De ce ține DNA la sertar marile dosare de la Cluj?

Valer
Valer Marian, senator independent

Valer Marian, senator independent
Senatorul independent Valer Marian a prezentat în ședința Senatului din data de 02.12.2015, o interpelare cu titlul “ Tergiversarea soluționării unor sesizări penale formulate de Consiliul Județean Cluj”. Interpelarea este adresată ministrului Justiției, Raluca Prună.
Vă prezentăm în continuare, integral, textul documentului:
INTERPELARE:
În perioada 2014-2015 Consiliul Județean Cluj a depus mai multe sesizări penale privind realizarea unor proiecte de investiții de importanță majoră, cu finanțare europeană,guvernamentală și/sau proprie, referitor la care există suspiciuni că este tergiversată soluționarea lor de către organele de urmărire penală sesizate, datorită influenței exercitate de politicieni locali importanți din principalele partide parlamentare (PSD și PNL), care au realizat o alianță transpartinică în vederea promovării intereselor lor de afaceri.
1. În data 27.02.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare și NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta și a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor” (ce include și drumul județean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchițele), în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuție UE: 43.058.138,74 lei, reprezentând 86,50%), de la bugetul de stat (5.724.492,44 lei, reprezentând 11,50%) și de la bugetul local (995.463,90 lei, reprezentând 2%), referitor la care a fost sesizat și Departamentul de Luptă Antifradudă (DLAF).
În cauză a fost efectuată o expertiză tehnică judiciară care a stabilit un prejudiciu de 7.000.000 lei, dar nu se cunoaște dacă au fost efectuate și alte acte de urmărire penală.
2. În data de 14.04.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 3849/P/2014, o sesizare împotriva SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA, în calitate de subcontractant al Asocierii SC CONFORT SA Timișoara, ATZWANGER S.P.A. Bronzolo, LADURNER IMPIANTI SRl Bolzano și SC VEL SERVICE SA București, pentru lucrări de excavații neautorizate și sustragerea cantității de 27.807 mc de pământ de pe terenul aflat în administrarea Consiliului Județean Cluj pe care era realizat, din fonduri structurale, obiectivul de investiții „Centru de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”, în valoare de 107.536.011,54 lei, parte a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”, în valoare de 229.898.892 lei, cu durată de implementare de 64 de luni, respectiv până la data de 31.12.2015, conform contractului de finanțare nr. 133.140/11.07.2011, încheiat între Ministerul Mediului și Pădurilor și Consiliul Județean Cluj. Cauza a fost trimisă spre cercetare Secției de Poliție Apahida și apoi Secției de Poliție Someșeni, iar reprezentanții Consiliului Județean au fost chemați la audieri în calitate de denunțători doar în urmă cu trei luni .
3. În data de 07.01.2015 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, care a constituit dosarul nr. 4/P/2015, o plângere penală împotriva membrilor Asocierii ATZWANGER S.P.A. Bronzolo, LADURNER IMPIANTI SRL Bolzano, SC CONFORT SA Timișoara, SC VEL SERVICE SA București și a membrilor Asocierii subcontractante SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA Cluj Napoca, NAPOCAMIN SA Cluj Napoca și SC PANPETROL COM SRL Păniceni, precum și împotriva inginerului de proiect TAHAL CONSULTING ENGINEERS LTD Tel-Aviv și a persoanelor fizice care se fac vinovate cu privire la executarea necorespunzătoare a obiectivului de investiții „Centru de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”, în valoare de 107.536.011,54 lei .
Pânăîn prezent nu se cunoaște dacă în această cauză a fost efectuat vreun act de urmărire penală.
4. Prin ordonanța Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, emisă în data de 26.05.2014, în dosarul nr. 4/P/2014 (în care s-a dispus inculparea, arestareași trimiterea în judecată pentru infracțiuni de luare de mită a fostului președinte a Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, respectiv pentru infracțiuni de dare de mită a patronilor SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA Cluj Napoca, Ioan Bene, și SC SINAI COMIMPEX SRL Iclod, Vasile Pogăcean) a fost disjuns dosarul nr. 78/P/2014, pentru a se efectua acte de urmărire penală față de suspectul Ioan David Ciceo, directorul general al RA Aeroportul Internațional„Avram Iancu” Cluj Napoca, pentru infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și față de alți inculpați și suspecți, referitor la executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Pistăde decolare – aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”,în baza contractului de lucrării nr.146/06.09.2011, încheiat între RA Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Napoca, în calitate de achizitor,și Asocierea SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA – SC ICCO SYSTEMS SRL – SC GEO ARC SRL.
Prețul contractului a fost stabilit la suma de 32.436.982,99 euro, plătibilă după recepția lucrărilor în rate trimestriale egale, finanțarea investiției urmând a fi asigurată din bugetul județului Cluj. Termenul de execuție a pistei a fost stabilit la șase luni, iar durata contractului a fost stabilită la trei ani, respectiv până la data de 05.09.2014. Pe parcursul executării, contractul a fost adiționat cu un număr de 26 de acte adiționale, care au crescut valoarea acestuia la peste 42.000.000 euro, care a inclus și plata unei sume de 15.000.000 lei ce a fost acordată prin Hotărârea Guvernului nr. 971/11.12.2013. Recepția lucrării a fost realizată în mod nelegal în data de 09.09.2014, respectiv în lipsa reprezentanților Consiliului Județean Cluj, a căror prezență era obligatorie având în vedere calitatea de finanțator și de emitent al autorizației de construire pentru această lucrare a acestei instituții.
Conform unor informații devenite publice, pe fondul cointeresării materiale a directorului general al RA Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Napoca, inculpatul Bene Ioan, patronul SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA, a convenit cu suspectul Ioan David Ciceo ca acesta săconsimtă la susținerea încheierii actelor adiționale la contractul din etapa 1și să realizeze în continuare lucrări din etapa 2 a proiectului, în sensul construirii platformei de parcare aeronave Apron 4 în lipsa oricăror forme legaleși transparente de evaluare și acordării unor astfel de lucrări finanțate din bani publici prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2006, respectiv în lipsa oricărei documentații, licitații, contractări.
Urmare a celor convenite, inculpatul Bene Ioan a dispus angajaților săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 și a fost finalizată în luna martie 2014. Pentru acoperirea modului ilicit în care au fost realizate lucrările la Apron 4, în cursul lunii februarie 2014 suspectul Ioan David Ciceo a declanșat procedura de atribuire a contractului de lucrări publice prin publicarea invitației de participare. Licitația a fost „câștigată” de SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA, cu care a fost încheiat contractul nr. 61/07.03.2014.
Pentru facilitarea obținerii de foloase materiale necuvenite, inculpatul Bene Ioan și directorul general al SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA, suspectul Dan Tudor Șerban, au convenit cu suspectul Ioan David Ciceo să stabilească o valoare a contractului cu mult peste costurile reale ale lucrărilor ce le implica realizarea platformei Apron 4. Astfel, valoarea contractului a fost fixată la suma de 16.495.050 lei, în condițiile în care evaluarea anterioară a costurilor aprobate de Comisia tehnică din cadrul Consiliului Județean Cluj a indicat o sumă de numai de 5.000.000 lei, neexistând nici un element care să justifice creșterea semnificativă a valorii proiectului.
Nu se cunoaște dacă au fost efectuate noi acte de urmărire penală în dosarul nr. 78/P/2014, vehiculându-se că documentele ridicate cu ocazia perchezițiilor efectuate în cauză ar fi rămas în sacii în care au fost închise.
Menționez că patronul SC MBS GROUP SRL Turda (liderul asocierii care a contractat executarea proiectului „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor”), Szilaghi Gabriel, fost consilier local al PDL la Turda, este cunoscut drept un apropiat al primarului municipiului Turda , Tudor Ștefănie, al fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, și al fostului prim-ministru Emil Boc, iar patronul SC CONSTRUCȚII NAPOCA SA (lider al asocierii care a contractat executarea lucrării „Pistă de decolare-aterizare de 3500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente” și subcontractant principal al asocierii care a contractat executarea obiectivului de investiții „Centru de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”),Ioan Bene, este cunoscut drept un apropiat al fostului ministru de Interne și al Transporturilor, Ioan Rus, până recent vicepreședinte regional al PSD. Pentru motivele expuse, având în vedere importanța majoră a proiectelor de investiții vizate de sesizările Consiliului Județean Cluj și ținând cont că au trecut perioade cuprinse între 21 de luni până la 11 luni de la prima sesizare a organelor de urmărire penală competente, vă solicit să-mi comunicați stadiul de soluționare a dosarelor susmenționate, motivele tergiversării soluționării acestora precum și termenele prognozate în vederea finalizării.
Solicit răspuns scris și verbal.
Senator
Valer Marian
Categorie: mandri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici