După tentativa de asasiare a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, alte două persoane din Marea Britanie au fost otrăvite cu agentul neurotoxic Noviciok.

Este de înțeles de ce autoritățile britanice sunt acum în alertă, pentru că această armă chimică inventată de savanții sovietici în timpul Războiului Rece este extrem de periculoasă.

Noviciok este un agent neurotoxic extrem de puternic, fiind considerat de altfel una dintre cele mai eficiente arme chimice existente la ora actuală.

Noviciok este inclus în clasa de agenți neurotoxici (care distrug sistemul nervos), alături de gazul sarin, tabun și VX, dar mult mai puternic decât acestea. VX este substanța care ar fi fost folosită în 2017 pentru asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

În forma lor pură, agenții neurotoxici precum Noviciok nu au culoare sau miros, fiind astfel extrem de greu de detectat. Orice persoană care vine în contact cu această substanță toxică, prin piele, sau respiră ori ingerează particule, se va îmbolnăvi imediat.

Unele tipuri de Noviciok sunt sub formă de pudră, altele pot fi obținute pe loc, prin amestecarea altor doi compuși mai puțin toxici, care pot fi introduși mai ușor peste graniță, scrie Business Insider.

De aceea, Noviciok este mult mai greu de identificat decât gazul sarin sau VX, dar este mai sofisticat și mult mai periculos, explică Gary Stephens, de la Universitatea din Reading scrie yoda.ro

Cum acționează Noviciok?

După ce ajunge în organismul victimei, neurotoxina atacă o enzimă care face legătura între neuroni și celulele sistemului muscular.

  Argeș: Numărul copiilor internați cu scaune diareice a crescut de la 41 la 48

Astfel, la scurt timp după expunere, persoana afectată paralizează, nu mai poate respira și face convulsii. Moartea survine de obicei destul de repede, dacă medicii nu pot interveni în primele 20-30 de minute.

În cazul unei expunerii moderate la agentul toxic, victima nu va muri, dar va manifesta simptome extrem de neplăcute: durere de cap, vedere neclară, tuse, puls anormal, greață, dureri abdominale, diaree, urinare frecventă, transpirație excesivă, senzație de apăsare în piept.