Cum te PENSIONEZI dacă ai lucrat în străinătate

pensie

Persoanele care au muncit în mai multe ţări ale Uniunii Europene pot depune cerere de pensionare pentru limită de vârstă şi pot obţine indemnizaţie de la fiecare stat în parte.

Mii de români care au ieşit din activitate primesc în acest moment atât pensie din sistemul public românesc, cât şi pensie din alte ţări ale Uniunii Europene, acolo unde au muncit cu acte în regulă.

Procedura este simplă şi oarecum similară în fiecare ţară europeană. Astfel, cererea de pensionare se depune la casa de pensii din ţara în care persoana care depune cererea îşi are domiciliul sau în ultima ţară în care aceasta a lucrat. Instituţia respectivă se va ocupa de adunarea dovezilor care atestă contribuţiile plătite în timpul vieţii active.

Este recomandabil pentru a nu avea surprize în momentul ieşirii din activitate să vă informaţi totuşi cu câteva luni înainte de depunerea cererii în legătură cu condiţiile de pensionare din ţările în care aţi muncit.

De altfel, principala problemă este aceea că în fiecare ţară vârsta de pensionare este alta, aât la femei, cât şi la bărbaţi. În România este de 65 de ani la bărbaţi şi de 60 de ani şi 3 luni la femei. În Belgia însă vârsta este egală la 65 de ani, pentru ambele genuri, în timp ce în Franţa tinde către 67 de ani.

Întrebarea care se pune este la cel fel de pensie şi cum anume se calculează aceasta în cazul unei persoane care a lucrat pe parcursul vieţii active în mai multe state cu vârste de pensionare diferite.

Continuarea pe premium.evz.ro

  Ziua Culturii Române, marcată la Lisabona prin muzică și poezie

Sursa: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici