E-Factura. S-au depistat „trei tipuri de greșeli”

06 Bolos 1000x600 1 jpg

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre modulul e-Factura la Digi24, spunând că a observat că sunt 3 greșeli pe care le fac mulți utilizatori și care le provoacă probleme.

„Modulul e-Factura nu are probleme de functionalitate. Funcționează fără niciun fel de întrerupere. Numărul facturilor, actualizat, a depășit astăzi 4,2 milioane. Avem o valoare a facturilor înregistrate de 19 miliarde de lei. E un lucru extraordinar de bun pentru țară”, a spus Boloș.

Însă, spune el, există greșeli pe care le fac de obicei utilizatorii acestui modul.

„S-au remarcat 3 tipuri de greșeli pe care frecvent le fac utilizatorii. După ce au apăsat „Trimite”, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot apasă de nenumărate ori, iar din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică. A doua: ca să corecteze codul fiscal, trebuie să facă factură de stornare. Această chestiune care ține de stornare și de numărul mare de stornări e destul de neconfortabilă. Trebuie să înțeleagă utilizatorii că o factură încărcată în sistem rămâne acolo și se contabilizează la TVA, pe care urmează fie să-l deducă sau să-l colecteze. A treia chestiune: sistemele informatice terțe, cele prin care se asigură transmiterea în modulul e-Factura, sistemele informatice proprii, acelea de multe ori, la interoperabilitatea cu e-Factura, pot da erori”, a explicat ministrul.

El a vorbit și despre măsurile pe care vor să le ia autoritățile pentru a-i ajuta pe utilizatori. „În momentul în care vor apăsa „Trimite” de mai multe ori și este același exemplar de factură, să-l respingem și să nu ajungem cu această încărcare repetată. Azi am avut discuții cu colegii pe partea tehnică și am hotărât să anulăm trimiterile repetate din greșeala utilizatorului, ca să nu ajungem în situația în care avem facturi încărcate în repetate rânduri”, a spus Boloș.

  Ambasada Italiei a scos la licitatie jumatate din singurul parc public ramas pe Calea Victoriei. Culisele afacerii

Ministrul a mai spus că nu există posibilitatea ca firmele neplătitoare de TVA să fie exceptate de la acest sistem. „Suntem a 4-a țară care a primit dreptul de a implementa modulul e-Factura din considerentul evaziunii fiscale ridicate și al situării țării într-un clasament nu chiar onorabil. Nu există astfel de excepții. Decizia Comisiei Europene nu permite asta. E-Factura are o serie de implicații ulterioare. Intenționăm ca de la 1 iulie decontul de TVA să fie precompletat și să fie trimis la contribuabili în SPV (Spațiul Privat Virtual), astfel încât să punem în format digital și acest decont foarte important”, a mai spus Boloș.

Sursa : cotidianul

Categorie: mandri.ro
Tags: E-Factura, greseli, Marcel Bolos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici