Guvernul a aprobat memorandumurile cu Malaezia privind transferarea condamnaţilor şi extrădare

alcatraz prison block cc img

Guvernul a aprobat miercuri trei memorandumuri privind negocierea tratatelor dintre România şi Malaezia privind transferarea persoanelor condamnate, extrădarea şi asistenţa judiciară în materie penală.

”Consolidăm aceste relaţii pe linii judiciare cu Malaezia pentru că sunt cetăţeni români care exercită pedepse de privare de libertate în Malaezia şi vrem să avem instrumentele necesare pentru a gestiona aceste cazuri într-un mod adecvat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

El nu a vrut să precizeze dacă documentele aprobate se referă şi la tânărul condamnat la moarte în această ţară.

”Toată discuţia care trebuie setată în urma apariţiei acestor memorandumuri este de a stabili anumite repere judice, de colaborare judiciară cu Malaezia. Vom vedea, pe măsură ce aceste memorandumuri se activează ca documente oficiale, ce putem face pentru persoanele care sunt private de libertate acolo pe diferite speţe”, a menţionat Suciu.

El a subliniat că semnalul dat de Executiv este că este interesat de soarta acestor oameni şi face tot ce poate în limitele dreptului internaţional de a răspunde solicitărilor primite.

Curtea Federală de Justiţie a Malaeziei a confirmat pedeapsa capitală în cazul Gologan printr-o decizie definitivă, urmând ca avocaţii cetăţeanului român să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaezian în care a fost comisă fapta, anunţa MAE la sfârşitul lunii ianuarie.

Potrivit sursei citate, conform procedurilor malaeziene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE a precizat că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE a precizat că legislaţia malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

  Clotilde Armand nu renunță. Ultimul demers al candidatei USB

Sursa: www.mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici