Guvernul majorează substanțial capitalul companiei prin care vrea să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine. Investiții promise de 100 milioane euro, obiective ambițioase de intrare pe piață

Niciun comentariu

Guvernul va majora la peste 93 milioane lei capitalul social al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A, intrumentul prin care, în viziunea ministrului Agriculturii, ar fi înființate magazine de stat cu produse exclusiv românești, care să scoată din piață intermediarii de produse agricole și să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine.

Ministerul Agriculturii a promis că, prin noua companie de stat, vor fi înființate mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar și o bursă a peștelui și o serie de clustere agricole, investițiile urmând să atingă 100 milioane euro. Obiectivul noii societăți de stat este ocuparea unui segment important din piața agroalimentară până în 2021. Profit.ro a prezentat anterior un document oficial al Ministerului Agriculturii, care indică faptul că Guvernul își propune, prin noua companie de stat, un program investițional de circa 100 milioane de euro.

Conform hotărârii de înființare, de la 1 decembrie, capitalul social inițial al Societății Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. este de 100.000 de lei, format din aport în numerar. Capitalul social vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar trebuia vărsată în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății. Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

Guvernul a pregătit majorarea capitalului social la de la 100.000 lei la 93.100.000 lei. Totodată, capitalul social va fi împărțit în acțiuni nominative, în număr de 9.310.000, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Sursa acestei majorării este constituită din banii rămași din fostul program european de subvenții agricole SAPARD, după cum a relatat anterior Profit.ro, precum și din sumele rezultate din rambursarea creditelor garantate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit şi Fondul european de garantare agricolă.

Conform actului pregătit de Executiv, prin strategia de dezvoltare adoptată de Consiliul de Administrație al Casei Unirea, pentru perioada 2019-2021 au fost stabilite primele obiective ale activității comerciale menite să sprijine în special programele naționale pentru tomate, usturoi, carne și lapte, vin și produse melifere. Vor fi sprijinite însă și formarea și promovarea la export a unor importante contingente de cereale, furaje și produse procesate din cereale, carne, legume și fructe. Întregul program comercial al societății va promova (prin politicile de contractare bazate pe cicluri lungi) integrarea în circuite economice viabile, în primul rând, a fondului de soiuri și rase performante românești, mai arată Guvernul.

Mai mult, majorarea capitalului va asigura finanțarea primelor investiții necesare formării și operaționalizării rețelelor proprii de achiziții, sortare și procesare primară, depozitare de tranzit și de stocare, promovare și vânzare en gros și en detail către industriile orizontale, lanțurile de retail și populație. Societatea țintește pentru perioada 2019-2021 un segment mediu de piață (pe principalele categorii de produse) de 8-10%, arată Guvernul.

Category: mandri.ro
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu