-media, acestea sunt supuse unei verificări prealabile efectuate de inspectorii judiciari, în cadrul căreia se stabileşte dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare.

IJ a mai spus și că verificarea pe care o întreprinde ”nu poate pune în discuţie soluţia pronunţată prin hotărârile judecătoreşti supuse căilor de atac prevăzute de lege şi nici soluţiile adoptate de procurori, care pot fi verificate numai în cadrul şi limitele date de principiul controlului ierarhic sau de instanţele de judecată”.

Joi, Inspecția Juidiciară s-a sesizat din oficiu, după ce presa a scris despre eliberarea fostului edil Cristian Popescu-Piedone, în dosarul Colectiv, în care acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual, după ce a aprobat funcționarea clubului bucureștean în care și-au pierdut viața 54 de oameni. Clubul nu avea aviz de la Pompieri, lucru pe care Primăria Sectorului 4 nu l-a luat în considerare când i-a aprobat avizul de funcționare.

sursa romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici