„Frații Jdieri”, formația din care fac parte un medic, doi poliţişti şi doi studenţi

Niciun comentariu

Un medic, doi poliţişti de frontieră şi doi studenţi din Oradea cuceresc scenele din vestul ţării. Deşi nu sunt rude și nu au vreo legătură cu personajele lui Sadoveanu, „Fraţii Jdieri” sunt cinci tineri pasionaţi de muzică şi motociclete care își exprimă trăirile în propriul stil, numit de unul din fani „Transylvanian Jdier Rock”. Înfiinţată în 2014, formaţia a lansat anul acesta primul album şi lucrează deja la cel de-al doilea.

Când nu sunt la spital, în uniforme ori la cursuri, Fraţii Jdieri,, se adună în „viziună”, casa în care repetă în fiecare săptămână de cel puţin două ori. Trupa s-a născut dintr-o întâmplare, în urmă cu patru ani când Nicu Nistor, poliţist de frontieră, şi Alin Baciu au început să cânte împreună în localuri. Tot atunci s-au ales cu numele trupei, regionalismul folosit în Ardeal pentru „a striga”.

Nicu Nistor „Niguel”, poliţist de frontieră: „Un prieten de-al nostru, Bogdan Păcală, a venit la noi, ne-a întrebat: „Auziţi, băieţi! Ce jdieraţi în seara asta? De acolo am început să trecem la ideea că noi am fi Fraţii Jdieri, nu „jderi”, „jdieri”.

Pe rând, li s-au alăturat ceilalţi membri ai formaţiei. Cel mai tânăr a intrat în proiect anul trecut.

Aurelian Bulzan „Artylerian”, solist şi chitarist, medic: „M-am întâlnit cu ei şi am zis „Hai să facem să cântăm noi împreună ceva, să mergem să ne expunem melodiile”. Nu ale noastre, că atunci nu aveam melodiile noastre, dar cântam cover-uri, melodii folk, melodii cunoscute, şi încet, încet, fără să ne dăm seama, deci nu a fost un plan să facem trupa, s-au legat.”

În viaţa de zi cu zi, fiecare dintre cei cinci membri ai trupei lucrează ori studiază în domenii care nu au vreo legătură cu muzica. Împărtăşesc însă aceleaşi pasiuni – muzica şi motocicletele, aşa că timpul liber şi-l petrec în cea mai mare parte împreună. Viaţa de artişti o iau în serios şi au chiar şi nume de scenă: Artylerian, PDV ori Sfântu.

Andrei Chereji „Jejet Sprinten„, chitarist, student: „De multe ori de la facultate vin direct la repetiţii. Încep de dimineaţa la facultate şi termin seara târziu. E ca şi a doua familie pentru mine. Ne înţelegem foarte bine, ne ajutăm când avem nevoie de ajutor.”

Daniel Valentin Pavel „PDV”, toboşar, poliţist de frontieră: „Serviciul e serviciu, timpul liber pe care-l petrec în studio este altceva. Nu e o chestie de descărcare, e o chestie de ceea ce simt şi pasiune şi ce îmi place în ultimul timp, chiar şi colegii de lucru, şefii mă sprijină.”

Nicu Nistor „Niguel”, poliţist de frontieră, chitarist: „Cea mai mare jonglare pe care am făcut-o privind locul de muncă a fost să mă mut pe aceeaşi tură cu toboşarul nostru care e coleg cu mine, numai că la alt sector, astfel încât să ne sincronizăm mai bine programul.”

De la localurile din Oradea, trupa a ajuns pe scena unor festivaluri din vestul ţării cântând propriile piese de pe primul album lansat anul acesta. Melodiile Jdierilor au influenţe din muzica hard rock, pop rock, blues ori lăutărească. Fiecare membru al formaţiei îşi pune amprenta asupra pieselor.

Alin Claudiu Baciu „Sfîntu”, basist: „În mare parte linia melodică o face Arti, eu vin cu versuri. Fiecare îşi ia şi compune, gen Niguel solo, Andrei la fel, solo, Dani caută ritmurile, le combină până iese ce iese. Cineva ne-a numit genul nostru muzical „Transylvanian Jdieri Rock”, fiindcă într-un simplu concert de-al nostru cu piesele noastre nu ştii unde eşti, adică nu ştii în care parte. Fiecare piesă are anumite influenţe.”

În fiecare an, de Crăciun, Fraţii Jdieri organizează un concert caritabil pentru familii nevoiaşe. Acum cei cinci lucrează deja la cel de-al doilea album scrie digi24.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu