FALCĂ, FAGOTUL ȘI FACTURA

falca fagot

Faptul că unii nu înțeleg nici chiar în ceasul al doisprezecelea că s-a terminat cu haiducia economică nu ne miră deloc. Mai ales atunci când ești în scaunul puterii de mai bine de 11 ani.
Au existat de curând în România magazine și localuri închise pentru sume mai mici de 100 de lei și se pare că, cel puțin în cazul privaților, controalele și măsurile radicale vor continua. Pe bună dreptate spunem noi. Avem nevoie de un climat economic sănătos, de o concurență corectă și mai ales de bani la buget.
În Arad, administrația Falcă ne dovedește an de an că reușește să exceleze în campania de strângere a banilor de la cetățeni, ba mai mult, ne declară campioni pe la televiziunile locale și centrale raportând an de an excedente bugetare de peste 20 de milioane de euro.
La weekend primim de la un binevoitor un plic în care ni se prezintă o situație de achiziții de la Filarmonica de Stat Arad. Nimic anormal în asta. Doar că, la o privire mai atentă, observăm că situația de achiziții apare în urma unei verificări a managerului Văcean și implicit a bugetului acestuia. Nu vă mai plictisim să scriem din nou că pe Văcean nu îl mai vrea nimeni în instituție în afara primarului Falcă, probabil nici măcar portarul, nici că omul a reușit să destrame un colectiv sudat în atâția ani deoarece lucrurile s-au mai spus și sunt adevarate.
Ce vă vom prezenta mai jos însă, probabil vă va face să vă reanalizați modul în care „donați” banii sub formă de taxe administrației Falcă. În tabelul prezentat mai jos veți observa câteva sume, deloc mici. cu achiziții de instrumente pentru artiștii filarmonicii. Dacă ar fi după noi și cu respectarea legii și pentru că avem un cult deosebit pentru actul artistic de orice fel ar fi el, am fi fost de acord ca suma din finalul tabelului să fie cel puțin dublă dar…
unnamed 3
Ce observăm la prima studiere a tabelului respectiv este că toate aceste instrumente provin de la același furnizor „SC VINCZE MUSIK SRL”. Căutăm respectiva firmă în nomenclator și avem primul șoc: firma are ca obiect de activitate „Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.”
Comert cu aman
De când fac parte clarinetul, fagotul și contrabasul dintre produsele alimentare, noi nu știm. Dar poate ne lumineaza administrația a cărei sef Ghe. Falcă, de altfel principalul ordonator de credite, girează aceast gen de situații de ani buni.
Să faci achiziții de sute de mii de euro de la o firmă cu sediul în Sâncraiu de Mureș, cu un obiect de activitate cel puțin dubios și câteodată fără factură (după cum observați în tabel) denotă un comportament cel puțin curios din partea unui om care a pierdut ceva vreme pe culoarele DNA.
Mergem mai departe și consultăm un specialist în domeniu care ne va ajuta să deslușim achizițiile administrației Falcă. Ce aflăm de la dânsul ne lasă de data asta pe noi mască.
unnamed 1
Astfel, un FAGOT Yamaha cu oricâte extra opțiuni ar avea el nu trece de jumătate din banii cheltuiți de Falcă pentru respectivul instrument. Un „YAMAHA YFG-812C fagot din seria Custom”, de exemplu (suntem siguri că instrumentiștii filarmonicii nu au avut parte de așa achiziție) ajunge la maxim jumătate din suma respectivă, fiind considerat cel mai bun de pe piața.
Contrabasul THOMANN costă doar undeva în jurul sumei de 600 de euro, în timp ce administrația Falcă a găsit de cuviința să cheltuiască împreună cu o „mașina de ancii” și niște piese de schimb pentru fagot frumoasa sumă de 10000 euro (zece mii euro), undeva de vreo zece ori mai mult.
unnamedLa achiziția trombonului și a cornului am găsit din nou o diferență de aproape 10.000 euro.
Surpriza vine de la clarinetul Henri Selmer care a fost achiziționat cu o sumă mult peste cât face el în realitate fără factură. Nu știu dacă reprezentatul administrației locale Ghe. Falcă știe la ce se expune tolerând probabil cu bună știință acest comportament, însă sperăm că în urma acestui articol autoritățile statului vor lua măsurile necesare. Am mai spus de multe ori că arădenii sunt niște oameni cinstiți care își plătesc taxele, în timp ce administrația locală le cheltuiește banii într-un mod care poate fi considerat în cel mai bun caz abuziv.
Nu vă vom reține atenția cu toate instrumentele prezentate în tabelul respectiv, deoarece credem că e suficient să vă spunem că daca s-ar fi dorit achiziționarea lor într-un mod legal conform legilor în vigoare, ar fi costat mai puțin de jumătate.
Ne-a atras atenția totuși suma enormă cheltuită pe costumele artiștilor. Faptul că nu s-au înregistrat trei oferte așa cum cere legea nu mai este o surpriză pentru noi, însă suma de aproape 27.000 euro pentru 58 de costume ni se pare enormă. Adică aproape 450 euro pentru un costum. E mult, e puțin… vă lăsăm pe dumneavoastră să judecați.
Se pare că în cazul acesta nici artiștii care ar trebui să beneficieze de instrumente peste medie și condiții normale de lucru, nici noi arădenii care plătim taxe și impozite (printre cele mai mari din România), nu reușim să „funcționăm” corect. Problema e una singură și se numește ADMINISTRAȚIA FALCĂ.
Va lăsăm în continuare să citiți tabelul respectiv și ca o curiozitate vă atasam un link unde puteți vedea și consulta absolut toate produsele cu prețurile reale (https://www.thomann.de/ro/index.html?permsel=1).
În final vă amintim că președintele acestei comisii, domnul Cătălin Lăzurcă și-a dat demisia la cateva zile după prezentarea acestui raport. Menționăm că noi nu am surprins în acest articol decât o mică parte a problemelor reliefate de respectiva comisie, situația finală fiind de-a dreptul catastrofală. Ne întrebam acum, in 23 noiembrie 2015, de ce administrația Falcă nu a luat poziție față de situația prezentată. De ce administrația Falcă acoperă aceste mașinațiuni și pe responsabilii lor în detrimentul interesului local și implicit al cetățenilor Aradului?
Cât de lipsiți de importanță suntem în ochii unui individ care nu reușește să înțeleagă că instituțiile de cultură transced mizeriilor politice și orgoliilor de partid? Cum să vă facem să înțelegeți că în respectiva instituție au performat Richard Strauss, Bela Bartok, George Enescu, Traian Grozăvescu iar acum cu sustinerea totală și necondiționată, domnule Falcă… umilul dumneavoastră Alin VĂCEAN.

  Reprezentanții școlilor de șoferi din Arad, la întâlnire cu prefectul

Călin Gabriel Costea

Poza profil (Custom)

Președinte Partidul Mândri Că Suntem Arădeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici