Iarnă neagră în Rusia. Rubla se prăbuşeşte, bănci mari intră în faliment

Niciun comentariu

Moneda națională a Rusiei își continuă prăbușirea, joi, evoluând la minime istorice față de dolar și punând o nouă presiune pe autorități pentru a acționa în fața unei crize economice care se anunță din ce în ce mai gravă din cauza degringoladei pieței petroliere, scrie AFP.

Tot joi, autorităţile ruse au anunţat intrarea în faliment a unei importante bănci care are clienţi foarte bine plasaţi, Vneshprombank, devenită prea fragilă din punct de vedere financiar, scrie Hotnews.ro.

Este unul dintre cele mai mari falimente din ultimii ani în Rusia, Vneshprombank fiind clasată pe locul 40 din punct de vedere al  activelor, dintr-un total de peste 700 de bănci.

După ce a atins miercuri nivelele minime din zilele negre din decembrie 2014, rubla își continuă joi căderea liberă în condițiile în care prețul barilului de petrol, principala sursă de venituri a Rusiei, alături de gaz, rămâne orientat în scădere.

La puțin timp după deschiderea Bursei din Moscova, rubla pierdea circa 3% față de dolar, care a atins 84,81 ruble, nivel nemaivăzut după ce autoritățile ruse au tăiat trei zerouri din monedă în timpul crizei financiare din 1998.

…………………………………………….

Rusia pare să se afunde tot mai mult în criză generată de prăbușirea prețului petrolului și regimul de sancțiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina.

Până acum doi ani, Moscova era cotată drept unul dintre cele mai scumpe orașe ale lumii, prețul unei locuințe în capitală Rusiei ajungând la sume exorbitante. Criza din Rusia a schimbat, între timp, situaţia cu 180 de grade.

Rubla s-a depreciat miercuri cu 2,8%, la un minim record faţă de dolar, pe fondul declinului cotaţiilor petrolului, care erodează veniturile bugetare ale Rusiei într-o perioadă în care economia este în recesiune, transmite Mediafax.

Rubla s-a depreciat în această lună mai mult decât oricare altă monedă, cu 9%, în timp ce preţul petrolului Brent a scăzut cu 25%.

Piață imobiliară din Moscova este sectorul care a resimțit cel mai mult condițiile economice din ce în ce mai vitrege în care se scaldă Rusia, vânzările scăzând cu aproape o treime în cursul anului trecut, informează Business24.ro.

De la declanșarea crizei economice însă, Moscova a coborât abrupt de pe poziția a nouă pe locul 50 în clasamentul celor mai scumpe orașe de pe glob.

Declinul a fost marcat și de o scădere a tranzacțiilor pe piață imobiliară, anul trecut vânzându-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai puține față de anul 2014.

Prăbușirea pieței imobiliare din capitală Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, în acest moment cursul de schimb rublă/euro fiind la un minim istoric.

Pe anul în curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de așteptat să continue, experții FMI prognozând o contracție economică de 1%, că urmare a prețului redus al petrolului.

Prognoza anterioară emisă de economiștii Fondului menționa o scădere a economiei din Rusia de doar 0,6% pe anul în curs.

Sursa: realitatea.net

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu