I se întoarce Austriei! Slovenia vrea să-i controleze la vămi. Decizia înfurie austriecii de rând

karawanken tunel austria slovenia 1513x756 1 jpg
  • Slovenia ia în considerare foarte serios introducerea controalelor la frontiera cu Austria. Slovenia amenință practic Austria cu măsuri de retorsiune în disputa privind controlul la frontieră și toate opțiunile sunt examinate în prezent la Ljubljana.
  • Ambasadorul sloven la Viena se plânge: “Slovenia nu mai poate accepta sfidarea Austriei”.
  • Guvernul Nehammer nu se lasă impresionat, dar creează frustrare printre austriecii de rând care au contractat masiv vacanțe în țara adriatică Croația. Numai că drumul lor trece prin Slovenia, iar blocajele de trafic, de exemplu în tunelul Karawanken sau dinspre Graz spre Maribor, ar putea fi atunci la ordinea zilei.

Slovenia amenință Austria cu măsuri de retorsiune în disputa privind controlul la frontieră.

“Toate opțiunile sunt examinate în prezent la Ljubljana, inclusiv introducerea de controale la frontiera cu Austria”, a declarat ambasadorul Aleksander Geržina pentru “Tiroler Tageszeitung” în ediția de joi.

Diplomatul de rang înalt s-a plâns de faptul că

“Controalele la frontiera austriacă au fost prelungite acum de Viena pentru a 17-a oară. Slovenia nu mai poate accepta acest lucru”.

Doar luni, președintele sloven Nataša Pirc Musar a cerut insistent o soluție la acest conflict înainte de vară, în timpul vizitei sale inaugurale la Viena, exprimând temeri legate de congestionarea traficului de sărbători.

Președintele federal Alexander Van der Bellen, un susținător de altfel al accederii României și Bulgariei în spațiul Schengen, și-a exprimat, de asemenea, speranța că se va pune capăt controalelor stupide și inutile realizate acum de Austria la frontieră în viitorul apropiat.

Concret, actualele “controale la punctele de frontieră” ar putea fi înlocuite cu “controale în zona de frontieră”, așa cum practică Austria față de Italia sau Slovacia.

Dublu standard austriac, împotriva legislației UE

Geržina a criticat faptul că abordarea Austriei față de țara sa este “contrară tratatelor și libertăților fundamentale ale UE”. De asemenea, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) o recunoscuse deja ca fiind “nelegală”.

  Vezi ce măsuri speciale se iau la frontieră pe timp de vară!

De asemenea, cifrele privind migrația nu justifică controalele. În tot anul trecut, aproximativ 60 de migranți au fost repatriați la frontiera sloveno-austriacă, iar în ultimele patru luni “doar 13”.

“La granița cu Italia, unde a fost declarată chiar starea de urgență și unde cifrele sunt de multe ori mai mari, Austria nu a introdus niciodată controale”,

a declarat ambasadorul, arătând dublul standard pe care îl practică Viena în raport cu națiunile mari sau mici ale Europei.

Neimpresionați

După acordul pe care Viena l-a dat Zagrebului pentru a intra în spațiul Schengen la Consiliul JAI din 8 decembrie, unde România și Bulgaria au fost refuzate, vacanțele contractate de austrieci pentru vara lui 2023 în țara adriatică au explodat. Doar că acum, introducerea controlului vamal de către Slovenia ar da peste cap planurile austriecilor de rând, pe care-i înfurie măsura de retorsiune aplicată de Ljubljana, scrie Kleine Zeitung.

Cu toate acestea, austriecii consideră vinovat propriul guvern pentru că a prelungit, nejustificat, a 17-a oară controlul la granițele Austriei, începând din 2015 de la criza migranților sirieni.

Guvernul austriac a părut neimpresionat de apelurile vehemente ale vecinului său sudic și ale agențiilor de turism austriece. Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a vorbit marți, în ceea ce privește Slovenia, despre o așa-zisă “presiune din ce în ce mai mare și din această parte”, deși cifrele migranților care tranzitează Slovenia sunt ridicol de mici.

Prin urmare, “consider că este necesar să menținem controalele”, spune Karner, izolând tot mai mult Austria.

Ministrul de externe de la Viena Alexander Schallenberg (ÖVP) și-a exprimat dezaprobarea în aceeași zi, după o întâlnire cu colega sa slovenă Tanja Fajon la Rijeka, în Croația. Fără a menționa în mod special Slovenia, el a deplâns “disfuncționalitatea” spațiului Schengen atâta timp cât și Germania controlează frontiera cu Austria.

Sursa afaceri.news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici