Guvernul a pregatit contributia CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time. Cine va fi exceptat

Niciun comentariu

Guvernul a pregătit introducerea pentru angajatori a obligației de a plăti contribuții CAS și CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariații cu timp parțial de muncă, indiferent dacă remunerația este sub nivelul salariului minim, actul în acest sens fiind deja redactat.

Vor fi exceptați angajații care au în paralel un contract de muncă cu normă întreagă, studenții și pensionarii. La acest moment, din calculul guvernanților rezultă că sunt, în total, 500.000 contracte de muncă part-time.
Obligația de plată la acest nivel a contribuției la pensie și sănătate pentru contracte part-time, anunțată în premieră de Profit.ro în luna mai, este prevăzută, în noul program de guvernare, să fie introdusă din luna august a acestui an. Inițial, termenul avansat, prin programul de convergență trimis în primăvară la Comisia Europeană, era luna iunie. Surse guvernamentale au transmis Profit.ro că actul normativ care introduce noua obligație de plată a fost redactat și pregătit să fie aprobat de Executiv.

“Vor fi excluși studenții, pensionarii și cei care au în paralel un contract individual de muncă full-time”, au arătat sursele. Datele autorităților relevă că, la acest moment, există în total circa 500.000 de contracte part-time. În primăvară, ministrul de atunci al Finanțelor, Viorel Ștefan, a arătat pentru Hotnews.ro că, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă, există aproximativ 360.000 de contracte part-time ca unica sursă de venit. “Îl obligăm pe angajator ca, indiferent de cui îi face contractul, să achite pentru angajat contribuțiile de pensii și de sănătate, care să fie calculate la salariul minim pe economie.

Măsura se adreseaza exclusiv contractelor part-time care sunt unica sursa de venit. Și fără să afecteze în vreun fel drepturile angajatului, pentru că acesta e și așa «pedepsit» de angajator, care îi poate spune că, dacă nu acceptă cele doua ore de contract, își poate găsi alt angajat. Fără să îi pun angajatului obligația de a-și plăti cota, el rămânând la nivelul venitului realizat. Doar că angajatorul va plăti cota la nivelul salariului minim pe economie”, spunea fostul ministru.

Decizia de impunere, inițial pentru CASS, va include și CAS Prin introducerea acestei obligații, Guvernul așteaptă să încaseze în acest an până la 600 de milioane de lei, iar anul viitor să atingă încasări din această sursă de 1,3 miliarde de lei. Anul trecut, în Parlament a fost inițiat un proiect care stabilea că firmele private care angajează cel puțin 3 femei în această situație, în regim part-time, vor beneficia de scutire la plata impozitului pe profit în cuantum de până la 30.000 de euro. În primăvara acestui an, proiectul a fost respins definitiv de Parlament scrie profit.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu