Astfel, incepand cu data de 1 noiembrie 2018, sa se extinda aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru urmatoarele operatiuni: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice altele decat berea; dreptul de utilizare a facilitatilor sportive in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele care sunt deja scutite prin legislatie, serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distractii si in parcuri recreative.

Insa cota redusa de TVA nu se aplica la serviciile de intermediere a pachetelor turistice, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Si eliminarea redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala are loc tot de la 1 noiembrie. Pana acum, cota redeventei in acest caz era de 5% din valoarea productiei si se platea la incheierea licentei sau la eliberarea permisului de exploatare.

Care sunt termenele de plata pentru restante pentru a primi bonificatie?

Prin acelasi act normativ, Guvernul a decis acordarea unei bonificatii de 10% pentru plata anticipata a unor obligatii fiscale, atat pentru cele aferente anului 2017, cat si pentru cele aferente anilor anteriori pentru care ANAF nu a emis decizii de impunere la timp. Acestea vor fi emise in perioada urmatoare, cu termen de plata 30 iunie 2019.

Contribuabilii care vor primi decizia de impunere in luna noiembrie a acestui an vor beneficia de bonificatia de 10% daca isi achita obligatiile pana la data de 15 decembrie 2018. Acei contribuabili care vor primi decizie de impunere la inceputul anului 2019, cu aproximatie luna februarie, au acelasi termen de plata – 30 iunie 2019 – si vor beneficia de bonificatia de 10% daca-si achita obligatiile pana la 31 martie 2019, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Totodata, Executivul a acordat dreptul autoritatilor locale sa contracteze imprumuturi din Trezorerie, in limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populatie in sezonul rece scrie wall-street.ro